Tούτες τις μέρες που οι συναντήσεις με φίλους και αγαπημένους είναι πιο συχνές, το φαγητό γίνεται πολλές φορές το πρόσχημα για την πρόκληση. Κι όταν ο χρόνος είναι λιγοστός και δεν επαρκεί για μαγειρέματα, μία είναι η λύση που θα κάνει τη βραδιά αξέχαστη και την παρέα ευτυχισμένη και χορτάτη. Επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά, που θα σερβίρουμε με παξιμάδια, κριτσίνια ή καλό ψωμί με πλούσια ψίχα και τραγανή κόρα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Για συνοδεία, κρασί συνήθως, όμως και η μπίρα ή ένα καλό απόσταγμα θα ταιριάξουν απόλυτα.

Το πλατό των τυριών

1. Κασέρι Προίκα ΠΟΠ, 17 μηνών
Το γνωστό ημίσκληρο τυρί παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα στο Σοχό του Νομού Θεσσαλονίκης από την ίδια οικογένεια για περισσότερο από έναν αιώνα. Εδώ το δοκιμάσαμε στην καλύτερη ίσως εκδοχή του, αφού η ωρίμαση τού έχει δώσει πιο βαθιά
γαλατένια αρώματα και επιτρέπει στο βούτυρο να αναδειχθεί, με την υφή να γίνεται πιο συνεκτική και να χάνει την ελαστική μάζα της ανωριμότητας. Θα το βρείτε: Μιράν

2. Γραβιέρα πρόβεια 16-18 μηνών
Από τη Νάουσα και το τυροκομείο του Τρέμπελη, αυτή η γραβιέρα αποτελεί μια ωραία εκδοχή σωστά ωριμασμένου τυριού αυτής της κατηγορίας. Το πρόβειο γάλα μας δίνει πληθωρικά αρώματα και η βουτυρένια αίσθηση αφήνει μια μακρά επίγευση σε ένα ισορροπημένο σύνολο με ωραία, σφιχτή σάρκα. Θα το βρείτε: Αραπιάν

3. Καπνιστό με παστουρμά
Φτιαγμένο από αιγοπρόβειο γάλα με τη μέθοδο της pasta filata που γίνεται και το κασέρι, αρωματίζεται με μείγμα τσιμένι και καπνίζεται φυσικά. Τα αρώματα του καπνιστού δεν καλύπτουν εκείνα του γάλακτος και ενσωματώνονται ωραία, ενώ τα μπαχαρικά ταιριάζουν με τη  λιπαρότητα του τυριού ιδανικά. Θα το βρείτε: Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

4. Κρασοτύρι Λέρου
Αιγοπρόβειο, ώριμο, αλατισμένο, βυθίζεται σε οινολάσπη από σταφύλια και ωριμάζει σε βαρέλια με θρούμπι, ρίγανη και θυμάρι. Οπως και η μανούρα της Σίφνου, ταιριάζει με την ντομάτα, το ζυμωτό ψωμί και το τσίπουρο. Θα το βρείτε: Αραπιάν

5. Γραβιέρα Κάσου
Από αιγοπρόβειο γάλα του νησιού, με αρώματα βοτάνων και θάλασσας, η γραβιέρα συχνά ξεπερνά τους 15 μήνες ωρίμασης. Τα αρώματα του γάλακτος συνδυάζονται με τις πικάντικες νότες της ωριμότητας. Θα το βρείτε: Μιράν

6. Γραβιέρα με 3 πιπέρια
Από τη Νάουσα και αυτή η γραβιέρα, από 100% αγελαδινό γάλα που της προσδίδει τη χαρακτηριστική γλύκα της, η οποία κοντράρεται με την ένταση από πιπέρια μαύρα, πράσινα και λευκά δίνοντας ένα δυνατό αποτέλεσμα. Θα το βρείτε: Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Και από κρασί;
Οι λάτρεις των λευκών κρασιών θα τα θεωρήσουν καλή συντροφιά για τα πλούσια, «βαρελάτα» Chardonnay ή Viognier. Όσοι αγαπούν τα κόκκινα δεν θα απογοητευθούν με σαρκώδη και θερμά κρασιά, που διαθέτουν φρούτο και όγκο, χωρίς επιθετικές ή έντονες τανίνες, όπως πολλές εκδοχές του Αγιωργίτικου, του Merlot ή του Sangiovese.

Το πλατό των αλλαντικών

1. Παστουρμαδέλα
Από τα πιο γνωστά και αγαπητά αλλαντικά της εταιρείας Sary από τη Δράμα. Ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας βάζει τον καραμανλίδικο παστουρμά του (χωρίς τσιμένι) στην καρδιά μιας κλασικής μορταδέλας, προκαλώντας εντάσεις και αρώματα που την απογειώνουν και φέρνοντάς την πιο κοντά στα μεσογειακά γούστα. Θα το βρείτε: Αραπιάν

2. Παστουρμάς κόκκινου τόνου
Θαλασσινός, με τη μεστή γεύση όμως του κόκκινου τόνου, που ψαρεύεται σε μικρές ποσότητες και συγκεκριμένη εποχή κάθε χρόνο, αποκλειστικά στο βόρειο Αιγαίο. Θα το βρείτε: Μιράν

3. Σαλάμι με τσιμένι
Κάτι ανάμεσα σε σουτζούκι, σαλάμι αέρος και παστουρμά, μια και συνδυάζει και τα τρία σε ένα. Είναι αυτό το νέο αλλαντικό της εταιρείας, με δυνατές γεύσεις, έντονα αρώματα σε ένα πληθωρικό σύνολο με ενδιαφέρον. Θα το βρείτε: Μιράν

4. Σαλάμι αέρος με παπαρούνα
Ένα κλασικό χοιρινό σαλάμι αέρος παίρνει άλλη υπόσταση από το σκόρδο και τους σπόρους μαύρης παπαρούνας, σε μία από τις πιο
πρόσφατες δημιουργίες της Sary. Ισορροπημένο στο λίπος, με ωραία συνεκτική σάρκαι και ευδιάκριτα κομμάτια κρέατος. Θα το βρείτε: Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

5. Γαλοπούλα με μαύρη τρούφα
Βελούδινη υφή στο χωρίς περιττά λιπαρά ζωντανό και «τραγανό» φιλέτο της γαλοπούλας, που παίρνει τα πλούσια αρώματα της μαύρης
τρούφας, την οποία βλέπουμε σε πραγματικά κομμάτια στην υφή και δεν τα… φανταζόμαστε. Από την Sary της Δράμας και αυτή. Θα το βρείτε: Αραπιάν

6. Προσούτο πρόβειο
Ενα ελληνικό προϊόν διαφορετικό, με αρώματα γήινα και πλούσια, με ωραίο βαθύ ρουμπινί χρώμα, σωστή για προσούτο υφή και ισορροπημένη παρουσία λίπους. Απευθύνεται στους πιο σκληροπυρηνικούς του είδους που αγαπούν το πρόβειο κρέας. Θα το βρείτε: Αραπιάν

Και από κρασί;
Θα μπορούσαμε να τα παντρέψουμε με ένα κόκκινο ξηρό κρασί, φρέσκο, ζωηρό και αρωματικό, ελαφρά δροσερό. Λόγω εποχής, ένα Beaujolais nouveau ή ένα ελληνικό αντίστοιχό του. Επίσης, ένα ξηρό ροζέ κρασί, με καλή, αλλά όχι υπερβολική, παρουσία στη μύτη, υπόσταση και φρεσκάδα στο στόμα. Η ποικιλία θα έκανε πολύ καλή συντροφιά και με ένα απόσταγμα από Μοσχάτο Αμβούργου.

Φωτογραφίες: Studiom.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr