Κι όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει η σαλάτα μας πιο γευστική αλλά και ενδιαφέρουσα. Με βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορούμε να φτιάξουμε άπειρους συνδυασμούς, που θα δώσουν γεύση και ένταση ακόμα και στην πιο απλή σαλάτα. Απόδειξη τα παρακάτω υγιεινά, σπιτικά ντρέσινγκ που σας προτείνουμε!

Βινεγκρέτ βασιλικού
Περιχύστε αυτή τη δροσιστική βινεγκρέτ βασιλικού πάνω σε σαλάτα με ντομάτες ή βραστά φασολάκια. Ταιριάζει πολύ και σε σαλάτα με κινόα ή οσπριοσαλάτα. Θα εκπλαγείτε από τη φρεσκάδα που δίνει.

Υλικά
1 μικρό κρεμμυδάκι, κομμένο στα τέσσερα
½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού
¼ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κουτ. γλυκού μέλι
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
½ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¼ κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 5 ημέρες.

Βινεγκρέτ ψητής κόκκινης πιπεριάς
Η κόκκινη πιπεριά μαζί με την καπνιστή πάπρικα και το λευκό ξύδι από κρασί δίνουν έναν ισπανικό χαρακτήρα στη συνταγή. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο ή να ψήσετε τις δικές σας κόκκινες πιπεριές.

Υλικά
1 φλιτζάνι ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
¼ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας λευκό ξύδι από κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σε σκεπασμένο δοχείο για 3 ημέρες.

Βινεγκρέτ μυρωδικών
Ιδανική για πράσινες σαλάτες ή κρύες σαλάτες με ζυμαρικά. Αν θέλετε τη vegan εκδοχή μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζωμό κοτόπουλου με ζωμό λαχανικών.

Υλικά
¼ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου (ή λαχανικών) χωρίς αλάτι
¼ φλιτζανιού ξύδι από κόκκινο κρασί
3 κουτ. σούπας από φρέσκα μυρωδικά όπως βασιλικό, ρίγανη, εστραγκόν, άνηθο, ματζουράνα ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένα
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ξηρό κρεμμυδάκι
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο, κλείνουμε το καπάκι και χτυπάμε καλά ή χτυπάμε σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο 2 ημέρες.

Βινεγκρέτ μουστάρδας-μελιού με λεμόνι
Μια υγιεινή, νόστιμη, βινεγκρέτ που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα.

Υλικά
¼ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο, κλείνουμε το καπάκι και χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε πάνω από πράσινη σαλάτα.

Με λεμόνι και ξύδι
Τόσο εύκολο και νόστιμο, το αγαπημένο μας κλασικό λαδολέμονο δεν το αλλάζουμε με τίποτα! Ταιριάζει τόσο πάνω από μια χωριάτικη όσο και σε σαλάτες με ψητά λαχανικά.

Υλικά
3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού ξηρή ρίγανη
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο που κλείνει. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως ή το διατηρήσετε 1 εβδομάδα στο ψυγείο.

Βινεγκρέτ σκόρδου-μουστάρδας Dijon
Μια βινεγκρέτ που πηγαίνει με όλα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως ή σε μικρές δόσεις. Στη συγκεκριμένη συνταγή μπαίνει αρκετό σκόρδο αλλά μπορείτε να βάλετε λιγότερο.

Υλικά
½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί
¼ φλιτζανιού μουστάρδα Dijon
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού αλάτι
πιπέρι ανάλογα με πόσο επιθυμείτε

Διαδικασία
Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλατοπίπερο στο μπλέντερ ή σε ένα βάζο που κλείνει και χτυπάμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Διατηρείται 1 εβδομάδα στο ψυγείο.

French dressing
Η σπιτική εκδοχή του γαλλικού ντρέσσινγκ.

Yλικά
¾ φλιτζανιού χυμό ντομάτας
2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μηλίτη ή ξύδι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένο και λιωμένο
1 ½ κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι ή ½ κουτ. γλυκού ξηρό
½ κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διατηρείται 4 ημέρες στο ψυγείο.

Nτέσινγκ μέλι-ταχίνι
Το ελαιόλαδο και το λεμόνι είναι η βάση αυτού του ντρέσινγκ αλλά το ταχίνι δίνει μια γεύση ψητών ξηρών καρπών.

Υλικά
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού ταχίνι
2 κουτ. σούπας μέλι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού αλάτι
πιπέρι ανάλογα πώς θέλετε

Διαδικασία
Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι και το πιπέρι στο μπλέντερ ή σε ένα βάζο που κλείνει και χτυπάμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Διατηρείται το ψυγείο για 3 ημέρες.

Βινεγκρέτ καρότου-τζίντζερ
Αυτή η βινεγκρέτ είναι τόσο εύκολη που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι περιλαμβάνει το 37% της απαραίτητης καθημερινής ποσότητας βιταμίνης Α από τα καρότα. Περιχύστε μια πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά.

Υλικά
1 φλιτζάνι καρότο, τριμμένο
½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού ρυζόξυδο
2 κουτ. σούπας λευκή πάστα μίσο*
2 κουτ. σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας σόγια σος

Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή σε ένα βάζο που κλείνει καλά. Διατηρείται στο ψυγείο 3 μέρες.

* Το μίσο είναι μια γιαπωνέζικη πάστα σαν ταραμάς που χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση σε ντρέσινγκ, σούπες, σάλτσες. Αποτελείται από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, το λευκό ή γλυκό μίσο περιλαμβάνει και ρύζι και είναι κίτρινο στο χρώμα και πιο ήπιο στη γεύση. Μπορείτε να το βρείτε σε ασιατικά μπακάλικα και διατηρείται στο ψυγείο για ένα χρόνο.

Αν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη επιλέξτε σόγια σος χωρίς γλουτένη.

Βινεγκρέτ μηλίτη-βαλσαμικού ξυδιού
Τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και η μουστάρδα Dijon δίνουν ένταση σε αυτή τη βινεγκρέτ μηλίτη-βαλσαμικού ξυδιού.

Υλικά
¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
¼ φλιτζανιού μηλίτη
¼ φλιτζανιού βαλσαμικό ξύδι
¼ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα τύπου Dijon
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
1/8 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1 μάτσο φρέσκο σπανάκι

Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το σπανάκι στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε πάνω από το φρέσκο σπανάκι ή σαλάτες με φρούτα.

Δείτε επίσης:

Φτιάξε την αυθεντική βινεγκρέτ για σάλτσα Ceasar στο σπίτι

Oι σωστές αναλογίες για την τέλεια βινεγκρέτ

Βινεγκρέτ με εσπεριδοειδή και δυόσμο

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr