Οι γαρίδες είναι από τους πιο αγαπημένους θαλασσινούς μεζέδες αλλά κάνει υπέροχες μακαρονάδες, πιάτα με πιλάφι, πιτάκια, σαγανάκι, ακόμα και φρικασέ. Η ομάδα του Olivemagazine.gr προτείνει, εσείς επιλέγετε ποια από τις απολαυστικές συνταγές ταιριάζει στο δικό σας τραπέζι.

Το πιο διαδεδομένο από τα μαλακόστρακα έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, δεν έχει δαγκάνες και το κέλυφός της είναι σχετικά μαλακό. Φημισμένη είναι η γάμπαρη Αμβρακικού και Αλεξανδρούπολης, ενώ πεντανόστιμο είναι και το γαριδάκι Σύμης. Από διατροφικής πλευράς, τα 100γρ. γαρίδας έχουν 100 θερμίδες, 20γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, 2γρ. λίπους και 195 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης! Γι’ αυτό, παρ’ όλα τα θρεπτικά συστατικά τους δεν πρέπει να τις καταναλώνουμε πολύ συχνά, ειδικά αν έχουμε θέμα με τη χοληστερόλη μας. Στην αγορά κυκλοφορούν κυρίως κατεψυγμένες γαρίδες εισαγωγής σε διάφορα νούμερα-μεγέθη, μπορείτε όμως να βρείτε και φρέσκες γαρίδες ελληνικής παραγωγής. Η αγορά βέβαια της έτοιμης, καθαρισμένης γαρίδας μπορεί να είναι η πιο εύκολη λύση αλλά αν έχετε χρόνο μπορείτε να τις προμηθευτείτε ολόκληρες, φρέσκες ή κατεψυγμένες και να τις καθαρίσετε από κεφάλια και κελύφη. Μην τα πετάξετε, βράστε τα σε μπόλικο νερό και χρησιμοποιήστε τον σπιτικό αυτό ζωμό για ένα κριθαρότο ή ριζότο. Δείτε πώς θα τις καθαρίσετε ΕΔΩ 

Η κορυφαία δεκάδα των προτάσεων του Olive

Φρικασέ με γαρίδες, σταμναγκάθι και μυρωδικά
Γαρίδες και χόρτα: μια τολμηρή συνύπαρξη μέσα στην αγκαλιά βελούδινου αβγολέμονου. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πιλάφι με χρωματιστές πιπεριές, μανιτάρια και γαρίδες
Ένα νόστιμο, υγιεινό και νηστίσιμο φαγάκι που θα ετοιμάσετε γρήγορα και θα σας αρέσει πολύ. Το συνοδεύετε ιδανικά με ούζο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Γαρίδες κανταΐφι με σάλτσα σαγανάκι
Οι γαρίδες σαγανάκι είναι κλασικός μεζές, που κάνει εξαιρετική παρέα με ούζο. Σε αυτή τη συνταγή, φτιάχνουμε μια λίγο διαφορετική και πιο δημιουργική εκδοχή, με τραγανές γαρίδες τυλιγμένες σε κανταΐφι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Κουσκουσάκι με γαρίδες
Ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο με θαλασσινή αύρα, που θα αγαπήσετε. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Λιγκουίνι με γαρίδες, ντομάτα, κάππαρη και βασιλικό
Ένα πιάτο με βαθιά νοστιμιά. Το μυστικό είναι το βράσιμο των ζυμαρικών στο γαριδόζουμο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Μπρουσκέτες με γαρίδες και σάλτσα ντομάτας
Ένας εξαιρετικός, νηστίσιμος μεζές με γαρίδες, που σερβίρεται συνοδεύοντας με παγωμένο τσίπουρο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Γαρίδες σαγανάκι
Ο απόλυτος μεζές για το κρασί, το ούζο και το τσίπουρο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Κριθαρότο με γαρίδες και παλαιωμένη γραβιέρα
Ένα απολαυστικό κριθαρότο με γαρίδες, που αποκτά ακόμη πιο πλούσια γεύση χάρη στην παλαιωμένη γραβιέρα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Γαρίδες σουβλάκι σε μαρινάδα ούζου
Το ούζο ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά, δοκιμάστε όμως όχι μόνο να πιείτε ένα ποτηράκι μαζί με το μεζέ αλλά να μαρινάρετε τα θαλασσινά σας σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι απίστευτα γευστικό. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Σκορδομακάρονα με γαρίδες και γλυκιά πάπρικα
Τα σκορδομακάρονα σε προσεγμένη εκδοχή με πλούσια σε γεύση και ελκυστική εμφάνιση. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr