Τι παράξενο πράγμα, ενώ πετάμε όλα τα τρόφιμα όταν μουχλιάσουν, το τυρί σε πολλές περιπτώσεις το βάζουμε επί τούτου να μουχλιάσει, μια και από ό,τι φαίνεται αποκτά μια λίαν ευχάριστη γεύση αλλά και ένα σπουδαίο άρωμα.

Όλα τα μπλε τυριά ανακαλύφθηκαν τυχαία. Και υπάρχουν μικρές, χαριτωμένες ιστορίες για το πώς δημιουργήθηκαν. Άλλες με λίγο έρωτα μέσα, άλλες με μια αγωνία για έναν άρρωστο γονιό και ένα στοργικό γιο που εγκατέλειψε το φορτίο του τυριού που μετέφερε για να βοηθήσει τον πατέρα του και που, όταν γύρισε μετά από μέρες, το βρήκε μουχλιασμένο. Το μύρισε, το δοκίμασε και το βρήκε εξαιρετικό. Έβαλε και άλλους να το δοκιμάσουν, άρεσε και σ’ αυτούς και έτσι λοιπόν γεννήθηκε η γκοργκοντζόλα. Σήμερα, βρίσκουμε και σας τα παρουσιάζουμε τα πιο κλασικά μπλε τυριά που κυκλοφορούν και στη χώρα μας.

Το κορυφαίο ροκφόρ
Τυρί Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) που παρασκευάζεται στην ομώνυμη επαρχία της Γαλλίας. Η ποιότητά του ελέγχεται από ειδική επιτροπή που ορίζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, ενώ το φρέσκο τυρί τοποθετείται σε φυσικές σπηλιές από όπου περνούν ρεύματα αέρα και το τυρί «μολύνεται» από τον μπλε βάκιλο. Ωριμάζει εκεί τουλάχιστον για 3-6 μήνες, μέχρι που παίρνει τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Το ροκφόρ ταιριάζει σχεδόν με όλα τα φαγητά. Χρησιμοποιείται σε dressings για σαλάτες και, φυσικά, σε σάντουιτς. Δουλεύεται εύκολα μαζί με βούτυρο ή με γιαούρτι δίνοντας μια νοστιμότατη κρέμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες ή σαν σάλτσα σε ψητά κρέατα. Δοκιμάστε το μαζί με ντομάτες γεμιστές ή μελιτζάνες ιμάμ. Η επιθετική γεύση του, η αλμύρα και η εκρηκτική μούχλα του αναζητούν ένα γλυκό κρασί -στην περίπτωση της χώρας μας, σαφώς ένα Μοσχάτο Λήμνου.

Η «ιταλίδα» γκοργκοντζόλα
Ένα σπάνιας γεύσης τυρί. Είναι μπολιασμένο με μπλε μούχλα εσωτερικά και με λευκή εξωτερικά. Έχει έντονο άρωμα και γεύση και, για να το απολαύσετε όπως πρέπει, αφήστε το εκτός ψυγείου τουλάχιστον για 1 ώρα. Έχει στρογγυλό σχήμα και παρασκευάζεται από άψητο αγελαδινό γάλα. Συνοδεύει ευχάριστα λευκά φρούτα όπως αχλάδια και μήλα και μπορεί να γίνει σάλτσα για ζυμαρικά ή γκρατέν με πατάτες. Είναι ιδιαίτερα απολαυστικό συνοδεία γλυκού κρασιού. Στην Ιταλία παρασκευάζεται σε δύο εκδοχές. Μία πικάντικη και μία πιο γλυκιά. Αγοράστε μικρές ποσότητες, μια και δεν αντέχει πολλές μέρες στην ψύξη του ψυγείου μας.

Το εγγλέζικο stilton
Το εθνικό τυρί της Αγγλίας. Ανάλογα με την περιοχή παρασκευάζεται με ή χωρίς μούχλα. Στην προκειμένη περίπτωση το με μπλε μούχλα είναι συσκευασμένο σε μικρά κεφαλάκια βάρους περίπου 2 κιλών, με μαλακή εξωτερική κόρα που τρώγεται. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Στην Αγγλία το συνοδεύουν με μπισκότα βρώμης και φρέσκα φρούτα. Μπορεί να συμμετάσχει στην παρασκευή ενός σουφλέ, να γίνει σάλτσα για ζυμαρικά, να μαγειρευτεί μαζί με πατάτες, αλλά συνδυάζεται τέλεια όταν συνοδεύει αχλάδια ποσαρισμένα σε γλυκό κρασί. Και το stilton συνοδεύεται υπέροχα από γλυκά κρασιά.

Danablu
Ο Δανός «συγγενής» των μπλε τυριών. Οι Δανοί βλέποντας τη μεγάλη αγάπη των Ευρωπαίων για μπλε τυριά έφτιαξαν σχετικά πρόσφατα ένα μπλε τυρί από αγελαδινό γάλα, που η παρασκευή του ξεκινάει ως λευκό μαλακό τυρί το οποίο μπολιάζεται με τον μπλε μύκητα με τεχνικό τρόπο. Αποτέλεσμα είναι ότι η σχετικά φθηνότερη τιμή του από τα άλλα μπλε τυριά το έκανε πολύ εμπορεύσιμο σε όλο τον κόσμο. Έχει συμπαθέστατη γεύση και υποτονικό άρωμα. Είναι το ιδανικό τυρί για να χρησιμοποιηθεί σε dressing για σαλάτες, ομελέτες και σουφλέ, με ζυμαρικά σε συνδυασμό με άλλα τυριά και, βέβαια, σε σάντουιτς για το κολατσιό. Η σχετικά απαλή γεύση του το κάνει να ταιριάζει με γλυκά κρασιά αλλά και με λευκά, ξηρά, έντονου αρωματικού χαρακτήρα.

Φωτογραφία ανοίγματος: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb