Το πασχαλινό τσουρέκι δεν λείπει από κανένα σπίτι τις ημέρες του Πάσχα. Συνήθως το απολαμβάνουμε φέτα – φέτα με τον καφέ ή το γάλα το πρωί. Ποιος είπε όμως ότι πρέπει να περιοριστούμε εκεί;

Πείτε αλήθεια, φτιάχνετε -ή αγοράζετε από τον φούρνο- και εσείς περισσότερα τσουρέκια από όσα μπορείτε να καταναλώσετε κάθε Πάσχα; Γιατί μεταξύ μας, μόνο τις 2-3 πρώτες μέρες τα αναζητάμε συχνά. Μετά, ειδικά μόλις μπουν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα πασχαλινά γλυκά, τα τσουρέκια αφήνονται λίγο στην άκρη. Δεν χαλάνε, αλλά σίγουρα δεν έχουν εκείνη τη νοστιμιά του φρεσκοψημένου.

Γιατί λοιπόν, να μην τους δώσουμε ξανά ζωή, αξιοποιώντας τα αγαπημένα μας τσουρέκια σε νέες συνταγές για λαχταριστά επιδόρπια για το αναστάσιμο και το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και για πρωινό. Εσείς βάλτε τα τσουρέκια που σας έχουν περισσέψει και εμείς, σας δίνουμε ιδέες που θα σας αρέσουν πολύ.

1. Πουτίγκα με τσουρέκι και ξηρούς καρπούς

Υλικά
1 τσουρέκι σε φέτες
4 αβγά
5 κ.σ. ζάχαρη
600 ml γάλα
4 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
50 γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
50 γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας

Διαδικασία
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε μέσα τις φέτες από το τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.

Μέσα σε ένα μπολ διαλύουμε το κορνφλάουρ σε λίγο από το γάλα. Προσθέτουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC. Περιχύνουμε με το μίγμα το περιεχόμενο του πιρέξ και ψήνετε την πουτίγκα για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πήξει και να πάρει χρώμα. Ξεφουρνίζουμε την πουτίγκα και, αφού ηρεμήσει και κρυώσει, την κόβουμε κομμάτια, μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε. Όποιος θέλεις μπορεί να την γαρνίρει με παγωτό βανίλια ή σιρόπι καραμέλας.

2. Trifle με τσουρέκι, γιαούρτι και φράουλες

Υλικά
6 φέτες τσουρέκι
400γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
φράουλες για το σερβίρισμα
κακάο

Διαδικασία
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος να γίνει σφιχτή σαντιγί. Ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά το γιαούρτι. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη άχνη.

Κόβουμε κάθε φέτα τσουρεκιού στη μέση και μοιράζουμε τα μισά κομμάτια σε 6 ποτήρια ή διάφανα μπολάκια σερβιρίσματος. Κάνουμε μία στρώση με την κρέμα, βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα κομμάτια τσουρεκιού και ολοκληρώνουμε πάλι με μία στρώση κρέμας. Πασπαλίζουμε με κακάο, γαρνίρουμε με φράουλες και σερβίρουμε.

Σημείωση: Αντί για φράουλες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα φρέσκα φρούτα εποχής, όπως κεράσια.

3. Αλλιώτικο τιραμισού με τσουρέκι

Υλικά
6 φέτες τσουρέκι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
400 γρ. τυρί μασκαρπόνε
200 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. γιαούρτι
2 κ.γ. καφέ στιγμιαίο
8 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
νιφάδες κουβερτούρας

Διαδικασία
Κόβουμε κάθε φέτα τσουρεκιού στη μέση. Βρέχουμε τα μισά κομμάτια με λίγο κονιάκ και τα μοιράζουμε σε 6 ποτήρια ή διάφανα μπολάκια σερβιρίσματος.

Χτυπάμε στο μίξερ με τον αβγοδάρτη το μασκαρπόνε μαζί με το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, τον καφέ και τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να αφρατέψουν. Μοιράζουμε τη μισή κρέμα στα ποτήρια. Κάνουμε δεύτερη στρώση με τσουρέκι βρεγμένο με κονιάκ και μοιράζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και πριν το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με νιφάδες κουβερτούρας.

4. Αβγόφετες με τσουρέκι

Υλικά
8 φέτες τσουρέκι
250 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
60 γρ. ζάχαρη
2 καψουλάκια βανιλίνης
5 κρόκους αβγών
φρέσκα φρούτα για το σερβίρισμα (όπως φράουλες και μάνγκο)
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη ζάχαρη, τους κρόκους των αβγών και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος και όταν βράσουν ρίχνουμε μέσα το μείγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά ώστε να μην δημιουργηθεί αφρός και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βουτάμε στο μίγμα τις φέτες από το τσουρέκι και τις τηγανίζουμε σε ελαφρώς βουτυρωμένο, καυτό τηγάνι και από τις δυο πλευρές. Σερβίρουμε με φρούτα της επιλογής σας και λίγη ζάχαρη άχνη.

5. Τούρτα με τσουρέκι και παγωτό καϊμάκι
Συνταγή: Ελένη Σαβιολάκη | Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling Tina Webb

Υλικά
1 μεγάλο στρογγυλό τσουρέκι, ελαφρώς μπαγιάτικο

Για το σιρόπι:
100 γρ. ζάχαρη
100 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2 φλούδες πορτοκαλιού
βανίλια

Για τη γέμιση:
1½-2 κιλά παγωτό καϊμάκι έτοιμο ή σπιτικό

Για τη διακόσμηση
γλυκό κουταλιού βύσσινο

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

6. Τούρτα εκμέκ τριαντάφυλλο
Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου | Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling Tina Webb

Υλικά
1 τσουρέκι ελαφρώς μπαγιάτικο
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Για το σιρόπι:
1½ φλιτζάνι νερό
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κ. σ. τριανταφυλλάκια αποξηραμένα (για τσάι)
χυμό από ½ λεμόνι

Για την κρέμα και την επικάλυψη:
700 ml γάλα
80 γρ. ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας επιπλέον για τη σαντιγί
4 κρόκους αβγών
60 γρ. κορνφλάουρ
2 σφηνάκια ροδόνερο
1 καψουλάκι βανιλίνη
3 κ. σ. σιρόπι τριαντάφυλλο
500 ml κρέμα γάλακτος (για τη σαντιγί)

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

Δείτε επίσης:
Συμβουλές για τέλεια τσουρέκια και πασχαλινά κουλούρια

Πασχαλινό τσουρέκι: 1 ιστορία, 3 τέλειες συνταγές!

Τσουρέκια γεμιστά φόρμας

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr