Η Ανάσταση, η γιορτή της χαράς και της αγάπης, κορυφώνεται την Κυριακή του Πάσχα και απαιτεί ένα πλούσιο τραπέζι με αρνί, κοκορέτσι, κόκκινα αβγά, πασχαλινά γλυκά και ένα-δύο ή και πολύ περισσότερους ακόμη μεζέδες, έτσι για να τσιμπάμε όσο ψήνετε ο οβελίας! Ας τα βάλουμε όμως σε μια σειρά, για να κάνουμε και τις ανάλογες προετοιμασίες.

Ο πρωταγωνιστής της μέρας
Αν έχετε χώρο και όρεξη να στήσετε σούβλες! Θα αισθανθείτε ότι πραγματικά τηρείτε το έθιμο. Για τα μυστικά του καλού ψήστη μην ανησυχείτε, σας έχουμε βήμα-βήμα τις 10 χρήσιμες συμβουλές για το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα καθώς και 5 tips για άψογα ψημένο κοκορέτσι και, μάλιστα, από έναν μάστορα του είδους, τον Δημήτρη Κωστάκο από την ταβέρνα “Τα Βλάχικα” στη Βάρη.

PATOUDO

Αν βέβαια οι σούβλες σας φαίνονται πολύ, υπάρχει πάντα η κλασική και αγαπημένη επιλογή του φούρνου. Στα νησιά άλλωστε, από τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μέχρι τις Κυκλάδες, το Πάσχα “σνομπάρουν” το σουβλιστό αρνί και το προτιμούν γεμιστό, με υλικά που και αυτά διαφέρουν από τόπο σε τόπο, όπως και οι ονομασίες τους. Λέγεται ότι η συνήθεια επικράτησε από τις χρυσοχέρες νοικοκυρές, αφού θεωρούσαν το αρνί στη σούβλα “πρόχειρο” για την πιο μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Ψημένο σε ξυλόφουρνο είναι το τέλειο φαγητό! Αλλά και στις πόλεις, μέσα στο φούρνο της κουζίνας γίνεται ξεχωριστό. Ιδού, λοιπόν, 3 αγαπημένες πασχαλινές συνταγές:

* Λαμπριάτης από την Άνδρο

* Αρνί “πατούδο” από την Νάξο

* Κρεμμυδούλια από τη Νάουσα

kokoretsakia-sto-fourno

Λοιπά πασχαλινά, κρεάτινα εδέσματα
Με εντεράκια και συκωταριά δημιουργείτε μερικά από τα πιο κλασικά εδέσματα των ημερών, όπως κοκορετσάκια που ψήνονται στο φούρνο και φρυγαδέλια. Όσοι δε συμπαθούν τα εντόσθια πάλι, θα λατρέψουν ένα κοντοσούβλι λίγο πιο ξεχωριστό, όχι με 1 αλλά με 3 διαφορετικά κρέατα.

21150309_35263_saltses_ntip_SLIDER

Οι σάλτσες του ψητού
Το ψητό κρέας δεν πρέπει ποτέ να είναι στεγνό στο πιάτο. Αντί να καταφύγετε στην κλασική επιλογή της μουστάρδας, μπορείτε να πρωτοτυπήσετε αυτή τη μέρα, ετοιμάζοντας 3 ξεχωριστές σάλτσες που συνοδεύουν ιδανικά το αρνάκι σας.

21120306_2419_prasini-salata-me-dressing-fraoulas_SLIDER

Σαλάτες οι απαραίτητες
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο μας, πρέπει να συνόδευσε τα κρεατικά με άφθονες σαλάτες, καθώς οι φυτικές τους ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών και βοηθούν στην αποβολή της από τον οργανισμό. Φτιάξτε λοιπόν τουλάχιστον 2-3 διαφορετικές, όπως:

* Αρωματική πράσινη σαλάτα

* Σαλάτα με μπλε τυρί, σπαράγγια, ψητά κρεμμύδια και φράουλες

* Σαλάτα με ψητά κρεμμύδια και πορτοκάλι

* Πράσινη σαλάτα με dressing φράουλας και παξιμαδάκια Κυθήρων

mizithropita

Πέσε πίτα να σε φάω
Το πασχαλινό τραπέζι τη ζητάει την πίτα του και ειδικά μια τυρόπιτα ή χορτόπιτα, όλο αρώματα και με ανάλαφρη γεύση, όπως μια πίτα ανοιξιάτικη με μυζήθρα και δυόσμο, μια τάρτα με κολοκυθάκια, ένα ξεχωριστό μπακλαβά ντομάτας ή μια “τούρτα” με χόρτα και βραστά αβγά, για να αξιοποιήσετε και τα βαμμένα αβγά που σας περισσεύουν.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr