Η ιταλική σάλτσα, που παραδοσιακά φτιάχνεται με φύλλα βασιλικού, σκόρδο, ελαιόλαδο, κουκουνάρι και τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα, είναι ιδανική για ζυμαρικά αλλά όχι μόνο για ζυμαρικά. Υπάρχουν παραλλαγές της από διάφορες περιοχές της Ιταλίας και ταιριάζει υπέροχα και σε αλμυρά, κέικ, γεμίσεις κρεατικών και πουλερικών, ψητά, πίτσες και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. To Olivemagazine.gr σάς προτείνει συνταγές για όλα τα γούστα.

Σούπα με φρέσκα κουκιά και πέστο δυόσμου
Τα κουκιά δεν μαγειρεύονται ωραία μόνο λαδερά αλλά κάνουν και υπέροχες σούπες. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πέννες με κολοκυθάκια, πέστο άνηθου και φέτα
Η «σάλτσα» αυτού του πιάτου θυμίζει κολοκυθοκεφτέδες, γι’ αυτό της ταιριάζουν τα φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, βασιλικός κ.ά.) και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε ό,τι έχετε και σας αρέσει. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Ριζότο με πέστο και κοτόπουλο
Χορταστικό ριζότο με κοτόπουλο, ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Μπουτάκια κοτόπουλου γεμιστά με βότανα και βίδες με πέστο καρυδιού
Πληθωρική και απολαυστική συνταγή με ρολά κοτόπουλου γεμιστάμε βότανα και μαριναρισμένα σε πετιμέζι και ξίδι που σερβίρονται με πράσινες βίδες και καρυδένιο πέστο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Ψαρονέφρι γεμιστό με φέτα, κρεμμύδι και σάλτσα πέστο
Ένα πολύ νόστιμο πιάτο για το κυριακάτικο και το γιορτινό τραπέζι που συνδυάζει αρμονικά τη φέτα στη γέμιση του φιλέτου με τη σάλτσα πέστο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Μελιτζάνα ρολό με μανούρι και σάλτσα ντομάτας και πέστο βασιλικού
Ένας διαφορετικός και ιδιαίτερα νόστιμος τρόπος για να απολαύσετε τις καλοκαιρινές μελιτζάνες. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Λουκάνικα μοσχαρίσια με ψητά μανιτάρια πλευρώτους και πέστο μαϊντανού
Ένας τέλειος μεζές για τις μέρες που κάνετε BBQ με φίλους στη βεράντα και τον οποίο μπορείτε εναλλακτικά να ψήσετε και στο φούρνο. Ο καλύτερος συνοδός για τα λουκάνικα δεν είναι άλλος από μία παγωμένη μπίρα.

Πολύχρωμο «σπαγγέτι» λαχανικών με πέστο άνηθου και ντοματίνια
Μία διαφορετική σαλάτα που ταιριάζει πολύ με ψητά κρέατα και πουλερικά και θα γίνει η αγαπημένη σας επιλογή για τις μέρες που κάνετε BBQ. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Ρολάκια κοτόπουλου με αρωματικά και πέννες με πέστο ανθότυρου
Μία ολοκληρωμένη πρόταση για το μεσημεριανό σας γεύμα, με ρολά κοτόπουλου γεμιστά με αρωματικά και μακαρονάδα με εναλλακτικό πέστο με ανθότυρο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πίτσα με πέστο βασιλικού, μοτσαρέλα και λιαστές ντομάτες
Δεν έχετε φτιάξει ποτέ πιο εύκολη πίτσα! Με μόλις 4 υλικά και σε περίπου μισή ώρα έχετε το ιδανικό σνακ για μια βραδιά με φίλους ή για να την απολαύσετε παρέα με το ταίρι σας βλέποντας ταινίες και αγώνες στην τηλεόραση. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Burger με παναρισμένο μανούρι, πέστο πιπεριάς και τσιπς παντζαριού
Για όσους θέλουν μία αλλαγή από το μοσχαρίσιο μπιφτέκι, αυτό το μπέργκερ με παναρισμένο τυρί και λαχανικά είναι ιδανική επιλογή. Και επειδή μπέργκερ και τσιπς πάνε παρέα, συνοδεύετε με τραγανά, σπιτικά τσιπς παντζαριού. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Παλληκαριά με πέστο ρόκας
Πρόκειται για μία από τις αγαπημένες μας συνταγές από το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο βιβλίο μεσογειακής κουζίνας για τη χώρα μας, στα Βραβεία Gourmand World Cookbook 2017. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Αλμυρό κέικ μαρμπρέ με πέστο και ελαιοπολτό
Τα αλμυρά κέικ είναι εξίσου νόστιμη -και χορταστική- επιλογή για πρωινό αλλά και σνακ. Το κέικ μαρμπρέ, δηλαδή ανάμεικτο, εκτός από νόστιμο, είναι και εντυπωσιακό. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Καλαμαράκια με πέστο βασιλικού
Το πέστο βασιλικού ταιριάζει πάρα πολύ στα καλαμαράκια, χαρίζοντας τους γεύση και άρωμα. Συνοδεύστε το πιάτο με ρύζι, σπαγγέτι ή λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες.

Πέννες με πέστο από πιπεριές Φλωρίνης
Ένα πιάτο απόλυτα μεσογειακό, με το γλυκό άρωμα της πιπεριάς να κάνει όλη τη διαφορά, γίνεται γρήγορα και εύκολα και αν σας περισσέψει σάλτσα πέστο, τη διατηρείτε σε βαζάκι στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, σκεπασμένη με ελαιόλαδο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Και συνταγές μόνο για σάλτσες

Pesto X 3
Αυτές οι αρωματικές σάλτσες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέσα σε γυάλινα βαζάκια για 2 εβδομάδες τουλάχιστον. Προσθέστε 1-2 κουταλιές στις σαλάτες και τα βραστά λαχανικά, αλείψτε τις σε σάντουιτς πάνω σε φρέσκο και ψημένο ψωμί, χρησιμοποιήστε τις όπως τραβάει η όρεξή σας και απολαύστε άρωμα και γεύση ως την τελευταία μπουκιά. Δείτε τις συνταγές ΕΔΩ 

Πέστο με πιπεριές Φλωρίνης, φέτα και μαϊντανό
Το pesto δεν γίνεται μόνο με βασιλικό και κουκουνάρια. Γίνεται και με άλλα υλικά και δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Αν σας περισσέψει, το βάζετε σε γυάλινο βαζάκι, το σκεπάζετε ως επάνω με ελαιόλαδο και το συντηρείτε για πάνω από μια εβδομάδα στο ψυγείο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Το ελληνικό πέστο
Από τις πιο μεγαλειώδεις συνταγές παγκοσμίως είναι το πέστο της Γένοβας με το βασιλικό, την παρμεζάνα, το σκορδάκι και το κουκουνάρι του. Ψάχνοντας και δουλεύοντας επίμονα, έκανα κι εγώ το ελληνικό πέστο, με πιο ελληνοπρεπή υλικά. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr