Χαλούμι, γραβιέρα και φέτα «φορούν» το ένδυμα του ορεκτικού στο γιορτινό τραπέζι, πέφτουν στο τηγάνι και σιγοντάρουν τα πρώτα ποτήρια κρασί.

Λουκουμάδες με φέτα και μέλι

25 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
8 γρ. ξηρή μαγιά
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
300 ml νερό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
150 γρ. φέτα τριμμένη
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
5 φύλλα βασιλικού
3 κουτ. σούπας μέλι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Καλύπτουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 20 ́-30 ́.

Κατόπιν, προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο. Μόλις κάψει παίρνουμε χυλό με ένα κουτάλι της σούπας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για 2 ́-3 ́ γυρίζοντάς τους με μια τρυπητή κουτάλα για να πάρουν χρώμα παντού.

Τους ακουμπάμε σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες με μέλι και ψιλοκομμένο βασιλικό.

Σαλάτα με τηγανητό χαλούμι

25 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά
10 φέτες χαλούμι
75 γρ. καλαμποκάλευρο
φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
200 γρ. μαύρα φασόλια κονσέρβα
8 baby μαρούλια, κομμένα στα 4
1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη 4
1 αβοκάντο, σε φέτες
αλάτι

Για τη σος κόλιανδρου
4 κουτ. σούπας γιαούρτι πρόβειο
χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
½ ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουτ. γλυκού κύμινο

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τα μαύρα φασόλια και τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε το μαρούλι, όλο το κρεμμύδι, τα ντοματίνια, το αβοκάντο, αλάτι και ανακατεύουμε απλά με τα χέρια.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο λάδι να κάψει. Πανάρουμε τις φέτες του τυριού στο καλαμποκάλευρο και τις τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις ακουμπάμε σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σος κόλιανδρου: Σε ένα multi ή μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά για 1 ́ να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος κόλιανδρου, ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια, γαρνίρουμε με το τραγανό χαλούμι και σερβίρουμε αμέσως.

Πατατόψωμο με γραβιέρα και αγγουράκι τουρσί

50 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. πατάτες, με τη φλούδα
50 γρ. βούτυρο αλατισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. αλεύρι
½ κουτ. γλυκού νιφάδες αλάτι θαλασσινό
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
150 γρ. γραβιέρα, σε κομμάτια

Για τη σάλτσα
3 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
3 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. αγγουράκι τουρσί, ψιλοκομμένο
1\2 φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Ψωμί πατάτας: Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό και μόλις κοχλάσει μαγειρεύουμε για 25 ́-30 ́ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε, τις βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια και τις ξεφλουδίζουμε. Τις σπάμε με ένα πιρούνι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι, τις πατάτες θρυμματισμένες, αλάτι και πιπέρι μέχρι ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρουμε μια ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα.

Σάλτσα: Σε ένα μπολάκι χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί με λίγο αλατοπίπερο.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε απαλά τη ζύμη της πατάτας σε στρογγυλό δίσκο πάχους 1,5 εκ. και διαμέτρου 25 εκ.

Ζεσταίνουμε ½ κουτ. γλυκού βούτυρο σε ένα τηγάνι που να χωράει τη ζύμη. Μεταφέρουμε προσεκτικά το ψωμί στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 5 ́ μέχρι να γίνει τραγανό και να πάρει χρώμα. Με τη βοήθεια ενός πιάτου αναποδογυρίζουμε το ψωμί και το βάζουμε ξανά στο τηγάνι με την άψητη πλευρά προς τα κάτω. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 ́ μέχρι να πάρει χρώμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ στους 200oC. Βάζουμε το ψωμί σε ένα ταψί, μοιράζουμε το τυρί στην επιφάνεια και το ψήνουμε για
4 ́-5 ́μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σερβίρουμε το ψωμί σε μια στρογγυλή πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

 

Φωτογραφίες: Mike English

 

Δείτε επίσης:

Ρικότα, γκοργκοντζόλα και άλλα ιταλικά τυριά που αγαπάμε

Ελληνικά τυριά: 10 νόστιμοι τρόποι για να τα βάλετε στο τραπέζι

Στρώνουμε τραπέζι με ελληνικά φρέσκα τυριά

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr