To olivemagazine.gr δημιούργησε ένα λεξικό γεύσης με όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μην έχετε πια άγνωστες λέξεις στην κουζίνα.

Κ (κάπα)

ANOIGMA-psarosoupa

Κακαβιά
Πηχτή ψαρόσουπα από διάφορα μικρά ψάρια, που παραδοσιακά φτιαχνόταν από ψαράδες.

Καλβαντός (Calvados)
Γαλλικό μπράντυ μήλου, που παράγεται στη Νορμανδία και παίρνει το όνομά του από την πόλη που είναι το κέντρο παραγωγής μήλου, το Calvados. Είναι χαρακτηριστικό προϊόν της Νορμανδικής κουζίνας.

kanapedakia

Καναπεδάκια
Μικρά κομματάκια από φρέσκο ψωμί, φρεσκοτηγανισμένο ή φρυγανισμένο, αλειμμένα με διάφορα νόστιμα μείγματα, που σερβίρονται ως ορεκτικά.

kanelonia-me-spanaki-ANOIGMA

Κανελόνια
Είδος ζυμαρικών, που ονομάζονται και μεγάλοι σωλήνες και κάνουν μία από τις ωραιότερες ιταλικές συνταγές. Είναι φτιαγμένα από σκληρό σιμιγδάλι και γαρνίρονται με διάφορα μίγματα όπως κιμά, μπεσαμέλ, παρμεζάνα. Σήμερα στο εμπόριο βρίσκουμε έτοιμα και αποξηραμένα κανελόνια που απομένει να τους προσθέσουμε μόνο τη γέμιση.

Κάρδαμο
Μπαχαρικό με προέλευση από την Ασία και την νότιο Αμερική. Το κάρδαμο είναι αποξηραμένος καρπός ενός φυτού που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας. Έχει γεύση πικρή και γλυκιά, ελαφρά λεμονίζουσα και είναι πολύ αρωματικό. Είναι ένα από τα συστατικά της σκόνης κάρυ. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται και ολόκληροι σε πίκλες και μαρινάδες.

Καρύδα ινδική
Καρπός του κοκκοφοίνικα, δέντρου της οικογένειας των φοινικιδών που προέρχεται από τν Μελανησία, έχει σχήμα ωοειδές και το εσωτερικό της είναι αρκετά σαρκώδες. Το κουκούτσι που περιέχει ωστόσο κλείνει μέσα του γλυκό υγρό που λέγεται γάλα καρύδας. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα συστατικά της Ινδικής κουζίνας, αλλά στη χώρα μας χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική και στη σοκολατοβιομηχανία.

ANOIGMA-MPAXARIKA

Καρύκευμα
Η προσθήκη μπαχαρικών και αρωματικών βοτάνων σε φαγητά ή σαλάτες για να πάρουν πικάντικη γεύση.

Κασάτα
Ιταλική σπεσιαλιτέ παγωτού που αποτελείται από τρεις τουλάχιστον διαφορετικές (σε γεύση και χρώμα) στρώσεις. Τα τρία παγωτά τοποθετούνται σε οβάλ φόρμα και παγώνουν μαζί. Τουλάχιστον σε μια από τις στρώσεις περιέχονται ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί και φρουί γλασέ. Σερβίρεται αναποδογυρισμένο και κομμένο σε φέτες.

anoigma--kasoulata

Κασουλέ (Cassoulet)
Φαγητό με έντονη γεύση από την περιοχή Λαγκεντόκ της Γαλλίας. Αποτελείται από στρώσεις ξηρών φασολιών, χοιρινού καπνιστού κρέατος, λουκάνικου, διατηρημένου κρέατος χήνας (confit), κρεμμυδιών και καρότου. Όλα αυτά σιγοβράζουν σε πήλινο σκεύος απ’ όπου το φαγητό παίρνει και το όνομά του.

kempap-slider4

Κεμπάπ
Εκλεκτό έδεσμα και σπεσιαλιτέ της τούρκικης κουζίνας, που περιλαμβάνει λαχανικά, μοσχάρι, αρνί, βουβάλι ή κιμάδες από αυτά τα κρέατα, ψημένα σε μακριές σούβλες, που σερβίρονται μαζί με ψημένες πίτες και γαρνιτούρα που ποικίλει.

Κενέλ (Quenelle)
Αλεσμένο ωμό ψάρι, κρέας, κυνήγι, συκώτι, αναμεμειγμένο με ασπράδια, καρυκεύματα και καμιά φορά μπράντυ ή κρέμα γάλακτος. Πλάθεται σε σχήμα μακρόστενης κροκέτας και είτε βράζεται σε πολύ σιγανή φωτιά, είτε ψήνεται στο φούρνο. Σερβίρεται συνήθως με μία σάλτσα της κλασικής γαλλικής κουζίνας.

ANOIGMA-QUICHE

Κις (Quiche)
Γαλλική ανοιχτή τάρτα αλμυρή ή γλυκιά, με ποικιλία από γεμίσεις. Η διασημότερη είναι η κις λοραίν με γέμιση από αυγά, κρέμα γάλακτος και μπέικον.

Κοκ ω βεν (Coq au vin)
Μία κλασική γαλλική συνταγή για μαγειρευτό κοτόπουλο, με κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, σκόρδο, μπέικον, μανιτάρια, αρωματικά και καρυκεύματα.

Κοκότ (Cocotte)
Γαλλικός όρος για βαριά πυράντοχα σκεύη με σκέπασμα ειδικά για το ψήσιμο στο φούρνο μαγειρευτών κρεάτων. Ο όρος έχει δοθεί σαν όνομα και σε μία γνωστή συνταγή με αυγά (αυγά au cocotte).

Κονφί (Confit)
Φρούτα βρασμένα και διατηρημένα μέσα σε ζάχαρη, πολλές φορές με λίγο μπράντυ. Η έννοια επεκτείνεται και σε κρέατα και πουλερικά διατηρημένα στο δικό τους λίπος από τα οποία πιο γνωστά είναι το κονφί πάπιας και χήνας.

Κορκοφίγκι
Γίνεται με το πρωτόγαλα (γάλα που πρωταρμέγεται από την προβατίνα ή τη γίδα όταν γεννήσουν και είναι κιτρινωπό και πηχτό) και λίγο αλάτι, το οποίο ψήνεται σε ταψί στους 200 βαθμούς, μέχρι να αποκτήσει μια ροδαλή κρούστα στην επιφάνεια. Όταν ψηθεί το κόβουμε κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Τρώγεται ζεστό και είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Κουρ – μπουγιόν (Court – bouillon)
Γαλλικός όρος για αρωματικό ζωμό κρέατος ή ψαριού, συχνά με κρασί, που χρησιμοποιείται για σούπες ή για κλασικές σάλτσες.

rizokroketes-anoigma

Κροκέτες (Croquettes)
Γαλλική σπεσιαλιτέ από μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, αναμεμειγμένο με λιωμένα λαχανικά και ζυμωμένο με αυγό. Πλάθονται σε διάφορα σχήματα, αλείφονται με αυγό, τυλίγονται σε γαλέτα και τηγανίζονται.

Κρουτόν (Croutons)
Γαλλικός όρος για μικρούς κύβους τηγανισμένου ή ψημένου ψωμιού του τοστ που προστίθεται για γαρνιτούρα σε σούπες ή σε σαλάτες.

Για να δείτε ολόκληρο το Λεξικό κουζίνας -από το Α ως το Ω- πατήστε ΕΔΩ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr