Την προηγούμενη βδομάδα, το Olivemagazine.gr βρέθηκε στα όμορφα Χανιά για ένα ταξίδι στην παράδοση και την ιστορία του αυθεντικού κρητικού παξιμαδιού “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη.

Πρώτη μας στάση ήταν το χωριό Πλάτανος, όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής του αγαπημένου παξιμαδιού, που πρώτη η οικογένεια Τσατσαρωνάκη κυκλοφόρησε συσκευασμένο στην ελληνική αγορά. Εκεί χάρη στις αφηγήσεις των τεσσάρων γενεών που ασχολούνται με το χώρο, μπορέσαμε να ταξιδέψουμε νοητά στο χρόνο και να μάθουμε την ιστορία της επιχείρησης. Όπως μάς ενημέρωσε ο ίδιος ο κ. Νίκος Τσατσαρωνάκης, όλα ξεκίνησαν το 1948, όπου ο πατέρας του, Χαρίτος, εμπνευσμένος από το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και τα ακούσματα του πολέμου, τοποθέτησε τη φράση «το Μάννα», στο όνομα της οικογενειακής επιχείρησης Τσατσαρωνάκη.

Ο κ. Νίκος αποφάσισε, λοιπόν, λίγα χρόνια μετά να πάει τα παξιμάδια στην Κεντρική αγορά των Χανίων. Η στροφή στην εφοδιαστική αλυσίδα, τη συσκευασία και τη μεγέθυνση της αγοράς ήταν πλέον γεγονός. Κάπως έτσι και με τη συμμετοχή όλων των επόμενων γενεών, το παξιμάδι “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη κατάφερε να κατέχει ηγετική θέση στην αγορά. Σήμερα το βραβευμένο και πιστοποιημένο παξιμάδι «το Μάννα» έχουν την ευκαιρία να το απολαμβάνουν λάτρεις της μεσογειακής διατροφής σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία.

Αυτό το οποίο πραγματικά μάς εντυπωσίασε σε αυτό το ταξίδι είναι ότι αν και το εργοστάσιο ήταν πραγματικά υπερσύγχρονο, όλη η διαδικασία παραγωγής σεβόταν τις παραδοσιακές αξίες. Τα παξιμάδια κόβονταν με το χέρι και έμπαιναν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Στόχος της οικογένειας άλλωστε είναι η συνύπαρξη της παράδοσης με της αρχές τις σύγχρονης διατροφής. Όπως μάς είπαν τα μέλη της επιχείρησης, η οικογένεια, η φιλοξενία, η συνέπεια, η αξιοπιστία και η διαφάνεια αποτελούν τον πυρήνα των αξιών τους, της παράδοσής τους. «Δεν ξεχνάμε ποτέ τις ρίζες μας. Γι’ αυτό και διατηρούμε τις εγκαταστάσεις μας στην Κρήτη, θέλοντας να τιμήσουμε και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον τόπο από τον οποίο πρωτοξεκίνησαν όλα», τόνισαν. «Τα παξιμάδια μάς κρύβουν όλη τη μαγεία της κρητικής και της μεσογειακής διατροφής», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας κ. Ελένη Τσατσαρωνάκη.

Κύριο μέλημα της οικογένειας Τσατσαρωνάκη είναι να παράγουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που να μπορούν όλοι να απολαύσουν παρά τις όποιες διατροφικές τους ιδιαιτερότητες. Γι’ αυτό και στην γκάμα τους θα βρούμε προϊόντα χωρίς γλουτένη, χωρίς αλάτι αλλά και ολικής αλέσεως για όσους προσέχουν πολύ τη διατροφή τους. «Τα κρητικά παξιμάδια ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σε σχέση με άλλα επεξεργασμένα προϊόντα σίτου έχουν περισσότερες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία», μάς είπε η κα Χαρά Τσατσαρωνάκη, χημικός τροφίμων της εταιρίας. «Οι φυτικές ίνες, που περιέχουν τα παξιμάδια μας, βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού. Έτσι, βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης και άρα στην απώλεια σωματικού βάρους και ως εκ τούτου στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», μάς εξήγησε.

Ύστερα από την πολύ όμορφη ξενάγηση, μια έκπληξη μάς περίμενε στην πλατεία του χωριού. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο νέος ambassador της εταιρίας, μάς μαγείρεψε ένα εξαιρετικό κρητικό γεύμα φυσικά αξιοποιώντας τα πεντανόστιμα παξιμάδια “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη. «Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος, φημισμένος για τα προϊόντα της, τους ανθρώπους της και την ξεχωριστή της κουλτούρα. Είμαι ενθουσιασμένος για τη συνεργασία μου με αυτή την ξεχωριστή οικογένεια θέτοντας ως κοινό στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τους μοναδικούς διατροφικούς συνδυασμούς του παξιμαδιού “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη», είπε ο διάσημος σεφ.

Την επόμενη μέρα και αφού ήδη είχαμε πιει πολλές ρακές σαν γνήσιοι Κρητικοί, επισκεφθήκαμε το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο, δωρεά της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στην κοινωνία της Κισσάμου. Στον «πνεύμονα» της περιοχής, έτσι όπως το χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι, πραγματοποιούνται συνάξεις νέων, εκδηλώσεις και καθημερινά μαθήματα Η/Υ, αγιογραφίας, ψηφιδωτού, κοινωνικού φροντιστηρίου, ενώ εκεί στεγάζεται και η θεατρική ομάδα του χωριού, το ωδείο και η σχολή γονέων.

Το βράδυ φύγαμε από το όμορφο νησί της Κρήτης γεμάτοι γνώσεις για την κρητική παράδοση και αγκαλιά με μια σακούλα πεντανόστιμα και θρεπτικά παξιμάδια και κριτσίνια “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr