Η χειμωνιάτικη ρίζα με την πικάντικη γεύση, το υπέροχο άρωμα και την ανώμαλη επιφάνεια είναι από τα υλικά που η ελληνική κουζίνα αγαπά και τιμά δεόντως. Τους χειμερινούς μήνες που τη βρίσκουμε λοιπόν σε αφθονία, φτιάχνουμε μαζί της μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα.

Η σελινόριζα ταιριάζει πολύ με το χοιρινό και, μάλιστα, το χοιρινό με σελινόριζα είναι και δημοφιλές πιάτο για τα γιορτινά τραπέζια και ειδικά τα χριστουγεννιάτικα. Σημείωσε ότι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορείς να τη συναντήσεις και στη γέμιση της γαλοπούλας. Η σελινόριζα “συμπεθεριάζει” επίσης αρμονικά και με άλλα λαχανικά, δίνοντας μεταξένιους πουρέδες και σούπες. Τηγανητή και με μια πικάντικη σάλτσα, μπορεί να γίνει ένα ασυνήθιστο και πεντανόστιμο πρώτο πιάτο, ενώ αν θέλεις μια πλούσια γαρνιτούρα σε γευστικά πιάτα, δοκίμασε την ψητή, μαζί με κολοκύθα και γλυκοπατάτες. Δεν είναι σπάνιο να τη συναντήσεις μαγειρεμένη με φινόκιο (μαραθόριζα) και κάποιο ψάρι όπως ροφό ή σφυρίδα, καθώς και τριμμένη ωμή, περιχυμένη με χυμό λεμονιού πάνω σε σαλάτα με ρόκα, καρδιές μαρουλιού, φρέσκα κρεμμυδάκια, κύβους μήλου και φουντούκια. Αν πάλι αναζητάς ένα υγιεινό σνακ μπορείς να κόψεις τη σελινόριζα σε λεπτές φετούλες σαν τσιπς και να την τηγανίσεις -αυτά τα τσιπς μπορούν να γίνουν, βέβαια και γαρνιτούρα για σούπα.

Οι συνταγές του Olive

Τηγανίτες με σελινόριζα και πράσα
Νόστιμες κροκέτες λαχανικών που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Χοιρινό με σελινόριζα αβγολέμονο
Ένα νόστιμο κρεατοφαγικό πιάτο που ταιριάζει ιδανικά στο καθημερινό τραπέζι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Γκρατέν με πατάτες, σελινόριζα και σύγκλινο
Ένα νόστιμο γκρατέν με πατάτες και τυρί είναι πάντα ευπρόσδεκτο στο καθημερινό τραπέζι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Σελινόριζα με αρακά ασπρογιαχνί
Ένα χορταστικό και θρεπτικό φαγητό και, αν έχετε παιδιά, θα λατρέψουν τη γλύκα της σελινόριζας. Χρησιμοποιήστε το ασπρογιαγχνί ως βάση για να ετοιμάστε άλλα φαγητά προσθέτοντας κοτόπουλο ή ψάρι. Μαγειρέψτε το και σκέτο με αβγολέμονο, που του ταιριάζει ιδανικά. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πουρές σελινόριζας με μοσχολέμονο
Ένα πολύ αρωματικό και γευστικό συνοδευτικό για κατσικάκι, χοιρινό ή μοσχαράκι κατσαρόλας. Ιδανική εναλλακτική του κλασικού πουρέ πατάτας, ειδικά για τα γιορτινά τραπέζια. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Aρακάς με σελινόριζα και πατάτες αλά πολίτα
Οι αλά πολίτα συνταγές είναι κλασικά πιάτα της πολίτικης κουζίνας που βρίσκουν συχνά τη θέση τους και στο δικό μας καθημερινό τραπέζι. Μάλιστα, στα μανάβικα της Πόλης πωλούνται και έτοιμα κομμένα λαχανικά ειδικά γι’ αυτήν τη συνταγή, όπως και για τις αγκινάρες αλά πολίτα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Χοιρινό με σελινόριζα αβγολέμονο
Αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο, ιδανικό για τα χειμωνιάτικα γιορτινά τραπεζώματα. Άλλωστε η σελινόριζα και το σέλινο είναι από τους πιο ταιριαστούς συνοδούς του χοιρινού. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πράσα με σελινόριζα και μανιτάρια portobello στο φούρνο
Πιάτο- ωδή στην εποχικότητα με ωραιότατο συνδυασμό υλικών που θα αγαπήσουν ακόμα και όσοι δεν είναι χορτοφάγοι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr