Τα πιο ανησυχητικά νέα για τους λάτρεις του καφέ, φέρνουν τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με τα οποία πολλά είδη καφέ στη φύση κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με την έρευνα, 3 στα 5 άγρια είδη του φυτού του καφέ (περίπου το 60%) κινδυνεύουν να εξαφανισθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, των ασθενειών και της αποψίλωσης των δασών, θέτοντας σε κίνδυνο την επάρκεια της προσφοράς του καφέ σε όλο τον κόσμο.

Δύο είναι οι βασικές εμπορικές ποικιλίες καφέ, η Arabica και η Robusta. Η πρώτη είναι πιο ευάλωτη στις υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ η δεύτερη στην ξηρασία. Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια καφέδες καταναλώνονται κάθε μέρα και η βιομηχανία του καφέ εξαρτάται από τις άγριες ποικιλίες στη φύση για να διατηρήσει τις δύο κυρίαρχες εμπορικές ποικιλίες, επιτρέποντας την ομαλή προσαρμογή τους στις περιβαλλοντικές απειλές. Αν και αρκετές άγριες ποικιλίες δεν έχουν καλή γεύση, διαθέτουν πολύτιμα γονίδια που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καλλιεργητές -μετά από διασταύρωση- στις εμπορικές ποικιλίες.

Οι περισσότερες άγριες ποικιλίες καφέ υπάρχουν σε απομακρυσμένα δάση της Αφρικής και στη Μαδαγασκάρη, στην Ινδία, στην Σρι Λάνκα και στην Αυστραλία. Οι επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, αξιολόγησαν την κατάσταση των 124 γνωστών ποικιλιών καφέ και βρήκαν ότι οι 75 πρέπει να θεωρηθούν απειλούμενες με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Από αυτές, οι 13 βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οι 40 (μεταξύ των οποίων η Arabica) θεωρούνται απειλούμενες, ενώ οι υπόλοιπες 22 ευάλωτες. Επίσης 35 είδη καφέ δεν αντιμετωπίζουν απειλές, ενώ ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για 14 άλλα είδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ