To olivemagazine.gr δημιούργησε ένα λεξικό γεύσης με όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μην έχετε πια άγνωστες λέξεις στην κουζίνα.

Ταζίν (Tajine)
Μια κατηγορία φαγητών από τη Βόρειο Αφρική (Μαρόκο, Λίβανος κλπ.) με βάση το κρέας, τα όσπρια και τα λαχανικά κυρίως, που έχουν πάρει το όνομά τους από το σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύονται. Το ταζίν είναι ένα βαθύ τηγάνι με δύο λαβές το οποίο σκεπάζεται από ένα πορσελάνινο κωνικό καπάκι με τρύπα στην κορυφή.

Chilli-Tacos

Τάκο
Μεξικάνικη κρέπα από καλαμποκάλευρο η οποία σερβίρεται γεμισμένη με διάφορες σάλτσες ή κιμά καρυκευμένο με διάφορα πιπέρια και ενίοτε με πικάντικο πουρέ από αβοκάντο και κρεμμύδι (γκουακαμόλε).

taliateles me ntomatakia kai vassiliko

Ταλιατέλες
Ιταλικά ζυμαρικά με βάση το σταρένιο αλεύρι και τα αβγά. Είναι μακρόστενα και έχουν χρώμα ξανθοκίτρινο χρώμα. Κάποιες φορές, τους προσθέτουν λιωμένα λαχανικά (καρότο, σπανάκι, παντζάρι, ντομάτα) και αποκτούν ανάλογα χρώματα: πορτοκαλί, πράσινο, φούξια, κόκκινο.

Ταλιολίνι (Tagliolini)
Λεπτά, επίπεδα και μακριά ζυμαρικά που μοιάζουν με λεπτές ταλιατέλες.

Τάμαριν πολτός (Tamarind pulp)
Δημοφιλές στην ανατολίτικη μαγειρική, το τάμαριν είναι ένας πικρός πολτός που προέρχεται από τα φρούτα του τροπικού δέντρου τάμαριν. Έχει έντονη γεύση και προσδίδει σκούρο χρώμα στα φαγητά. Πωλείται συνήθως αποξηραμένο σε πακέτα. Στα φαγητά προστίθεται αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1 μέρος τάμαριν προς 1 νερό.

tabasco-(2)

Ταμπάσκο (Tabasco)
Καυτερή σάλτσα από την Λουϊζιάνα των Η.Π.Α. που φτιάχνεται με βάση ένα είδος κόκκινης καυτερής πιπεριάς. Δίνει πικάντικη γεύση στην μεξικάνικη κουζίνα, καθώς επίσης σε μαρινάδες, ντρέσιγκς για σαλάτες και σάλτσες για ψητά στα κάρβουνα. Εκτός από το κόκκινο, υπάρχει και το πράσινο ταμπάσκο, με ελαφρώς πιο ήπια γεύση.

Ταμπόνε
Διαδικασία κατά την οποία περνάμε μαλακά πάνω στην επιφάνεια ενός ζεστού φαγητού το οποίο είναι έτοιμο να σερβιριστεί –σάλτσα-παχύρρευστη σούπα ή κάποιου είδους κρέμα.

salata taboule kinoa lag1

Ταμπουλέ (Tabbouleh)
Πολύ γνωστή σαλάτα με καταγωγή τη Μέση Ανατολή. Φτιάχνεται με βάση το πλιγούρι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, την ντομάτα και αρωματίζεται με μπόλικο δυόσμο, μαϊντανό, και άλλα καρυκεύματα. Σερβίρεται περιχυμένο με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Τάνγκο
Ποτό με βάση ξανθή μπίρα στην οποία προστίθεται μία σταγόνα από σιρόπι γρεναδίνης.

Τανίνη
Ουσία που ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών και η οποία εμπεριέχεται σε αρκετούς φυτικούς οργανισμούς(φλούδα βελανιδιάς,καρύδι)καθώς και στη φλούδα,τους σπόρους και το τσαμπί του σταφυλιού.

Ταντούρι (Tandoori)
Ινδικός τρόπος μαγειρέματος για φαγητά με βάση το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Τα φαγητά πρώτα μαρινάρονται μέσα σε ένα πικάντικο μείγμα γιαουρτιού και κατόπιν ψήνονται στον ειδικό φούρνο που λέγεται «ταντούρ», ο οποίος δίνει και το όνομά του στην κατηγορία αυτή των φαγητών.

Τάπας (Tapas)
Ισπανικό όνομα για τα ορεκτικά. Αντίστοιχος όρος γι’ αυτά που εμείς ονομάζουμε μεζέδες.

Ταπενάντ (Tapenade)
Πηχτό μείγμα που προορίζεται για άλειμμα. Σερβίρεται σαν ορεκτικό πάνω σε φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί. Κατάγεται από την Προβηγκία και φτιάχνεται συνήθως από αντσούγιες, ελιές, κάππαρη, σκόρδο και ελαιόλαδο.

taramas_155813153

Ταραμάς
Ο ταραμάς φτιάχνεται από λιωμένα αβγά μουρούνας και έχει χρώμα μπεζ-σομόν ή έντονο ροζ όταν χρωματίζεται. Χρησιμοποιείται σαν βάση για την ταραμοσαλάτα η οποία περιέχει επίσης μουλιασμένη και στυμμένη με ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, χυμό λεμονιού, ξύδι, λίγο κρεμμύδι και πιπέρι.

Ταρατόρ (Tarator)
Το ταρατόρ είναι κρύα σούπα αγγουριού με γάλα, που καρυκεύεται με σκόρδο, χυμό λεμονιού και μαϊντανό. Είναι μια σπεσιαλιτέ από την Βουλγαρία η οποία συναντάται και σε άλλες βαλκανικές χώρες.

tarte-tatin-kydwni

Τάρτα Τατέν (Tarte Tatin)
Η διάσημη γαλλική τάρτα που πήρε το όνομά της από τις αδελφές Τατέν, οι οποίες από ότι εικάζεται την έφτιαξαν κατά λάθος. Τα μήλα κόβονται σε φέτες και μπαίνουν σε ταψί πασπαλισμένα με ζάχαρη. Ύστερα σκεπάζονται με μια γλυκιά ζύμη και αφού ψηθούν, αναποδογυρίζονται και καραμελώνονται κάτω από ζεστό γκριλ.

Ταρτάρ σάλτσα (Tartare sauce)
Μαγιονέζα αρωματισμένη με κομμένα αγγουράκια τουρσί, κάππαρη και μαϊντανό. Αυτή η σάλτσα συνοδεύει συνήθως πιάτα με ψάρι.

Τάφια
Απόσταγμα που παρασκευάζεται με τις μελάσες,τα πυκνά σιρόπια και τα υπολείμματα του ζαχαροκάλαμου.Πρόκειται για ένα ρούμι κατώτερης ποιότητας.

Τεμπάλ (Timbale)
Γαλλικός όρος για πήλινη ή μεταλλική φόρμα σε σχήμα φλιτζανιού, που στρώνεται με ζυμαρικό ή ρύζι και γεμίζεται με κρεμώδες μείγμα από κρέας, ψάρι ή λαχανικά. Το φαγητό ψήνεται στη φόρμα, αναποδογυρίζεται και μετά σερβίρεται με σάλτσα.

Τεμπούρα (Tempura)
Ψάρια και λαχανικά βουτηγμένα σε αραιό κουρκούτι και τηγανισμένα σε άφθονο καυτό λάδι ώστε να αποκτήσουν μια λεπτή τραγανή κρούστα. Συνοδεύονται με διάφορες σάλτσες.

Τεριγιάκι (Teriyaki)
Γιαπωνέζικη μαρινάδα για κρέας από σκόρδο, σάλτσα σόγιας, φρέσκια πιπερόριζα, ζάχαρη, γλυκό ρυζόκρασο και καμιά φορά λάδι. Προστίθεται και στις σάλτσες για να δώσουν πικάντικη γεύση στο φαγητό.

Τερίν (Terrine)
Πήλινο πυρίμαχο σκεύος με σκέπασμα, σε μακρόστενο σχήμα, που χρησιμοποιείται συνήθως για το ψήσιμο πατέ. Πολλές φορές δίνει το όνομά του και στα πατέ που ψήθηκαν μέσα σ’ αυτό.

tortigia-olikis-me-fakes&xymos-prasinou-milou

Τορτίγιας (Tortillas)
Μεξικάνικες κρέπες από καλαμπόκι. Πλάθονται είτε με τα χέρια σε πολύ λεπτούς δίσκους ή με ένα ειδικό εργαλείο πολύ κοινό στο Μεξικό. Τηγανίζονται χωρίς λίπος σε μεγάλο τηγάνι. Οι ψημένες μεσαίου μεγέθους τορτίγιας ή τορτίγιες λέγονται τοστάδας και γεμίζονται με σαλατικά, κρέας, τυρί, πουλερικά ή ψάρια και περιχύνονται με σάλτσα τσίλι.

Τορτίγια (Tortilla) ή Ισπανική ομελέτα
Πλούσια, χορταστική ομελέτα η οποία περιέχει τουλάχιστον πατάτες. Καμιά φορά περιέχει επιπλέον υλικά, όπως κρεμμύδι, ντομάτα, γλυκιά πιπεριά κλπ.

Τουρνεντό (Tournedos)
Στρογγυλές φέτες από το πιο χονδρό μέρος του μοσχαρίσιου φιλέτου. Συνήθως τηγανίζονται ή ψήνονται στη σχάρα.

french-dish-Tournedos-Rossini

Τουρνεντό Ροσσίνι (Tournedos Rossini)
Μια γαλλική σπεσιαλιτέ που πήρε το όνομά της και δημιουργήθηκε προς τιμήν του Ιταλού συνθέτη Ροσσίνι, ο οποίος εκτός από συνθέτης ήταν και γκουρμέ, λάτρευε ιδιαίτερα το φουά γκρά (=το συκώτι της χήνας). Τα τουρνεντό Ροσσίνι (φιλετάκια μοσχαρίσια) τηγανίζονται σε βούτυρο, τοποθετούνται σε μια φέτα τηγανισμένο ψωμί και σκεπάζονται με μια φέτα τηγανισμένου φουά γκρά, γαρνιρισμένου με τρούφα. Σερβίρεται με σάλτσα Μαδέρα.

Τραϊφλ (Trifle)
Αγαπητό παραδοσιακό Βρετανικό γλυκό. Αποτελείται από παντεσπάνι περιχυμένο με σέρυ, κρέμ ανγκλαίζ, σαντιγύ και μεγάλη ποικιλία από στολίσματα. Υπάρχουν αναρίθμητες μοντέρνες εκδοχές που περιέχουν ζελέ φρούτα, λικέρ, αμύγδαλα κτλ.

Τρούφα (Truffle)
Εδώδιμο μανιτάρι που φύεται κάτω από την επιφάνεια της γης σε ρίζες δένδρων και είναι το πιο σπάνιο και πιο ακριβό μανιτάρι από όλα τα υπόλοιπα. Υπάρχει η γαλλική μαύρη τρούφα από το Περιγκόρ (Periguord) και η ιταλική άσπρη τρούφα από το Πιεμόντε, που έχει και εντονότερο άρωμα και συνήθως σερβίρεται ωμή, ψιλοκομμένη ή τριμμένη, π.χ πάνω από πιάτα με ζυμαρικά. Το σπάνιο αυτό έδεσμα σερβίρεται συνήθως με πιάτα υψηλής γαστρονομίας, όπως το φουά-γκρά (συκώτι χήνας). Επί αιώνες η εξόρυξή του γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα γουρούνια ή σκύλους, τα οποία εντοπίζουν τις τρούφες από την μυρωδιά τους, επειδή δεν φαίνονται στην επιφάνεια της γης.

troufakia_308126915edited

Τρούφες (Truffles)
Μικρά, γλυκά μπαλάκια με πλούσια γεύση, συνήθως με βάση σοκολάτα. Αρωματίζονται συνήθως με λικέρ ή καφέ και τυλίγονται με κακάο σκόνη και τριμμένη σοκολάτα.

chutney

Τσάτνυ (Chutney)
Ένα γλυκόξινο παρασκεύασμα, με καταγωγή την Ινδία του 19ου αιώνα. Η δυτική εκδοχή του, είναι με μήλα, κρεμμύδια, σκόρδο, ξύδι, τομάτες, ζάχαρη και μπαχαρικά. Η ανατολίτικη περιέχει συχνά και εξωτικά φρούτα. Η γνωστότερη είναι το τσάτνυ με μάνγκο.

Τσίλι (Chilli)
Σάλτσα. Καυτερή και πιπερώδης κέτσαπ, συνοδεύει πιάτα της Κινέζικης ή άλλης ανατολίτικης κουζίνας.

Τσίλι (Chilli)
Σκόνη. Ένα μείγμα μπαχαρικών με βάση την καυτερή πιπεριά, όπου προστίθεται κόκκινη γλυκιά πιπεριά, κύμινο τριμμένο, ρίγανη και σκόρδο.

chilli-con-carne

Τσίλι-κον-κάρνε (Chilli con carne)
Περισσότερο πιάτο TEX-MEX παρά μεξικάνικο, αποτελείται από κιμά ψημένο στην κατσαρόλα με κρεμμύδια, τομάτες, σκόρδο, κόκκινα φασόλια kidney, αρωματικά και μπαχαρικά, π.χ. καυτερή πιπεριά. Σερβίρεται με λευκό ρύζι, τορτίγιας και σαλάτα.

Τσιπολάτα (Chipolata)
Λουκάνικα. Μικρά λουκάνικα από την Αγγλία, χοιρινά ή μοσχαρίσια, κατάλληλα για τηγανητά ή ψητά στη σχάρα.

Τσόπστικς (Chopsticks)
Ζευγάρι, από ξύλινα, πλαστικά ή φίλντισι μπαστουνάκια, που χρησιμοποιούνται σαν μαχαιροπίρουνα στην Άπω Ανατολή.

Τσορίθο (Chorijo)
Λουκάνικο σαν σαλάμι από την Ισπανία, από χοιρινό κρέας, κομμάτια λίπους, σκόρδο και πάπρικα. Σερβίρεται σαν ορεκτικό ή σαν κύριο πιάτο μαζί με ρεβύθια.

TARTA-KOTOPOULO

Τάρτα
Γλυκό ή αλμυρό έδεσμα το οποίο είναι συνήθως στρογγυλό-αρκετά επίπεδο και φτιάχνεται με κρούστα ζύμης , που στη συνέχεια γαρνίρεται με αλμυρά ή γλυκά υλικά.Οι αλμυρές τάρτες σερβίρονται σαν ζεστό ορεκτικό με κρεμμύδι,τυρί ακόμα και πίτσα ενώ οι γλυκές με γαρνίρονται συνήθως με κομματάκια φρούτων και αρωματισμένη κρέμα βανίλιας.

tsai1

Τέϊον (τσάι)
Πρόκειται για το δεύτερο καταναλώσιμο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό το οποίο παράγεται από αποξηραμένα φύλλα τε΄ι΄όδεντρου,που είναι ένα ασιατικό δενδρύλλιο με αειθαλές φύλλωμα το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Τερνστραμειοδιδών.Τα είδη και οι γεύσεις άπειρες βρίσκονται στο εμπόριο.Ωστόσο το τσάι του βουνού είναι το πιο φυσικό και το πιο αρωματικό,που δεν υπόκεινται σε καμία απολύτως επεξεργασία.

Τεκίλα
Μεξικάνικο απόσταγμα η οποία έχει το όνομα μίας μεξικάνικης επαρχίας του κράτους του Χαλίσκου. Αυτό το ποτό προκύπτει με τη ζύμωση του χυμού αγαύης και της απόσταξής της.Σύμφωνα με την παράδοση σερβίρουμε την τεκίλα μέσα την τεκίλα μέσα σε ψηλό και λεπτό ποτήρι, μαζί με ένα πιατάκι που περιέχει ροδέλες πράσινου λεμονιού και αλάτι προκειμένου να συνταιριαστούν αντίθετα αρώματα.Η κατανάλωση της πάντως,χρειάζεται μέτρο και προσοχή γιατί λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε οινόπνευμα δεν αργεί να “χτυπήσει” τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τεμαχίζω
Διαδικασία κατά την οποία κόβουμε κρέατα,πουλερικά ή ψάρια για σερβίρισμα στο τραπέζι ή για το ψήσιμό τους.

Τίλιο
Δέντρο με γυαλιστερά φύλλα το οποίο ανήκει στην οικογένεια Τιλιίδων. Τα φύλλα του είναι πολύ μυρωδικά και όταν αποξηραίνονται χρησιμοποιούνται στην Παρασκευή εγχυμάτων ηρεμιστικών και αντισπασμωδικών.Μερικές φορές χρησιμοποιούνται και στον αρωματισμό κρεμών, παγωτών και γλυκισμάτων και σπανιότερα στον αρωματισμό πιάτων της μαγειρικής.

tiramisu-olivemagazinegr

Τιραμισού
Ιταλικό επιδόρπιο που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 70 και αποτελείται από στρώσεις ζύμης για μπισκότο,οι οποίες προηγουμένως έχουν βουτηχτεί σε ουίσκι ή καφέ και τέλος από στρώσεις κρέμας με μασκαρπόνε και αβγά.

Τοματιά
Ετήσιο φυτό το οποίο καλλιεργείται για τα κόκκινα φρούτα της που είναι οι γνωστές σε όλους μας ντομάτες.Η ντομάτα είναι πλούσια σε νερό, με μικρή θερμιδική αξία και έχει πολλές βιταμίνες C,Α και Β.Ακόμα ανοίγει την όρεξη και είναι δροσιστική και καθαρτική.Χρησιμοποιούνται σαν ζαρζαβατικά (ωμές ή βρασμένες),σαν βάσεις για σάλτσες ή χυμούς καθώς και στην Παρασκευή μαρμελάδων.Τέλος συνδυάζεται άψογα με τα δυνατά καρυκεύματα(βασιλικός,ξερό κρεμμύδι,κύμινο) κάτι που σίγουρα γνωρίζετε και αν όχι σας το προτείνουμε ανεπιφύλαχτα…

shutterstock_380547742

Τορτίγια
Iσπανική ομελέτα η οποία γαρνίρεται πάντα με πατάτες,ψήνεται και από τις δύο μεριές και κόβεται σε τέταρτα όπως και ένα γλυκό.

Τορτελίνια
Ιταλικά ζυμαρικά που αποτελούνται από απλωμένη ζύμη στην οποία προστίθεται γέμιση και έχουν το σχήμα δαχτυλιδιών.Η ζύμη που χρησιμοποιείται περιέχει ενίοτε περιέχει αβγά,κιμά ή είναι χρωματισμένη με τομάτα και σπανάκι.Τα τορτελίνια βράζουν σε νερό και σεβίρονται με λιωμένο βούτυρο και τυρί ή μαγειρεύονται με ντομάτα και κρέμα γάλακτος.

Τουλίπα
Ελαφρύ γλύκισμα το οποίο φτιάχνεται από βούτυρο,ζάχαρη άχνη αλεύρι και ασπράδια αβγού.Οι τουλίπες σερβίρονται κρύες και τραγανές,γαρνιρισμένες με κρέμα σαντιγί ή συνοδεύοντας ορισμένα παγωμένα επιδόρπια.

Τριαντάφυλλο
Το γνωστό σε όλους μας τριαντάφυλλο είναι ένα εκλεκτό λουλούδι το οποίο έχει ένα διακριτικό και ταυτόχρονα μεθυστικό άρωμα..Είναι καιρός όμως να αναφερθούμε και στις λειτουργείες του τριαντάφυλλου στη μαγειρική.Τα πέταλά με το χρώμα και το άρωμα τους έπαιζαν πάντα ρόλο στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.Τα προιόντα τα οποία παρασκευάζονται από αυτό το λουλούδι άπειρα.Το ροδόνερο και το εκχύλισμα τριαντάφυλλου χρησιμεύουν για τον αρωματισμό κρεμών,παγωτών,ζυμών καθώς και σε λικέρ και κρασιά λουλουδιών.Το μέλι ροζά φτιάνεται από μπουμπούκια τριαντάφυλλου,Βρίσκουμε ακόμα το εκχύλισμα τριαντάφυλλου στα ανατολίτικα γλυκά αλλά και σε γλυκά του κουταλιού που είναι ιδιαίτερα αγαπητά και εύκολα στη διαδικασία του φτιαξίματός τους.

Τρούφα
Γλύκισμα που έχει ως βάση του λιωμένη σοκολάτα, ζάχαρη, αβγά και αρωματίζεται με κανέλα, καφέ, κονιάκ, ρούμι, βανίλια ή ουίσκι.Στη συνέχεια πλάθονται σε μπαλάκια που πασπαλίζονται με σοκολάτα κουβερτούρα ή τυλίγονται σε σκόνη κακάο.Οι τρούφες διατηρούνται για μικρό χρονικό διάστημα φρέσκες και παραδοσιακά σερβίρονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Μικρό μυστικό τους που δεν γνωρίζουν πολλοί από εμάς είναι ότι συνοδεύουν άρτια τον καφέ.

Τσιπς
Λεπτές ροδέλες πατάτας αλατισμένες και τηγανισμένες που παράγονται από βιομηχανικές επιχειρήσεις.Σερβίρονται σαν απεριτίφ και συνιδεύουν άρτια τα κρέατα και τα δυνατά ποτά.

Τυρόγαλα
Υποπροιόν γάλακτος που μπορεί να παράγεται είτε από από βουτυρωμένο γάλα είτα από βουτυρόγαλα.

Για να δείτε ολόκληρο το Λεξικό κουζίνας -από το Α ως το Ω- πατήστε ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr