Φίνο, µε µακρύ κόκκο και χαρακτηριστικό άρωµα, το ιδιαίτερο αυτό ρύζι έχει αγαπηθεί παγκοσµίως.

Οταν το γεύεσαι, αισθάνεσαι πρώτα στη µύτη το έντονο άρωµα λουλουδιών και στο στόµα µια ελαφρά επίγευση ξηρών καρπών. Το όνοµά του, πολύ εύστοχο, προέρχεται από την οµώνυµη λέξη στα hindi που σηµαίνει «βασίλισσα των αρωµάτων». Εχει την απίθανη ιδιότητα να µη λασπώνει και να παραµένει σπυρωτό, γι’ αυτό για πολλούς θεωρείται η «σαµπάνια» του µακρύκοκκου ρυζιού.

Ο «ένοχος» για το έντονο άρωµά του είναι η χηµική ένωση 2-ακετυλο1-πυρρολίνη, ή 2-ΑΡ, όπως εξηγεί η επιστήµη, και µάλιστα η παρουσία της στο ρύζι είναι 12 φορές περισσότερη από τη φυσιολογική. Καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές των ποταµών που πηγάζουν από τα Ιµαλάια και βρίσκονται µεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, αν και σήµερα καλλιεργείται και σε άλλες χώρες. Στην Αµερική καλλιεργούν το Texmati, ένα υβριδικό ρύζι Basmati. Η κενυάτικη εκδοχή του Basmati είναι το Pishori. Ποιοτικό Basmati θεωρείται εκείνο µε τους πιο µακρείς κόκκους και εκείνο που πωλείται σε υφασµάτινες συσκευασίες και όχι σε πλαστικές.

Δείτε επίσης:
Βράσε – όρυζα: 5 μοναδικές συνταγές με ρύζι

Cheesecake με ρύζι basmati και καραμελωμένο γάλα

Πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε;

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr