Στην πανέμορφη κοιλάδα του Μπουραζανίου, δύο αξιέπαινα αδέρφια μοιράζονται μαζί μας την αγάπη για τον τόπο τους και τη γη μέσα από τη βιολογική καλλιέργεια σιταριού.

Ενώ γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ο Ηφαιστίωνας και ο Αστέριος Παπαγεωργίου μετακόμισαν στο Μπουραζάνι πριν από 4 δεκαετίες περίπου όταν οι γονείς τους αναζήτησαν ένα ιδανικό τόπο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Από μικροί έμαθαν να εκτιμούν τη γη και τη χειρωνακτική εργασία ξεκινώντας το 2002 την καλλιέργεια σιτηρών.

Βιολογική υπόθεση
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ηφαιστίωνας επέλεξε να φοιτήσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή αναζητώντας ένα ορθό τρόπο καλλιέργειας της γης με ελάχιστη παρέμβαση, χωρίς να βλάπτει το οικοσύστημα, παράγοντας ποιοτική πρώτη ύλη με αυστηρά βιολογικές μεθόδους. Πρώτη ήρθε η καλλιέργεια σιτηρών και οσπρίων κυρίως φακής και σόγιας, σταδιακά ξεκίνησαν τη μεταποίηση αλεύρων και στη συνέχεια την παραγωγή ζυμαρικών στο δικό τους εργαστήριο. Η ενασχόληση του Ηφαιστίωνα με την παραγωγή σε συνδυασμό με την μεταποιητική ευρηματικότητα του Αστέριου, ανέδειξαν μια πρότυπη μονάδα με κάθετη μορφή παραγωγής.

Από το χωράφι στο ράφι
Όπως μας εξηγεί η κυρία Σπυριδούλα Παπαγεωργίου, σύζυγος του Ηφαιστίωνα: «Η σπορά γίνεται ανάλογα τις καιρικές συνθήκες συνήθως από Οκτώβριο μέχρι Νοέμβριο με συγκομιδή περίπου τέλη Ιουνίου, και ίσως και την άνοιξη, με συγκομιδή περίπου τέλη Ιουλίου. Προϋπόθεση για τη συγκομιδή είναι να έχει πέσει η υγρασία του καρπού κάτω από 10%». Με δικά τους μηχανήματα μεταφέρουν τον σπόρο στις αποθήκες τους. Αφού καθαριστεί ο καρπός, αλέθεται με παραδοσιακό τρόπο σε ιδιόκτητο πετρόμυλο, ενώ τα τελικά προϊόντα συσκευάζονται στο δικό τους τυποποιητήριο.

Οι συνταγές της νοστιμιάς
Η γκάμα των προϊόντων τους -λευκά και ολικής-, περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από άλευρα (σίτου, καλαμποκιού, κριθαριού, βρόμης) και ζυμαρικά σε διάφορες γεύσεις (π.χ. με ντομάτα ή σαφράν), που απευθύνεται ακόμα και σε vegan κοινό μέχρι διάφορα είδη τραχανά, (γλυκό, ξινό, νηστίσιμο, με αποξηραμένα λαχανικά), με προοπτική τη δημιουργία ακόμη περισσότερων ειδών για την κάλυψη των αναγκών του κοινού ακολουθώντας πάντα την εποχικότητα των υλικών όσον αφορά στα μελλοντικά του σχέδια η κυρία Παπαγεωργίου απαντά: «Η διάθεση των προϊόντων μας γίνεται στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και κάποιο ιδιώτες στο εξωτερικό που αγοράζουν μικρές ποσότητες. Ελπίζουμε στο μέλλον να κάνουμε άνοιγμα στο εξωτερικό, γιατί ειδικά τα ζυμαρικά έχουν μεγάλα περιθώρια εξέλιξης, πολλές προοπτικές».

info
Μπουραζάνι Κονίτσης, τηλ. 6976 438592. Τα προϊόντα «Αγρόκτημα Παπαγεωργίου» έρχονται στο σπίτι σας κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας στο τηλ. 694 6438592. Στην Αθήνα τα βρίσκουμε στο e-bloko.gr (ηλεκτρονικό κατάστημα αλλά και φυσικό στην Κηφισού 14, Αγ. Ι. Ρέντης, τηλ: 210 4819880) & στο κατάστημα Βιοαναγέννηση, Εμμ. Μπενάκη 8, τηλ. 21 0322 2901, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στο Κουκούλι, Υψηλάντου 28, τηλ. 231 031 1047.