Μια κλασική συνταγή, με προσθήκη ρικότας, εστραγκόν και καστανού βούτυρου. Δείτε βήμα – βήμα πως θα φτιάξετε μόνοι σας το διάσημο ζυμαρικό από πατάτα.

Νιόκι πατάτας με ρικότα και εστραγκόν

Υλικά
(για 6 άτομα)
1 κιλό πατάτες με μικρή περιεκτικότητα σε άμυλο (π.χ. Κύπρου ή Νευροκοπίου) με σάρκα υπόλευκη
1 αβγό
150γρ. τυρί ρικότα
τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι εστραγκόν
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για αλεύρωμα
150γρ. βούτυρο αλατισμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

gnocchi-steps-1-of-37

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC στον αέρα. Πλένετε και βουρτσίζετε καλά τις πατάτες να φύγουν τα χώματα. Τις τρυπάτε με καλαμάκι για σουβλάκι σε διάφορα σημεία. Τις ψήνετε με τη φλούδα τους για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Ελέγχετε αν έχουν ψηθεί καλά βυθίζοντας στο κέντρο τους το καλαμάκι. Πρέπει να εισχωρεί πολύ εύκολα. Τις αφήνετε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε χωρίς να καίγεστε. Χτυπάτε σε μπολ το αβγό, το τυρί και το μισό εστραγκόν ψιλοκομμένο μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι.

gnocchi-steps-10-of-37

2. Κόβετε τις πατάτες στη μέση, αφαιρείτε τη σάρκα με κουτάλι και τη ρίχνετε σε καθαρό μπολ. Πετάτε τη φλούδα.

gnocchi-steps-11-of-37

3. Περνάτε τις πατάτες από μύλο για πουρέ ή από ψιλό σουρωτήρι πιέζοντας με ξύλινη κουτάλα.

gnocchi-steps-18-of-37

4. Ανακατεύετε καλά το τυρί με τον πουρέ και αλατίζετε καλά.

gnocchi-steps-20-of-37

5. Κοσκινίζετε από πάνω το αλεύρι και ζυμώνετε να ενωθούν τα υλικά. Μοιράζετε τη ζύμη σε οχτώ κομμάτια.

gnocchi-steps-23-of-37

6. Αλευρώνετε τον πάγκο σας, παίρνετε ένα ένα τα κομμάτια της ζύμης και τα πλάθετε σε μακρόστενα ρολά, σαν λουκάνικα. Κατόπιν, τα κόβετε σε κομματάκια μήκους 2,5εκ.

gnocchi-steps-31-of-37

7. Με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού πατάτε ελαφρά κάθε νιόκι. Τα ακουμπάτε λίγα λίγα σε αλευρωμένο ταψί συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα.

gnocchi-steps-33-of-37

8. Βράζετε τα νιόκι σε δόσεις σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα βράζετε για 1 λεπτό περίπου μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια και τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι. Αφήνετε για 30 δευτερόλεπτα να στεγνώσουν και τα μοιράζετε σε ζεστά μπολ σερβιρίσματος.

gnocchi-steps-36-of-37

9. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και το μαγειρεύετε μέχρι να πάρει ένα καστανόχρυσο χρώμα. Κατόπιν, ρίχνετε τα ολόκληρα φυλλαράκια του εστραγκόν, σοτάρετε για 1 λεπτό, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζετε με μπόλικο πιπέρι και το ρίχνετε σε πυρίμαχο μπολ για να σταματήσει το βούτυρο να ψήνεται. Με ένα κουτάλι περιχύνετε τα νιόκι με το καστανό βούτυρο, πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι ακόμα αν θέλετε και σερβίρετε.

Tip
Μόλις κόψετε τα νιόκι και τα πατήσετε με πιρούνι, μπορείτε να τα ακουμπήσετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και να τα καταψύξετε. Μόλις παγώσουν μπορείτε να τα μοιράσετε σε σακουλάκια και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τα μαγειρέψετε, τα βράζετε κατευθείαν σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για μερικά λεπτά, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.

Συνταγή – Φωτογραφίες: Αρχείο Olive