Πάσχα χωρίς αρνί δύσκολα γίνεται και αν φέτος δεν έχετε σκοπό να στήσετε σούβλα στην αυλή ή στο… μπαλκόνι, σας έχουμε νόστιμες, εναλλακτικές ιδέες για εξίσου απολαυστικά πιάτα με αρνί, στον φούρνο ή στην κατσαρόλα.

Το φετινό Πάσχα μας βρίσκει για μία ακόμη χρονιά «δέσμιους» της πανδημίας του κορωνοϊού και με τη δυνατότητα μετακινήσεως εκτός των αστικών κέντρων αμφίβολη. Μαζί με το «Πάσχα στο χωριό» ή έστω το Πάσχα στην πόλη αλλά με πολλούς φίλους, μειώνεται και η πιθανότητα να ανάψουμε κάρβουνα και να στήσουμε σούβλες για τον παραδοσιακό οβελία. Τίποτα όμως δεν μπορεί να μας εμποδίσει να δώσουμε και στη φετινή γιορτή τη γνώριμη γεύση της.

Όπου και αν βρεθούμε λοιπόν, σε μικρές ή μεγάλες παρέες, υπάρχει πάντα η καλή εναλλακτική του ψησίματος στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, που μας δίνουν πολύ νόστιμα πιάτα για το τραπέζι του Πάσχα. Στα συν, ότι με αυτό τον τρόπο γλιτώνουμε το πολύ πρωινό ξύπνημα για να ανάψουμε τα κάρβουνα, δεν δεσμεύουμε κανέναν να στέκει δίπλα στη φωτιά και να γυρίζει το αρνί και είμαστε σίγουροι ότι το κρέας θα ψηθεί σωστά και όπως πρέπει. Όρεξη να υπάρχει και τις συνταγές τις βάζουμε εμείς! Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Στον φούρνο

1. Αρνάκι με αρωματική κρούστα, πατάτες και αγκινάρες
2 ώρες και 10′ | Για 6 άτομα

Υλικά
2 κιλά μπούτι από αρνάκι
1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
μουστάρδα με σπόρους

Για την κρούστα:
6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
3 κουτ. σούπα ς φιστίκια Αιγίνης
2 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις πατάτες:
1½ κιλό πατατούλες μικρές, με τη φλούδα τους
10 αγκινάρες (προαιρετικά)
μουστάρδα Dijon
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

2. Παραδοσιακή Σαμιώτικη κατσικίσια πλάτη γεμιστή
5 ώρες και 30′ | Για 5 – 6 άτομα

Υλικά
Για την πλάτη και τις πατάτες:
1 πλάτη κατσικίσια 2,5 κιλά
1½ κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. γλυκού πιπέρι
10 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
10 μέτριες πατάτες

Για τη γέμιση:
1 συκωταριά (500γρ.)
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μεσαία κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια νερό
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο
1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

3. Αρνίσια μπουτάκια ρολό στο φούρνο με σαλάτα από ραπανάκια και παντζάρια
3 ώρες | Για 6 άτομα

Υλικά
3 μπουτάκια από αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι, χωρίς κόκαλο
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
θυμάρι και μαντζουράνα, φρέσκα
250γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας (ή άλλη πικάντικη), σε λεπτούς κύβους
ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα:
1 ματσάκι ραπανάκια χοντρά (αν γίνεται, καυτερά), σε πολύ λεπτές φέτες
2 παντζάρια τριμμένα στον τρίφτη ή σε μπαστουνάκια
3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
6-7 κόκκους πιπεριού ροζ
2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο (ή μαυροσούσαμο)
ελαιόλαδο
ξίδι βαλσαμικό λευκό
αλάτι

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

4. Παϊδάκια ψητά
40΄ | Για 6 άτομα

Υλικά
2 κιλά παϊδάκια καλά κομμένα από το χασάπη σας
μπόλικη ρίγανη
λίγο λάδι
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

Στην κατσαρόλα

1. Αρνάκι κοκκινιστό με ρύζι
1 ώρα και 10’ | Για 5-6 άτομα

Υλικά
1½-2 κιλά ψητό αρνάκι (που περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
400 γρ. χυμός ντομάτας
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 1 φλιτζάνι νερό
1½ φλιτζάνι ρύζι
1/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 ξυλάκι κανέλας
3 ολόκληρους κόκκους μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

2. Λευκό φρικασέ με αρνάκι
1 ώρα και 40’ | Για 6 άτομα

Υλικά
1 κιλό αρνάκι (χεράκι ή μπούτι) κομμένο σε μερίδες
½ κιλό παϊδάκια αρνίσια, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα (μόνο το λευκό μέρος) κομμένα σε κομμάτια μήκους 3εκ.
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο περίπου
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
2 αβγά
1 κ.σ. κορνφλάουρ
αλάτι, πιπέρι

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

3. Αρνάκι με σταμναγκάθι, αβγολέμονο
2 ώρες | Για 6 άτομα

Υλικά
1½ κιλό ψαχνό από αρνάκι ή κατσικάκι, κομμένο μερίδες
1½ κιλό σταμναγκάθι
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
αλάτι, μπόλικο πιπέρι

Για το αβγολέμονο:
2½ -3 λεμόνια, το χυμό
3 αβγά, τους κρόκους
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ.

4. Αρνάκι με αγκινάρες
2 ώρες | Για 6 άτομα

Υλικά
1 μπροστινό από αρνί 1,5 κιλό περίπου, σε μερίδες
24 αγκινάρες καθαρισμένες, περασμένες από λεμόνι
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι άνηθο
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το αβγολέμονο:
2 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
χυμό από 2 λεμόνια

Δείτε τη διαδικασία ΕΔΩ

Συνταγές: Σιμόνη Καφίρη, Λάμπρος Βακιάρος, Ηλίας Μαμαλάκης, Γεωργία Κοφινά, Ιωάννα Σταμούλου

Δείτε επίσης:
Πάσχα στο σπίτι: 5 tips για τρυφερό και γευστικό αρνάκι στο φούρνο

10 εύκολοι τρόποι να αξιοποιήσουμε τα πασχαλινά αβγά

Πάσχα στον κόσμο: Τα 18 πιο διάσημα πασχαλινά φαγητά

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr