To olivemagazine.gr δημιούργησε ένα λεξικό γεύσης με όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μην έχετε πια άγνωστες λέξεις στην κουζίνα.

Ψ (Ψι)

psomi-me-mpura

Ψωμί:Τρόφιμο που ψήνεται σε φούρνο και παρασκευάζεται από αλεύρι ζυμωμένο με νερό και αλάτι,που στη συνέχεια φουσκώνει και του δίνουμε διάφορα σχήματα

Ψωμί φρυγανισμένο: Φέτα ψωμιού φρυγανισμένη ή ψημένη στη σχάρα,την οποία χρησιμοποιούμε σκέτη ή γαρνιρισμένη με τηγανητό αβγό ή και ρίγανη.Είναι επίσης ένα καναπεδάκι ψητό καλυμένο με γέμιση για γκρατέν το οποίο σερβίρεται συνήθως με φτερωτά θυράματα.

Ρήματα

laxanika-psilokommena

Ψιλοκοβω: Διαδικασία κατά την οποία κόβουμε ένα τρόφιμο σε πολύ μικρά τεμάχια.

Ψύχω: Διαδικασία κατά την οποία μειώνουμε γρήγορα την θερμοκρασία ενός παρασκευάσματος που καταναλώνεται κρύο, τοποθετώντας το στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου.

Ω (ωμέγα)
Ωόγαλα: Ποτό παχύρευστο και τονωτικό, το οποίο πίνεται ζεστό ή κρύο.Το ωόγαλα παρασκευάζεται από ένα κρόκο αβγού χτυπημένο με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και στη συνέχεια χτυπιέται με ένα ποτήρι γάλα. Συνήθως αρωματίζεται με ανθόνερο νερατζιάς.

Ω μπλέ (au bleu)
Γαλλικός όρος που χρησιμοποιείται όταν πολύ φρέσκα ψάρια, ιδιαίτερα πέστροφες, σιγοβράζονται (ποσάρονται) σε νερό, μαζί με ξύδι και χυμό λεμονιού. Αν η πέστροφα είναι πραγματικά πολύ φρέσκια, τότε το δέρμα της παίρνει μια χαρακτηριστική μπλε απόχρωση. Το ψάρι σουρώνεται και τρώγεται με λιωμένο βούτυρο και βραστές πατάτες. Τρόπος μαγειρέματος μόνο για πολύ φρέσκα ψάρια.

patates-au-gratin-olivemagazinegr

Ωγκρατέν
Φαγητά με υλικά που έχουν ήδη ψηθεί, τα οποία περιχύνονται με μια σάλτσα συνήθως με αβγά και πασπαλίζονται με τυρί. Μπαίνουν για σύντομο χρονικό διάστημα στο φούρνο, τόσο όσο χρειάζεται για να κάνει κρούστα η επιφάνεια.

Όροι
Ωρίμανση: Βαθμιαία μετατροπή που υφίστανται τα προϊόντα για να μπορούν να καταναλωθούν ή να υποστούν κάποια άλλη διεργασία.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr