Η σπιρτάδα και η αναζωογονητική γεύση του φυσικού χυμού λεμονιών από το Λεμονοδάσος Πόρου στην Πελοπόννησο κλείνεται σε πολύ ιδιαίτερα ρετρό μπουκάλια με ξεχωριστές ετικέτες, ξυπνώντας αβίαστα μνήμες παιδικές και καλοκαίρια που δροσιζόμασταν με σπιτικές λεμονάδες της γιαγιάς…

Το Λεμονοδάσος του Πόρου Τροιζηνίας είναι μια μεγάλη έκταση που απλώνεται στις ακτές της Πελοποννήσου αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον τόπο και την ιστορία του. Ο Δημήτρης και η Μαρία Βλάχου, δύο νέοι, εξαιρετικά δραστήριοι άνθρωποι, με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον, εμπνεύστηκαν τον πιο γευστικό τρόπο να αξιοποιήσουν τον ζουμερό καρπό των δέντρων σεβόμενοι πάντα την εύφορη γη του λεμονοδάσους και το περιβάλλον. Η ιδέα τους να αξιοποιήσουν την τοπική παραγωγή και να δημιουργήσουν μια σειρά συμπυκνωμένων χυμών φρούτων άριστης ποιότητας με την επωνυμία «Lemonodasos» αποδείχθηκε πολύ ξεχωριστή. «Οι χυμοί είναι 100% φυσικοί, χωρίς συντηρητικά και χειροποίητοι, αφού στύβονται στο χέρι», όπως μας λέει ο Δημήτρης, κάτι που τους δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Δεύτερης γενιάς ζαχαροπλάστες
Βέβαια, για την οικογένεια Βλάχου η δραστηριοποίηση στον χώρο του τροφίμου δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά ξεκινά από το 1976. «Τα πεθερικά μου, δηλαδή οι γονείς του Δημήτρη, άνοιξαν ζαχαροπλαστείο-καφεκοπτείο-κάβα στον Γαλατά ξεκινώντας αρχικά με λίγα γλυκά ταψιού φτιαγμένα πάντα με άριστη ντόπια πρώτη ύλη. Αργά και σταθερά εξέλιξαν τα προϊόντα τους κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου», τονίζει η σύζυγός του Μαρία. Το 2015 το ζευγάρι πήρε την απόφαση να αξιοποιήσει την εξαιρετική ντόπια παραγωγή λεμονιών ξεκινώντας και τη χυμοποιία και την παραγωγή γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδας, χωρίς όμως να αφήσει πίσω του το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη.

Λε-μοναδικές γεύσεις
«Εχοντας ως βάση τον συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού πειραματιστήκαμε με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς, για παράδειγμα προσθέσαμε τζίντζερ και στέβια, πήραμε και ρόδια από την Ερμιόνη και τα παντρέψαμε με το λεμόνι ή τον χυμό αγγουριού με λεμόνι, κάναμε μια ιδιαίτερη βυσσινάδα… Σήμερα έχουμε δημιουργήσει ξεχωριστό τμήμα χυμοποιίας προσπαθώντας σιγά-σιγά να το επεκτείνουμε. Ο χυμός είναι βιολογικός, αλλά επόμενος στόχος μας είναι να πάρουμε και την ανάλογη πιστοποίηση για να γίνεται διάθεση των προϊόντων μας σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα», μας αναφέρουν ο Δημήτρης και η Μαρία. Αν τους ρωτήσεις τα σχέδιά τους για το μέλλον, και οι δύο συμφωνούν και απαντούν: «Στόχος μας είναι ο κόσμος να γνωρίσει καλύτερα τα προϊόντα μας ανά την Ελλάδα μέσα από περισσότερα σημεία πώλησης, αλλά, γιατί όχι, και στο εξωτερικό κάποια στιγμή. Ετοιμάζουμε νέες συνταγές λεμονάδας και χυμών φρούτων για να διευρύνουμε την γκάμα μας και να εξελιχθούμε και χαιρόμαστε πάρα πολύ που στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε συνοδοιπόρο τον γιο μας Νικόλα, που μόλις ενηλικιώθηκε και θέλει να συνεχίσει τη δουλειά μας και να ασχοληθεί με την επιχείρηση – σε λίγα χρόνια και η κόρη μας, Παρασκευή».

Σημεία πώλησης στην Αθήνα:
Σούπερ μάρκετ Θανόπουλος. Root 56: Λεωφ. Περικλέους, Χολαργός. Γαλακτοπωλείο: Ησίοδου 2, Αλιμος, & Ελ. Βενιζέλου 217, Ν. Σμύρνη. Υγειογνωσία: Ομήρου 14, Ν. Σμύρνη

info
Γαλατάς Τροιζηνίας, τηλ.: 22980 42772, www.lemonodasos.com

Δείτε επίσης
Η Better Life πρόταση διατροφής της Φάρμας Χαρτάκη

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr