Αναρωτιέστε πόσο διαφορετικά γιορτάζουν το Πάσχα σε άλλα μέρη του κόσμου; Και αν σας λέγαμε ότι κάποια έθιμα είναι λίγο πολύ κοντά στα δικά μας; Ευκαιρία, λοιπόν, να γνωρίσουμε τα πιο νόστιμα πασχαλινά έθιμα του κόσμου.

italiko-tsoureki_185056262

Colomba Pasquale – το ιταλικό τσουρέκι
Δεν έχουν μόνο στην ελληνική παράδοση την τιμητική τους τα τσουρέκια τις μέρες του Πάσχα, αλλά και στην Ιταλία. Το ιταλικό, πασχαλινό τσουρέκι, βέβαια, θυμίζει περισσότερο πανετόνε (το άλλο διάσημο ιταλικό γλύκισμα) και γίνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού, το όνομα του άλλωστε σημαίνει πασχαλινό περιστέρι.

mona de pasqua

Mona de Pascua – το ισπανικό τσουρέκι
Το Πάσχα συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τσουρέκια στα οποία τοποθετούμε και από ένα ή περισσότερα κόκκινα αβγά. Στην Ισπανία λοιπόν, έχουν ένα ανάλογο έθιμο, φτιάχνοντας αυτές τις μέρες το διάσημο κέικ Mona de Pascua, με τη διαφορά ότι αυτοί δεν βάφουν τα αβγά που τοποθετούν πάνω.

croatia easter

Το λιτό γεύμα της Κροατίας
Στην Κροατία γιορτάζουν το τέλος της νηστείας με ένα λιτό γεύμα που περιλαμβάνει κυρίως χοιρινό, αβγά, φρέσκα κρεμμυδάκια και χρένο, ενώ ολοκληρώνεται με pinca, ένα γλυκό ψωμί με σταυρό στη μέση που φτιάχνουν για τη μέρα του Πάσχα.

lamb easter cake

Το αρνίσιο κέικ της Τσεχίας
Όχι, στην Τσεχία δεν φτιάχνουν κέικ με αρνί για το Πάσχα, αλλά κέικ σε σχήμα αρνιού. Έχουν μάλιστα και ειδικές φόρμες που χαρίζουν το χαρακτηριστικό σχήμα σε αυτό το παραδοσιακό, πασχαλινό γλύκισμα.

soup

Η λευκή σούπα της Πολωνίας
Από ένα παραδοσιακό, πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δε λείπει ποτέ η λευκή εκδοχή της σούπας μπορς, που γίνεται με λουκάνικα και βραστά αβγά. Μπορεί να μην την έχουμε δοκιμάσει, αλλά φαίνεται πολύ λαχταριστή!

simnel

Simnel και ψωμάκια με σταυρούς στην Αγγλία
Οι Βρετανοί αγαπούν πολύ τα fruit cakes και για αυτό δε λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι. Αυτές τις μέρες λοιπόν, φτιάχνουν το simnel, ένα κέικ με φρούτα που διακοσμείται με 11 μπαλίτσες από μάρτζιπαν οι οποίες συμβολίζουν τους μαθητές του Ιησού μείον τον Ιούδα.

hot cross buns

Επιπλέον, φτιάχνουν και μικρά ψωμάκια με σταφίδες, τα hot cross buns, που έχουν έναν σταυρό σχηματισμένο στην κορυφή τους.

Δείτε επίσης:
Κουιζ: Πόσα ξέρεις για τα πασχαλινά έθιμα;

Τα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα καλά κρατούν

Πάσχα, μια ζωντανή παράδοση