Τα ολοθούρια ή αλλιώς «αγγούρια της θάλασσας» ανήκουν στην οικογένεια των θαλάσσιων εχινόδερμων με μακρύ σώμα και όπως φαίνεται, είναι ένας μεζές για τον οποίο κάποιοι είναι διαθέσιμοι να δώσουν πολλά για να τον γευτούν.

Κοιτώντας τα για πρώτη φορά, η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική τους εμφάνιση δεν σε κερδίζει, ωστόσο ειδικά σε χώρες της Ασίας είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν την αηδιαστική μορφή τους, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Εκεί, σερβίρονται σε ακριβά εστιατόρια, ενώ στα delicatessens πωλούνται και αποξηραμένα. Όσο για την τιμή τους, μπορεί και να αγγίξει τα 3.000 δολάρια το κιλό!

Βέβαια, σύμφωνα με το Business Insider (www.businessinsider.com) το πρόβλημα είναι ότι όσο ανεβαίνει η ζήτηση, η υπεραλίευση έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός τους. Από το1996 έως το 2011 ο αριθμός των χωρών που εξάγουν «αγγούρια της θάλασσας» αυξήθηκε από 35 σε 83 και σε κάποιες από αυτές η ψαριά έχει μειωθεί δραματικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Μεξικό η μείωση ήταν 95%, μεταξύ 2012 και 2014. Μάλιστα, 7 είδη θαλάσσιου αγγουριού πλέον έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα με εξαφάνιση.

Την ίδια στιγμή βέβαια, όσο μειώνεται ο αριθμός που αλιεύεται, τόσο αυξάνεται η τιμή τους. Για την ακρίβεια, μεταξύ 2011 και 2016 η μέση τιμή τους αυξήθηκε κατά 17% διεθνώς.