Ένα πλούσιο γενναιόδωρο πιάτο από τη μακρά παράδοση της σεφαραδίτικης κουζίνας της Θεσσαλονίκης.

Οποιος δοκιμάσει πρώτη φορά την κουζίνα των Εβραίων της Ελλάδας μένει με την απορία. Γιατί κανείς δεν μιλάει για αυτή τόσα χρόνια; Μια παράδοση πλούσια, νοσταλγική και βαθιά ελληνική, που διαμορφώθηκε από τους Ρωμανιώτες, την παλαιότερη κοινότητα Εβραίων στην Ευρώπη που εγκαταστάθηκε στον ελλαδικό χώρο κυρίως κατά τον 15ο αιώνα.

Εξαιρετικοί έμποροι, ήταν πάντα στο κέντρο της κίνησης δημιουργώντας μια από τις πιο δυναμικές κοινότητες μαζί με τους Σεφαραδίτες της Θεσσαλονίκης που ήρθαν το 1492 διωγμένοι από την Ισπανία μετά το διάταγμα του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας, μεταφέροντας όλη την εβραιοκαστιλλιάνικη ιστορία της γλώσσας και της παράδοσης λατίνο.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, της κουζίνας των Εβραίων της Ελλάδας είναι ότι δεν μοιάζει με καμία άλλη. Όχι μόνο γιατί οι Ρωμανιώτες αφομοίωσαν πολλές από τις συνήθειες (και τις συνταγές) των Ελλήνων, αλλά γιατί έχει όλα τα αρώματα, τον πλούτο και τη χάρη της σεφαραδίτικης παράδοσης και της περιπλάνησης των Εβραίων στην Ισπανία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Μια κουζίνα μεσογειακή, πολύπλοκη, απρόσμενη και νοσταλγική που αποδεικνύει ότι είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν…

Και οι πρασοκεφτέδες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χειμωνιάτικα πιάτα της σεφαραδίτικης κουζίνας στα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια της Κυριακής.

Σεφαραδίτικοι πρασοκεφτέδες 

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πράσα, σε χοντρές ροδέλες

½ φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1/4 φλιτζανιού άνηθο, ψιλοκομμένο

¼ φλιτζανιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ φλυτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα

2 αβγά

¼  φλυτζανιού ελαιόλαδο

½ φλυτζάνι φρυγανιά

1 κουτ. γλυκού αλάτι

½  κουτ. γλυκού πιπέρι

Διαδικασία

1.Βράζουμε τα πράσα σε μπόλικο νερό 20-25 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε τουλάχιστον δύο ώρες να στραγγίξουν. Τα αλέθουμε, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα καρύδια, τα αβγά, το ελαιόλαδο, τη φρυγανιά, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε.

2.Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο 2 ώρες, πλάθουμε κεφτέδες και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο (αν είναι πολύ αραιό το προσθέτουμε και άλλη φρυγανιά, αντίθετα, αν είναι σφιχτό αραιώνουμε με ένα αβγό).

Δείτε επίσης:

Κεφτέδες κολοκύθας

Τα μυστικά του κιμά: Χρήσιμα tips για ζουμερά μπιφτέκια και κεφτέδες

Σπεντζοφάι με κεφτέδες και τρεις διαφορετικές ντομάτες

 

 

 

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr