Εδώ και έναν αιώνα, σε αυτό το γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο στον Πειραιά, η οικογένεια Μαστρονικόλα φτιάχνει παγωτό και γιαούρτι από πρόβειο γάλα.

To καμωμένο με καλά, αγνά υλικά παγωτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι τέχνη και θέλει μεράκι. Σαν αυτό που είχε μέσα του ο Παναγιώτης Μαστρονικόλας. Ολα ξεκίνησαν το 1909, όταν μοίραζε στις γειτονιές του Πειραιά, από το κέντρο μέχρι τον Προφήτη Ηλία, χύμα πρόβειο γάλα, χειροποίητο γιαούρτι και βούτυρο. Σήμερα, οι εγγονοί του Παναγιώτη Μαστρονικόλα, Γιάννης και Παναγιώτης, που πήραν τη σκυτάλη από τον πατέρα τους, Κωνσταντίνο, συνεχίζουν το έργο της οικογένειας με πίστη στην παράδοση και σεβασμό στις συνταγές τόσων χρόνων. Ο Κωνσταντίνος Μαστρονικόλας ήταν κι εκείνος που εξέλιξε την επιχείρηση, προσθέτοντας δύο προϊόντα που θα έγραφαν και τη δική τους ιστορία για το γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο τους, το ρυζόγαλο και το παγωτό.

Στα δύο καταστήματα της οικογένειας στον Πειραιά βρίσκουμε ακόμα τα προϊόντα που μοίραζε ο παππούς, όπως και τα πρώτα γλυκά που ξεκίνησαν να φτιάχνουν. Κρέμες, κανταΐφι, μπακλαβά και φυσικά γαλακτομπούρεκο, γνωστό για την ποιότητα και την εξαιρετική του κρέμα με τη βελούδινη υφή, για το οποίο δέχονται παραγγελίες ακόμη και από το εξωτερικό. Διαθέτουν και μεγάλη γκάμα από γλυκά, πάστες, τούρτες και παγωτό από πρόβειο γάλα σε πολλές γεύσεις. Όλα τα προϊόντα παράγονται στο εργαστήριό τους από προσωπικό που, όπως μας λένε και οι ιδιοκτήτες, «επιλέγεται με κριτήρια ικανοτήτων αλλά και ανθρωπιάς».

Το πρόβειο γάλα προέρχεται από φάρμες που εμπιστεύονται και συνεργάζονται εδώ και δεκαετίες, όπως συμβαίνει και με όλους τους προμηθευτές τους, και τα αδέρφια Μαστρονικόλα θεωρούν πως είναι και αυτό ένα κλειδί της επιτυχίας.

Αν δεν έχουμε βρεθεί σε ένα από τα καταστήματά τους, ο Γιάννης και ο Παναγιώτης μάς προτείνουν να δοκιμάσουμε το γαλακτομπούρεκο, το παγωτό καϊμάκι που φτιάχνεται παραδοσιακά χωρίς μαστίχα και συνδυάζεται ονειρεμένα με φρέσκο κανταΐφι, αλλά και το αφράτο τσουρέκι. Αγαπημένο προϊόν των παιδιών, το πρόβειο παγωτό με γεύση μπισκότου, που από τα ψυγεία τους κάνει φτερά.

Η οικογενειακή συνταγή
«Είμαστε μια επιχείρηση που δεν κυνηγά το κέρδος, αλλά την καθημερινή επιβράβευση από τους πελάτες και τη συνέχιση της παράδοσης των γνήσιων γαλακτοκομικών προϊόντων. Έχουμε μόνιμους πελάτες με παιδικές μνήμες από τους δικούς τους γονείς και παππούδες, να επιλέγουν και να απολαμβάνουν τα προϊόντα μας. Δώσαμε έμφαση στην ποιότητα και στη σωστή εκτέλεση των οικογενειακών συνταγών και θεμελιώσαμε τη σχέση με τους πελάτες μας. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας και μας ξεχωρίζει εδώ και έναν αιώνα».

info
Καραολή Δημητρίου 68 & Κάσου 21, Καλλίπολη, Πειραιάς, τηλ. 210 4123783

Δείτε επίσης:


Οικογένεια Σακαρίκου: Νομαδική μελισσοκομία 5 γενεών

Μπάλωμα διχτυών στο λιμανάκι της Νάουσας στην Πάρο

Ros Solis: Αναψυκτικά με έμπνευση από το ροσόλι του 19ου αι.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr