Τα κρούσματα της Αφρικανικής Πανώλη των Χοίρων, που έχουν ως αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό κτηνοτροφικών μονάδων διεθνώς, αυξάνουν την τιμή του χοιρινού κρέατος, που μετακυλίστηκε και στον κλάδο των ελληνικών ψητοπωλείων.

Τον Απρίλιο, ο κ. Γιώργος Πολύζος, εκπρόσωπος του υπό ίδρυση Σωματείου Ψητοπωλών, είχε δηλώσει ότι από 1η Μαΐου θα υπήρχαν ανατιμήσεις στα σουβλάκια, λόγω της αύξησης της τιμής του κρέατος διεθνώς. Σήμερα, σχεδόν 3 μήνες μετά, το «πιτόγυρο» στην Αθήνα μπορεί να μην έχει φτάσει στα 3 ευρώ, ωστόσο παραμένει γεγονός ότι φέτος σημειώθηκε απότομη αύξηση στην τιμή του χοιρινού, σε σχέση με άλλες χρονιές. Ειδικότερα, από την 1η Μαρτίου η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30%. Πού οφείλεται όμως αυτή η αύξηση;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), «από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει προκύψει διεθνώς σημαντική αύξηση στην τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, η οποία κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 30-32%. Στατιστικά, ανά διετία παρατηρείται η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών αιτίων οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος. Το φαινόμενο οφείλεται συνήθως στην κυκλικότητα της ζωής των ζώων, σε ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται κατά καιρούς, σε έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα, στην αύξηση της ζήτησης από ορισμένες μεγάλες χώρες και γενικώς στην εκτροπή από την φυσιολογική και προγραμματισμένη εξέλιξη της αγοράς. Συνήθως οι συνέπειες είναι παροδικές και οι αυξήσεις απορροφούνται από την βιομηχανία μεταποίησης και την αλυσίδα διανομής. Όταν όμως το διάστημα αυτό παρατείνεται, όπως συνέβη και τώρα, οι συνέπειες πλέον για τη βιομηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα να φτάνει η αύξηση εν μέρει και στον τελικό καταναλωτή».

Όπως διαβάζουμε και στο Insidestory.gr, αυτή τη φορά το πρόβλημα με τις τιμές του χοιρινού κρέατος και κατ’ επέκταση με το σουβλάκι, φαίνεται να είναι η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που «θερίζει» από πέρυσι και κτηνοτροφικές μονάδες της Κίνας. Ειδικότερα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, που επηρεάζει οικόσιτους και άγριους χοίρους και παρότι δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους ακόμη και αν φάνε μολυσμένο κρέας, προκαλεί μεγάλες παραγωγικές και οικονομικές απώλειες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, πρόκειται για διασυνοριακή ζωική ασθένεια, που μπορεί να μεταδοθεί στους χοίρους πολύ εύκολα και με πολλούς τρόπους και για την οποία δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο -σε αντίθεση με την κλασική πανώλη των χοίρων που προκαλείται από διαφορετικό ιό. Ιστορικά, τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αφρική, σε περιοχές της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής. Από το 2007, κρούσματα έχουν αναφερθεί σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Το πιο πρόσφατο κρούσμα καταγράφηκε τον Ιούλιο στη Βουλγαρία, όπου εντοπίστηκαν μολυσμένα ζώα στο χωριό του Νοβάτσενε, στην περιφέρεια του Πλέβεν.

Ο θανατηφόρος ιός των χοίρων πλήττει από το 2018 τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος της Κίνας, οδηγώντας το Πεκίνο στην απόφαση σφαγιασμού 1,1 εκατ. χοίρων, από τα συνολικά 440 εκατ. ζώα που υπάρχουν στη χώρα. Οι εκτιμήσεις δε είναι τρομακτικές, καθώς δεν αποκλείουν η Κίνα να αναγκαστεί να σφαγιάσει έως και 200 εκατ. Χοίρους. Αυτός ο αποδεκατισμός του μεγαλύτερου παραγωγού και καταναλωτή χοιρινού κρέατος στον κόσμο, έχει αυξήσει σημαντικά τις διεθνείς τιμές. Οι μεταποιητές κρέατος στην Ευρώπη (Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία κ.α.) πωλούν περισσότερο κρέας στην Κίνα για να καλύψουν τις ελλείψεις που έχουν προκληθεί στην εγχώρια αγορά και η μετατόπιση της κινεζικής ζήτησης σε συνδυασμό με την πεπερασμένη προσφορά των Ευρωπαίων παραγωγών, οδηγεί σε απότομες αυξήσεις των τιμών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας τώρα, οι αυξήσεις τιμών διεθνώς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Έλληνες χοιροτρόφοι δεν έχουν μεγάλες μονάδες και η χώρα εισάγει τεράστιες ποσότητες (πάνω από 200.000.000 κιλά χοιρινού κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ), έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή του νωπού κρέατος που πωλείται στα κρεοπωλεία. Παράλληλα, οι αυξήσεις αυτές μετακυλίστηκαν και στα ψητοπωλεία και στα σουβλατζίδικα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, σε ανακοίνωση της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), που εκπροσωπεί τους Έλληνες κτηνοτρόφους, αμφισβητεί εμμέσως τα περί δυσβάστακτων αυξήσεων στις τιμές του χοιρινού. «Μπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος να εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα αυξητική τάση, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχει πλήξει την εκτροφή γουρουνιών στην Κίνα, ωστόσο στην παρούσα χρονική περίοδο, τα στοιχεία τιμών χονδρικής και λιανικής δεν δείχνουν σημαντικό βαθμό συσχέτισης. Η όποια άνοδος της ζήτησης της Κίνας για χοιρινό κρέας, δεν έχει επηρεάσει την ελληνική αγορά χοιρινού κρέατος και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον θόρυβο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, για αύξηση στις τιμές στα σουβλάκια στα επίπεδα των 3 ευρώ», σημειώνουν.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr