Δύσκολο γλυκό οι μπεζέδες. Αέρινο σαν το πρώτο φιλί όπως και το όνομά τους, baiser, στα γαλλικά. Γι’ αυτό και αυτοί που ξέρουν το ψάχνουν πολύ…

Τη δεκαετία του ’70 ήταν το κραταιό κέρασμα στα αθηναϊκά σαλόνια. Αρτι αφιχθέντα από τη γαλλική σχολή -αν και η καταγωγή είναι βελγική- με μαρέγκα που έσπαγε τραγανή στο στόμα και αποκαλυπτόταν από μέσα ο αφρός, και ελαφριά, βελούδινη crème au beurre.

Με την επέλαση των macarons, πάλι γαλλικής εφευρέσεως, οι μπεζέδες έμειναν λατρεία λίγων που διατηρούσαν την ανάμνηση. Μέχρι που άρχισαν δειλά-δειλά να κάνουν comeback και να φιγουράρουν ξανά στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων.

Μόνο που οι καλοί μπεζέδες δεν είναι απλή υπόθεση. Όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να διατηρηθούν πολύ-από όπου τα τραγικά copy-paste που έχουν κατά καιρούς κλονίσει τη φήμη του-αλλά γιατί τα ελάχιστα υλικά-ασπράδι, άχνη ζάχαρη-πρέπει να είναι τόσο φρέσκα και εξαιρετικής ποιότητας που να δίνουν άριστο αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν προσπαθήσει λίγες είναι οι καλές διευθύνσεις:

Στο Κέντρο
Ελληνικόν: η ναυαρχίδα της αστικής αθηναϊκής ζαχαροπλαστικής. Φινετσάτοι, μικροί μπεζέδες που βγαίνουν καθημερινά και εξαντλούνται γρήγορα. Παρόλο που είναι αρκετά τραγανοί έχουν μεστή, μαστιχωτή υφή.
Πατριάρχου Ιωακείμ 26, Κολωνάκι, τηλ. 210 3601858.

Μητροπολιτικόν: μπεζέδες extra large σε ταψιά σε όλες τις βιτρίνες αφού φεύγουν πακέτα μια που θεωρείται η σπεσιαλιτέ του καταστήματος μαζί με τα μανταρινάτα αμυγδαλωτά από τη Σίφνο.
Βουλής 39, Σύνταγμα, τηλ. 210 3240654.

Μικέ: πιο τραγανοί, πιο αέρινοι από όλους. Όσους και να φάει κανείς δεν βαραίνει εξού και η μεγάλη κατανάλωση. Και εδώ οι ποσότητες είναι λίγες κάθε μέρα, λόγω της ευαισθησίας του γλυκού γι’ αυτό σπεύσατε από νωρίς ή κάνετε κράτηση.
Δημ. Σούτσου 9, πλ. Μαβίλη, τηλ. 210 6463091.

Διεθνές: το εργαστήριο από πίσω, η μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου και της ζάχαρης σπάει τη μύτη από μακριά και στις βιτρίνες από σοκολατίνες μέχρι νουγκατίνες. Από τα λίγα αστικά ζαχαροπλαστεία που πέρασαν σε πολύ καλά χέρια και συνεχίζουν την ιστορία. Οι μπεζέδες αφρός, με πολύ τραγανή υφή και σχεδόν κούφιοι από μέσα.
Σπύρου Μερκούρη 76, τηλ. 210 7228166

Lateau: οι καλαματιανές δίπλες το έκαναν διάσημο από στόμα σε στόμα αλλά οι μπεζέδες πήραν την ρεβάνς. Κλασικοί αλλά και multicolor, γεμιστοί με ελαφριά κρέμα σοκολάτας και διάφορες γεύσεις ανάλογα το χρώμα. Έρχονται και στο σπίτι με παραγγελίες μέχρι τις 4.
Πανόρμου 101, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6922841, www.lateau.gr

Στα βόρεια 
Καμέλια: απαραίτητη στάση για κλασικούς extra large μπεζέδες. Η παραγωγή καθημερινή στο εργαστήριο από πίσω, πάντα φρέσκοι και με ένα και ένα υλικά από όπου και το φινετσάτο άρωμα. Γεμίζεις το κουτί και επιστρέφεις για προμήθειες.
28ης Οκτωβρίου 2, Ψυχικό, τηλ. 210 6717134

Lonis: ο παράδεισος των μπεζέδων και macarons. Εξαιρετικά τραγανοί αλλά μεστοί, με σώμα και υφή. Αν και οι πολύχρωμοι κάνουν θραύση στα παιδιά οι κλασικοί είναι αγαπημένοι.
Λ. Κηφισίας 92, Μαρούσι, τηλ. 210 6466989, www.lonis.gr
Αθηνάς 7, Μοναστηράκι, τηλ. 210 6466989
Πριγκιπονήσων 8, Γκύζη, τηλ. 210 6466989

Στα νότια 
Παπαπαρασκευάς: στον ξανθιώτη Παπαπαρασκευά δεν πας για τους μπεζέδες. Το ομολογούμε. Οι καριόκες είναι το σήμα κατατεθέν. Και τα σιροπιαστά, τα εκμέκ, τα ισλί. Αλλά όταν θα φύγεις θα πάρεις μαζί σου και ένα κουτί από τους κλασικούς μπεζέδες. Χιονάτους, φρεσκότατους και εθιστικούς.
Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8980220, www.papaparaskevas.gr
28ης Οκτωβρίου 186, Ξάνθη, τηλ. 25410 22677

Θεσσαλονίκη
Εμμανουήλ Μπεζές: η μεγάλη σχολή του Regal σε revival. O κύριος Μανώλης έρχεται στα 13 από το Αγιο Πνεύμα Σερρών να μάθει την τέχνη στη Θεσσαλονίκη, οι μπεζέδες του γίνονται διάσημοι για τριάντα χρόνια στο Regal και επιστρέφουν δια του υιού του που έδωσε στους μπεζέδες ονοματεπώνυμο. Η συνταγή κλασική για αυτό και ασύγκριτη.
Λ. Κων. Καραμανλή 117, τηλ. 2310 324247

Μίλτος: οι μπεζέδες του γάμου. Λευκοί σαν το κρίνο και φινετσάτοι στη γενναιόδωρη σαλονικιώτικη παράδοση των κερασμάτων. Εννοείται ότι δεν φεύγετε χωρίς προφιτερόλ και ροξάκια. Εξάρτηση!
Τσιμισκή 82, τηλ. 2310 222120 και Χαριλάου, Καλαμαριά και Θέρμη, www.miltos.gr

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας σε σπιτικούς μπεζέδες, σάς έχουμε μια νόστιμη παραλλαγή: Μπεζέδες με σούπα φράουλας!

Δείτε επίσης:

Αφράτες μαρέγκες και πώς να τις φτιάξετε

Σαμουσάδες: Ο βυζαντινός μπακλαβάς του Κάστρου

Κλαφουτί: Το κλασικό γαλλικό επιδόρπιο του καλοκαιριού

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr