Μπορεί η πανδημία να μας ανάγκασε να μείνουμε σπίτι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να κάνουμε πιο ξεχωριστές ακόμη και τις βραδιές στο σπίτι. Μάλιστα, ένα φοντί με τυριά μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή.

Για την ιστορία, το φοντί προέρχεται από το γαλλικό ρήμα «fondre» που σημαίνει «λιώνω» και πρόκειται για ένα ελβετικό πιάτο που ξεκίνησε, ως φαγητό του αγροτικού κόσμου στην Ελβετία. Το φοντί ξεκίνησε να προωθείται από την Ελβετική Ενωση Τυριού (Schweizerische Käseunion) στη δεκαετία του 1930.
Από τότε μέχρι σήμερα, το φοντί έχει πια αποκτήσει πολλές διαφορετικές εκδοχές. Εμείς σας δίνουμε την κλασική συνταγή για να φτιάξετε ένα επιτυχημένο φοντί με τυρί, εύκολα και γρήγορα.

Βασική προϋπόθεση είναι να κρατήσουμε την αναλογία των ποσοτήτων.

1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί: Γενικά, ένα κρασί με οξύτητα και αρώματα είναι ιδανικό σε αυτήν την περίπτωση, όπως ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc.
2 φλιτζάνια τυρί: Ξεκινώντας από τα βασικά, δηλαδή 1 φλιτζάνι Γκριγιέρ (ελβετική γραβιέρα, αγελαδινή) και 1 φλιτζάνι Έμενταλ κάνουν καλό συνδυασμό. Ωστόσο, εξαιρετικά για φοντί είναι και το Fontina και το Beaufort d’ete.

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι: Το αλεύρι είναι απαραίτητο ως μέσο συμπύκνωσης. Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν άμυλο αραβοσίτου, όμως εμείς σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το πιο παραδοσιακό αλεύρι.φρεσκοστυμμένο χυμό από ½ λεμόνι
κρεμμύδι
σκόρδο
1 κουταλιά σούπας μπράντι, σέρι ή λικέρ (kirsch, Chambord, Luxardo – κάτι γλυκό)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε σε κυβους και φέτες ό,τι θέλουμε να βουτήξουμε στο υπέροχο φοντί μας. Κύβους ψωμιού, κριτσίνια, φέτες τσορίθο, κύβους βραστής πατάτας.
Συνοδευτικά, ταιριάζουν οι πίκλες κρεμμυδιού, το αγγουράκι τουρσί, το κουνουπίδι τουρσί.

Αρχικά, ζεσταίνουμε το κρασί, προσθέτοντας μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδο και ένα χοντροκομμένο κρεμμύδι. Προσέχουμε να ζεστάνουμε μείγμα, χωρίς όμως να το βράσουμε. Προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Σουρώνουμε το κρασί σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή-μέτρια θερμοκρασία.Τρίβουμε τα τυριά και τα βάζουμε σε μια σακούλα τροφίμων μαζί με το αλεύρι. Κλεινουμε τη σακούλα και κουνάμε δυνατά να αναμειχθεί το αλεύρι με τα τυριά. Προσθέτουμε τα τυριά σταδιακά στο κρασί και ανακατεύουμε καλά ενδιάμεσα. Στο τέλος θα έχουμε ένα υπέροχο παχύρρευστο μείγμα λιωμένου τυριού. Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας από το λικέρ που επιλέξαμε. Το Kirch είναι κλασική επιλογή, αλλά και ένα sherry είναι ιδανικό για να βουτήξουμε πατάτες και τσορίθο.

Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα σκεύος φοντί, εκείνο με τη βάση και το ρεσό από κάτω. Διατηρούμε μια χαμηλή αλλά σταθερή θερμότητα στο δοχείο.
Με τα ειδικά ή με άλλα μακριά πιρουνάκια αρχίζουμε να βουτάμε τα κομμένα συνοδευτικά, μέχρι να τελειώσει!

Δείτε επίσης:
Vegan fish and chips; Ναι! Και μάλιστα από ανθό μπανάνας!

Οι 10 επιπτώσεις της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά

Το ελληνικό φαγητό, που υμνεί ο Guardian, στη λίστα του με τα must try ευρωπαϊκά πιάτα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr