Με χρώμα –συνήθως– κόκκινο και γεμάτα συμβολισμούς, τα παραδοσιακά αυγά του Πάσχα που τσουγκρίζουμε στο «Χριστός Ανέστη» έχουν πάντα διαφορετική γεύση, αυτή της χαράς και της οικογένειας.

Η εικόνα που μου ερχεται στο μυαλό είναι μόνο μία: η γιαγιά μου από την Πόλη, η πρώτη γυναίκα που με πήρε από το χέρι να μου μάθει γράμματα, η πρώτη γυναίκα που με έβαλε μέσα σε κουζίνα, η πρώτη γυναίκα που με πήγαινε βόλτες στο μποστάνι και μου μιλούσε για τη ζωή. Της είχα και μου είχε μεγάλη αδυναμία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την κουζίνα της σε ένα δωμάτιο ξεχωριστά από το σπίτι, νοικοκυρεμένο πάντα, όπου μαγειρεύαμε με φωτιά από ξύλα – να, τώρα μου έρχεται η εικόνα της φωτιάς και συγκινούμαι…

Αυγά το Πάσχα για μένα είναι χωριό, άνοιξη και οικογένεια. Ο τρόπος βαφής εκείνη την εποχή ήταν ένα απλό τσουκάλι με νερό και φύλλα από κόκκινο κρεμμύδι. Μετά μπήκαν στη ζωή μας τα εύκολα χρώματα. Τότε έπρεπε να βάλεις όλη σου την ψυχή και την τεχνική για να πετύχεις εκείνο το βαθύ κεραμιδί, σχεδόν κόκκινο. Τώρα βάζουμε μόνο νερό και χρώμα, αλλά και πάλι δεν βγαίνουν… Ισως γιατί μαγειρικά δεν βάζουμε την ψυχή μας!

Και μετά, Κυριακή, το αποτέλεσμα σπουδαίο κι εγώ με τη γιαγιά μου να βλέπουμε τον κόσμο να σπάει σχεδόν με μανία τα αυγά. Μου έκλεινε το μάτι από μακριά, σαν να μου έλεγε «τώρα απόλαυσέ το, μικρέ μου».

Η συνταγή που σας δίνω είναι για τη γιαγιά μου, για τον άνθρωπο που μου έμαθε πάνω από όλα να βάζω την ψυχή μου σε ό,τι κάνω.

Αυγά γεμιστά με κρέμα από τον κρόκο τους, απάκι, τσίλι και μυρώνια
Σας έχουν περισσέψει βαμμένα αυγά από το τραπέζι της Ανάστασης; Αξιοποιήστε τα δημιουργικά!

Υλικά
4 αυγά βρασμένα
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. νερό
150 γρ. απάκι ψιλοκομμένο
1 μικρή κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
30 γρ. μυρώνια ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Κόβουμε τα αυγά στη μέση και βγάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ. Ακουμπάμε τα ασπράδια τους προσεκτικά σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη να σπάσουν και να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και χτυπάμε διαρκώς μέχρι να πάρουμε μια λεία κρέμα (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο περισσότερο ελαιόλαδο). Ενσωματώνουμε και το νερό.

Την τελευταία στιγμή ανακατεύουμε μέσα το απάκι, την πιπερίτσα τσίλι, τα μυρώνια, αλάτι και πιπέρι. Μοιράζουμε την κρέμα μέσα στα ασπράδια των αυγών και τα σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ξίδι ή μέσα σε κάποια σαλάτα.

Φωτογραφία: Studiom.gr – Styling: Κ. Λυκουρέση – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Δείτε επίσης:
10 εύκολοι τρόποι να αξιοποιήσουμε τα πασχαλινά αβγά

Πώς να βάψετε τα Πασχαλινά αβγά

Πάσχα στον κόσμο: Τα 18 πιο διάσημα πασχαλινά φαγητά