Η ιταλική πάστα και τα ασιατικά noodles (νουντλς) είναι από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα. Αν και αποτελούν βασικές παρασκευές σε δύο εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας κουζίνες, η αλήθεια είναι ότι έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους.

Και τα δύο είναι ζυμαρικά, φτιάχνονται δηλαδή από κάποια ζύμη με τα ίδια υλικά: αλεύρι, νερό, αυγά, αλάτι. Η βασική διαφορά βρίσκεται στην ποσότητα των αυγών που περιέχεται στη βασική ζύμη.

Τα αυγά στα noodles και στην πάστα
Η αλήθεια είναι ότι οι συνταγές και οι αναλογίες της ζύμης σε αυγά και αλεύρι και στις δύο παρασκευές δεν είναι σταθερές και διαφοροποιούνται ανάλογα με τον μάγειρα και τις συνήθειες κάθε τόπου. Κάθε μάγειρας φτιάχνει διαφορετικά τις φρέσκες ζύμες του.

Ένας γενικός κανόνας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι τα noodles απαιτούν διπλάσια ποσότητα αυγών από την πάστα. Τα noodles αυγού έχουν πιο πλούσια γεύση και πιο έντονο χρώμα από την πάστα, χαρακτηριστικό που οφείλεται στην ποσότητα των αυγών.

Σύμφωνα με τη βασική συνταγή για τα χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά, για να φτιάξουμε τη ζύμη χρειαζόμαστε ένα αυγό για κάθε 100 γρ. αλεύρι. Την ίδια στιγμή στη βασική συνταγή για τα noodles χρειαζόμαστε τρία με τέσσερα αυγά στα δύο φλιτζάνια αλεύρι ή ακόμη και δύο αυγά συν τέσσερις κρόκους επιπλέον.

Τα έτοιμα ζυμαρικά (αποξηραμένα) που βρίσκουμε στο εμπόριο, όπως τα σπαγγέτι, τα ριγκατόνι και οι πένες, συνήθως φτιάχνονται με σιμιγδάλι και νερό και δεν περιέχουν καθόλου αυγά. Υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν στο εμπόριο ζυμαρικά με αυγά, τα οποία είναι πιο εύθραυστα και διατηρούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Το αλεύρι στα noodles και στην πάστα
Μια άλλη σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη ζυμαρικών είναι ο τύπος του αλευριού που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή τους.

Για την πάστα με αυγά συνήθως χρησιμοποιούμε ένα μείγμα από αλεύρι και λίγο σιμιγδάλι, ενώ για τα noodles μόνο αλεύρι ακόμη κι αν είναι μείγμα από διαφορετικά είδη αλευριού.

Σε όλα τα παραπάνω χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν ζυμαρικά χωρίς αυγά και χωρίς γλουτένη, όπως και noodles χωρίς αυγά –αλλά αυτά είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Είδη noodles και είδη πάστα
Η πάστα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές τόσο σε σχήμα όσο και σε μέγεθος, από τα απλά σπαγγέτι μέχρι τα φιογκάκια και τα κοχύλια, οπότε και μας δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και δημιουργικότητας τόσο για τις συνταγές όσο και για την παρουσίαση των πιάτων.

Τα noodles είναι πολύ πιο λιτά και απλά στην όψη τους και τα βρίσκουμε σε επίπεδο σχήμα και σε λωρίδες διαφόρων μεγεθών, από πολύ λεπτές μέχρι πολύ φαρδιές. Τα noodles δεν κυκλοφορούν σε ευφάνταστα σχέδια κι αυτή η έλλειψη ποικιλίας μπορεί να δικαιολογεί το γεγονός ότι οι συνταγές με noodles είναι λίγο έως πολύ δεδομένες. Θα τα φτιάξουμε  στο wok με ψιλοκομμένα λαχανικά και κομμάτια από κρέας ή γαρίδες και όλα τα πιάτα λίγο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους.

Συνταγή για noodles με γαρίδες και γάλα καρύδας

Υλικά για 2-3 μερίδες
20 καθαρισμένες γαρίδες
1 κουτί γάλα καρύδας
1 κολοκυθάκι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα πάπρικα
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κόκκινη πάστα κάρι
1 κουτ. σούπας fish sauce
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 λάιμ, χυμός και ξύσμα
λίγο ηλιέλαιο για το σοτάρισμα
250 γρ. noodles αυγού

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας, τη fish sauce, την πάστα κάρι, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και τον χυμό από το λάιμ.

Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι γουόκ ή εναλλακτικά ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πάρει χρώμα. Συνεχίζουμε με τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το κολοκυθάκι και το καρότο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και το ανακάτεμα για 5΄.

Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, τα μπαχαρικά και το μείγμα από το μπολ, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 ή στο 3 ανάλογα με τις διαβαθμίσεις της κουζίνας) και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά. Στο τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.

Παράλληλα, βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τον αναγραφόμενο χρόνο στη συσκευασία. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε απευθείας μέσα στο γουόκ. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά, ρίχνουμε από πάνω το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ξύσμα λάιμ και σερβίρουμε αμέσως.

Καλή όρεξη!

Δείτε επίσης:
Γεμιστά ζυμαρικά: Οι νόστιμες παραλλαγές και τα μυστικά τους

7 tips για να φτιάξεις νόστιμο ramen στο σπίτι

7+1 μυστικά για το πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα αυγά