Η Φάρμα Παφυλίδα στη Χίο μας συστήνει τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής, που ξεχωρίζουν για την αυθεντική γεύση τους.

Όταν ο Χιώτης Θεόδωρος Πολίτης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στον προγραμματισμό υπολογιστών για ένα ήταν σίγουρος, δεν ήθελε να ασχοληθεί με αυτό τον τομέα. Αντιθέτως, ανέκαθεν είχε αγάπη για τη φύση και τα ζώα. Έτσι, μετά από αρκετή έρευνα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την αβγοπαραγωγή, ιδρύοντας το 2014 τη Φάρμα Παφυλίδα, που μέχρι σήμερα έχει ως αποκλειστική δραστηριότητα την παραγωγή αβγών αποκλειστικά από κότες που εκτρέφονται σε συνθήκες ελευθέρας βοσκής. «Ένα με δύο χρόνια πριν τη δημιουργία της Φάρμας, είχα έντονα στο μυαλό μου ότι θέλω να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα. Αλλά δεν είχα αποφασίσει ακόμη τι να κάνω ακριβώς. Ώσπου έφθασε το όραμα δημιουργίας μιας φάρμας με κότες ελευθέρας βοσκής», θυμάται ο κ. Πολίτης.

Οι δυσκολίες που συνάντησε στο ξεκίνημα του ήταν αρκετές, μιας και έπρεπε να στήσει μια επιχείρηση από το μηδέν, αντιμετωπίζοντας παράλληλα γραφειοκρατικές δυσκολίες στη διαδικασία της αδειοδότησης. Με πολύ πείσμα όμως και χωρίς να κάνει στιγμή πίσω στα κριτήρια που ο ίδιος είχε θέσει για την επιχείρηση του, κατάφερε να στήσει τη φάρμα του, που σήμερα έχει έκταση 30.000τ.μ. και φιλοξενεί συνολικά 4.000 κότες.

Αβγά με γεύση όπως παλιά
«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκτροφή και την ευζωία των πουλάδων και αυτό αποτυπώνεται και στο τελικό προϊόν», μας λέει ο κ. Πολίτης και εξηγεί: «τα αβγά μας προέρχονται μόνο από κότες ελευθέρας βοσκής που η διατροφή τους, εκτός από το χορτάρι που φύεται στη φάρμα, εμπλουτίζεται με δημητριακούς καρπούς και λιναρόσπορο. Ο λιναρόσπορος προστέθηκε το τελευταίο διάστημα, με σκοπό να ανεβάσουμε κι αλλο την θρεπτική αξία των αβγών σε Ω3 και Ώ6 λιπαρά και ιχνοστοιχεία. Όλα τα παραπάνω δίνουν αυθεντική γεύση στα αβγά, που είναι και ο πρώτος μας στόχος. Μια γεύση που φέρνει γευστικές μνήμες στο μυαλό όποιου τα απολαμβάνει, όπως ήταν παλιά το αγνό αβγό», αναφέρει. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο ίδιος, η γεύση είναι αυτή που κάνει τα αβγά τους να ξεχωρίζουν.

Όσον αφορά στη διαδικασία μέχρι να φτάσουν τα αβγά στο ράφι, ο κ. Πολίτης αναφέρει ότι όλα γίνονται χειρονακτικά, από την καθημερινή συλλογή των αβγών και το ζύγισμα τους, μέχρι τη συσκευασία τους. Φροντίζουν δε, κάθε συσκευασία να βρίσκεται την επόμενη κιόλας μέρα στα ράφια των καταστημάτων.

Μελλοντικά σχέδια
Η Φάρμα Παφυλίδα μέχρι στιγμής παράγει μόνο αβγά, τα οποία διατίθενται σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ και delcatessens στη Χίο και στην Αττική. Στα άμεσα σχέδια τους όμως, είναι να γίνει η φάρμα επισκέψιμη. «Ήδη έχουμε αρκετά παραγωγικά ζώα στο χώρο μας, όπως αγελάδες, γαϊδουράκια, πρόβατα, κουνέλια και κατσίκια και θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε σχολεία ή σε οποιονδήποτε άλλο επιθυμεί, να επισκεφθεί τη φάρμα, να δει από κοντά όλα αυτά τα ζώα και να απολαύσει την καταπληκτική φύση που έχουμε εδώ», καταλήγει.

info
Φάρμα Παφυλίδα, Βεσταρχάκου, Παφυλίδα Χίος.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr