Το τραπέζι στρώνεται με τα υλικά της εποχής και πιάτα πεντανόστιμα, που όμως γίνονται χωρίς να ανάψουν φωτιές στην κουζίνα.

Πράσινη σαλάτα με φασολάκια, γαρίδες, κορόμηλα & βινεγκρέτ λάιμ με σησαμέλαιο

20 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
700 γρ. φασολάκια τσαουλιά, καθαρισμένα
12 γαρίδες, καθαρισμένες
1/2 κρεμμύδι λευκό, σε λεπτές φέτες
200 γρ. καρότο, κομμένο σαν λεπτό σπαγγέτι
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, χοντροκομμένο
200 γρ. κορόμηλα, σε λεπτές φέτες
3 κουτ. σούπας σουσάμι ολικής, καβουρδισμένο, για το σερβίρισμα

Για τη βινεγκρέτ
50 ml χυμό λάιμ
30 ml σιρόπι αγαύης
220 ml ε.π. ελαιόλαδο
25 ml σησαμέλαιο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα με κόκκους
1/2 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι φρέσκια, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
Σε νερό που κοχλάζει προσθέτουμε αλάτι και μπλανσάρουμε (ζεματάμε) τα φασολάκια για μερικά λεπτά κρατώντας τα al dente. Τα βάζουμε σε μπολ με πάγο και κρύο νερό για να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους.

Μόλις είναι έτοιμα αλατίζουμε τις γαρίδες και τις τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές ίσα να ψηθούν ελαφρά για 3΄-4.΄

Τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη βινεγκρέτ: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός από το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει. Βάζουμε στο ψυγείο.

Έπειτα ανακατεύουμε τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ εκτός από τις γαρίδες και προσθέτουμε την επιθυμητή ποσότητα από τη βινεγκρέτ που ετοιμάσαμε.

Σερβίρουμε τη σαλάτα γαρνίροντας με τις γαρίδες και το καβουρδισμένο σουσάμι.

Καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι, ντοματίνια, γλιστρίδα & ανθότυρο

20 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
350 γρ. καρπούζι, σε κύβους, χωρίς κουκούτσια
350 γρ. ντοματίνια βελανίδια, κομμένα στη μέση
10 φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 ματσάκια γλιστρίδα
20 γρ. πετιμέζι άθερμο
30 ml μηλόξιδο
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
300 γρ. ανθότυρο, χοντροσπασμένο
αλάτι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το καρπούζι, τα ντοματίνια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον βασιλικό και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το πετιμέζι, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε για 3΄-4΄, βάζουμε τη γλιστρίδα καθαρισμένη και μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα.

Τελευταία στιγμή προσθέτουμε επάνω στη σαλάτα το χοντροσπασπένο ανθότυρο και σερβίρουμε.

Ταρτάρ μοσχαριού πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, με καλαμπόκι & μαγιονέζα τρούφας

20 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
480 γρ. φιλέτο από κόντρα μπριζόλα
1/2 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι εσαλότ, ψιλοκομμένο
1/2 μικρή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι,ψιλοκομμένο
2 -3 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
1/2 λεμόνι, τον χυμό
120 γρ. καλαμπόκι σε σπόρους, ελαφρά βρασμένο
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
200 γρ. μαγιονέζα
30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού λάδι λευκής τρούφας
8 φέτες χωριάτικο ψωμί ολικής
2 χούφτες διάφορες φύτρες φρέσκες
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ κόβουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο σε πολύ μικρά κομμάτια, στο μέγεθος του κιμά.

Προσθέτουμε το σχοινόπρασο, το κρεμμύδι εσαλότ, την καυτερή πιπερίτσα, το θυμάρι, το ξίδι, το λεμόνι, αλάτι, φρέσκο πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μαριναριστεί για 2΄-3΄.

Ανακατεύουμε σε μπολάκι τη μαγιονέζα με την παρμεζάνα και το λάδι τρούφας. Φρυγανίζουμε τα ψωμάκια στην τοστιέρα, ίσα να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τις αλείφουμε με 1 κουτ. σούπας μαγιονέζα.

Προσθέτουμε στο ταρτάρ τελευταία στιγμή το καλαμπόκι και μοιράζουμε επάνω στις φέτες
ψωμιού.

Γαρνίρουμε με τις φρέσκες φύτρες επάνω στο ταρτάρ και σερβίρουμε

 

Styling: Κ. Λυκουρέση
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφία: STUDIOM.GR

 

Δείτε επίσης:

Κατευθείαν στο ψητό: 4 μοναδικές καλοκαιρινές συνταγές

Η εποχή της μελιτζάνας: 4 απίστευτα νόστιμες συνταγές

Το καλοκαίρι στο πιάτο με 20 super καλοκαιρινές συνταγές

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr