Σχεδόν όλοι μας έχουμε έρθει σε δύσκολη θέση κάποια στιγμή στην κοινωνική ζωή μας, όταν έπρεπε να απαντήσουμε στους οικοδεσπότες πώς μας φάνηκε το φαγητό που μας σέρβιραν. Υπάρχουν άραγε ατάκες που μπορούν να σώσουν την κατάσταση;

Προφανώς δεν μιλάμε για την ιδιαίτερα ευχάριστη περίπτωση όπου όλα τα φαγητά που δοκίμασες ήταν πεντανόστιμα, οπότε οποιοσδήποτε τρόπος να εκδηλώσεις την ικανοποίηση σου και το θαυμασμό για τις μαγειρικές ικανότητες της οικοδέσποινας ή του οικοδεσπότη είναι αποδεκτός. Όπως σίγουρα ξέρεις, όμως, υπάρχουν και στιγμές που το φαγητό δεν ήταν του γούστου σου ή αντικειμενικά δεν ήταν νόστιμο. Τι γίνεται τότε; Λες ανοιχτά τη γνώμη σου και χαλάς φιλίες ετών ή βρίσκεις μία καλή εναλλακτική που και δεν θα σε αναγκάσει να πεις ψέματα και δεν θα προσβάλει κανέναν;

Το δεύτερο φυσικά, γιατί σε τελική ανάλυση οι οικοδεσπότες σου -είτε το έχουν με τη μαγειρική είτε όχι-, ξόδεψαν χρόνο και χρήμα στην κουζίνα τους για να σε ευχαριστήσουν. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις λοιπόν, είναι να βρεις έναν ευγενικό τρόπο να απαντήσεις στην ερώτηση «πώς σου φάνηκε το φαγητό;»

«Ποτέ δεν είχα δοκιμάσει το μοσχαράκι μαγειρεμένο έτσι»
Όπου μοσχαράκι, βάζεις ό,τι δοκίμασες. Τι θα καταφέρεις με το παραπάνω; Αν δοκίμασες κάτι διαφορετικό από τα φαγητά που έχεις συνηθίσει, με την παραπάνω ατάκα αποφεύγεις να πεις αν το αποτέλεσμα ήταν καλό ή κακό και αντιθέτως ανοίγεις συζήτηση για την προετοιμασία του φαγητού. Για να το κάνεις ακόμη καλύτερο, ζήτα συμβουλές για να το φτιάξεις κι εσύ. Και ενδιαφέρον δείχνεις και κάτι διαφορετικό μπορεί να μάθεις.

«Αυτές οι πατάτες φούρνου ήταν το καλύτερο συνοδευτικό για το κοτόπουλο»
Αν το πρόβλημα ήταν για παράδειγμα το κυρίως πιάτο, μπορείς να πεις μερικά καλά λόγια για τα συνοδευτικά ή γενικά για το πόσο αρμονικά ήταν σχεδιασμένο όλο το μενού ή ακόμη και τα κρασιά που το συνόδευαν. Με άλλα λόγια προσπάθησε να αποφύγεις κάθε σχόλιο για το πιάτο που δεν σου άρεσε.

«Είχε μία γεύση που δεν μπορούσα να καταλάβω ακριβώς. Τι μπαχαρικά χρησιμοποίησες;»
Ρίξε όλο το φταίξιμο για το φαγητό που δεν σου άρεσε στα μπαχαρικά, π.χ. στο κύμινο που χρησιμοποίησαν και το οποίο εσύ δεν αντέχεις με τίποτα. Δεν ήταν το δικό τους φαγητό κακό, εσύ απλά είσαι περίεργη!..

Για να μην έρθεις πάλι ποτέ σε δύσκολη θέση όταν ετοιμάζεις εσύ τραπέζι ρίξε μια ματιά παρακάτω:

10 συνταγές για γάστρα που θα σας λύσουν τα χέρια

Εύκολο finger – food για καλεσμένους στο σπίτι

20+1 σαλάτες που πρέπει να δοκιμάσετε!

Τα 10 πιο σο-κολασμένα γλυκά που έχεις δοκιμάσει!