To olivemagazine.gr δημιούργησε ένα λεξικό γεύσης με όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μην έχετε πια άγνωστες λέξεις στην κουζίνα.

Φ (φι)

Φαγκρί
Ψάρι το οποίο ανήκει στην οικγένεια Σπαρίδων και ζει στις θάλασσες της Μεσογείου και στον Ατλαντικό. Το κρέας του δεν είναι τόσο εκλεκτό, αλλά είναι νόστιμο και μαγειρεύεται όπως η τσιπούρα.

Φαγόπυρο-Σίκαλη
Δημητριακό με προέλευση την Ανατολή το οποίο καλλιεργείται σήμερα και στην Ευρώπη. Ονομάζεται και μαύρο σιτάρι λόγω του σκούρου χρώματος των σπόρων της και χρησιμοποιείται στην Παρασκευή ενός είδους αλευριού.

fakes

Φακή
Μικρός κόκκος ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των οσπριοδών, στρογγυλού σχήματος,ξερός και επίπεδος, κλεισμένος μαζί με άλλον μέσα σε περίεργο βολβό.Οι φακές είναι θρεπτικές και θερμιδογόνες, πλούσιες σε πρωτίδια, γλυκίδια πρωτίδια, φώσφορο αλλά και σίδηρο-βιταμίνη Β.

FAMILY-SANDWICHES-Photo-Eleftheria-Vasiliadi

Φαλαφέλ (Falafel)
Μικροί κεφτέδες που γίνονται από ρεβύθια. Ωμά ρεβύθια μαλακώνουν αρκετές ώρες στο νερό, αλέθονται, αναμειγνύονται με πληγούρι ή σπασμένο σιτάρι, σκόρδο, μπαχαρικά και αυγό και τηγανίζονται.

Φάρς, Φαρσί (Farce, Farci)
Γαλλική λέξη που σημαίνει γέμιση για πουλερικά, κρέατα, ψάρια και λαχανικά. Φαρσί είναι γαλλικός όρος και σημαίνει οποιαδήποτε τροφή έχει γεμιστεί με κάποιο είδος γέμισης.

Φαρφάλες (Farfalle)
Κοντό ζυμαρικό που μοιάζει στο σχήμα με φιογκάκι.

faskomilo

Φασκόμηλο
Αρωματικό φυτό των εύκρατων περιοχών το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Τα φύλλα του έχουν πικάντικη- πικρή γεύση και χρησιμοποιούνται στην καρύκευση λιπαρών τροφίμων, ορισμένων τυριών και διάφορων ποτών.

fasolakia-feta-nik1

Φασολάκι
Χεδρωπό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ψυχοειδών του οποίου οι καρποί τρώγονται μόνο ψημένοι. Τα φασολάκια είναι πολύ θρεπτικά, με πολλές πρωτεΐνες και πλούσια σε μεταλλικά άλατα. Πωλούνται πάντα φρέσκα αλλά μπορούν και να αποξηρανθούν από μόνα τους μακριά από τη ζέστη και την υγρασία. Συνήθως ψήνονται και συνδυάζονται με βούτυρο με κρέμα ή σερβίρονται κρύα στις σαλάτες.

eliesladifeta_144715687

Φασόλι φλαζολέ (flageolet)
Πράσινο φασόλι από την οικογένεια των φασολιών kidney: Παράγεται κυρίως στην Γαλλία και στην Ιταλία. Τρώγεται ή σαν φρέσκο λαχανικό ή αποξηραμένο σαν όσπριο. Έχει μια χαρακτηριστική λεπτή γεύση και θεωρείται φασόλι ανώτερης ποιότητος. Μπορούμε να το βρούμε εύκολα σε κονσέρβες.

Φάτζ (Fudge)
Ένα μαλακό γλυκό παρασκεύασμα από σιρόπι, γάλα, βούτυρο και μυρωδικά. Καμιά φορά με ξηρούς καρπούς, φρούτα, σοκολάτα ή καφέ. Είναι σπεσιαλιτέ της Αγγλίας και Αμερικής.

Φεϊζογιάδα (Feijoada)
Το εθνικό πιάτο της Βραζιλίας. Φαγητό κατσαρόλας που αποτελείται από μαύρα φασόλια, διάφορα είδη κρέατος, λουκάνικα, μπέικον, κρεμμύδια, σκόρδα, τομάτες, καυτερή πιπεριά, μαϊντανό και άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά.

Φέτα
Τυρί νωπό από γάλα προβατίνας ή κατσίκας που είναι το πιο διαδεδομένο και αγαπητό.Έχει ξινή γεύση και χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρικά ή σε μικρά ορεκτικά (μεζέδες)που συνοδεύονται με ούζο.

Φιδές
Πολύ λεπτά ζυμαρικά για σούπα που παρασκευάζονται με το πέρασμα τους σε ένα ειδικό μηχάνημα.Τα μαλλιά αγγέλου είναι μία ποικιλία ιδιαίτερα λεπτή,που χρησιμοποιείται μόνο στις σούπες.Χρησιμοποιούμε επίσης το φιδέ σε ορισμένα γλυκίσματα όπως οι πουτίγκες και το σουφλέ.

Φιλέ μινιόν (filet mignon)
Γαλλικός όρος για μικρό μοσχαρίσιο φιλέτο που συνήθως ψήνεται στη σχάρα ή τηγανίζεται.

Φλαμπέ (Flamber)
Γαλλικός όρος, που σημαίνει το να περιχύνει κανείς τροφές με ζεσταμένο αλκοόλ και να το ανάβει πριν να σερβίρει.

Φλαν (Flan)
Γαλλικός όρος για μια ανοιχτή τάρτα με κρέμα. Επίσης ένα άλλο όνομα για την κρέμα καραμελέ, που χρησιμοποιείται στην Ισπανία και Πορτογαλία.

Φλάπζακ (Flapjack)
Τραγανό μπισκότο από νιφάδες βρώμης, βούτυρο, ζάχαρη. Ψήνεται σε ρηχό ταψί και κόβεται συνήθως σε τετράγωνα κομμάτια ή μπαστουνάκια.

flogeres

Φλογέρα
Μπαστουνάκι από ζύμη σφολιάτας που η γέμισή του μπορεί να ποικίλει το οποίο ψήνεται στο φούρνο.

fondue

Φοντύ (Fondue)
Γαλλικός όρος που σημαίνει λιωμένο, π.χ. όπως είναι το τυρί λιωμένο στην φοντύ τυριού.
Έχουμε:
α) Φοντύ τυριού (Ελβετική σπεσιαλιτέ) : Τυρί γραβιέρα ή έμενταλ λιώνει στο ειδικό σκεύος, μαζί με κρασί, σκόρδο και kips. Κύβοι ψωμιού στερεωμένοι σε ειδικά πιρούνια με μακριά λαβή, βουτιούνται στο μείγμα και τρώγονται αμέσως στο τραπέζι από τους συνδαιτυμόνες.
β) Φοντύ μπουργκινιόν (Fondue bourguignonne) : Ελβετική σπεσιαλιτέ. Μαγειρεύεται στο τραπέζι, στο ειδικό σκεύος για φοντύ. Κύβοι κρέατος καρφώνονται από τους συνδαιτυμόνες στα ειδικά πιρούνια με την μακριά λαβή και τηγανίζονται σε καυτό λάδι στο σκεύος της φοντύ. Η φοντύ μπουργκινιόν συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές και με ποικιλία από σάλτσες και τουρσιά.
γ) Κινέζικη φοντύ (Fondue Chinoise): Μια ακόμη Ελβετική σπεσιαλιτέ που μαγειρεύεται στο τραπέζι, μπροστά στους καλεσμένους σας. Φέτες κρέατος λεπτές σαν χαρτί, τυλίγονται ρολά και με το ειδικό πιρούνι με την μακριά λαβή, ψήνονται στο σκεύος της φοντύ που είναι γεμάτο με ζωμό κρέατος ή λαχανικά. Το κρέας συνοδεύεται από 6 με 8 διαφορετικές σάλτσες και ωμούς κρόκους αυγών. Στο τέλος του μαγειρέματος, ο ζωμός μοιράζεται στους συνδαιτυμόνες, προστίθενται όσοι κρόκοι περίσσεψαν και αρωματίζεται με σάλτσα σόγιας. Καμιά φορά προστίθεται και ρύζι.

Φουγκάς
Ψωμί επίπεδο που παρασκευάζεται από αρωματισμένη με ελαιόλαδο ζύμη που είναι ελαφρώς γλυκό,με άσπρη μαλακή και απαλή ψίχα.

Φούλ (Fool)
Παλιό αγγλικό γλυκό που παρασκευάζεται από ίσες ποσότητες πουρέ φρούτου και κρέμας ή σαντιγύ. Είναι πολύ δημοφιλές με πουρέ μήλου.

Φούλ μεντάμ (Foule Medames)
Λαχανικό από την οικογένεια των κουκιών. Είναι πολύ δημοφιλές στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, όπου αποτελεί τη βάση για το εθνικό τους πιάτο με το ίδιο όνομα. Αποτελείται από βρασμένα φούλ μεντάμ και φακές, λιωμένα και αναμεμειγμένα με λιωμένο σκόρδο, λάδι και χυμό λεμονιού. Το πιάτο καρυκεύεται με διάφορα μπαχαρικά και γαρνίρεται με ψιλοκομμένα βραστά αυγά.

Φραγκοστάφυλα
Τα φραγκοστάφυλα προέρχονται από ένα θάμνο ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των Σαξισφραγιδών και έχουν χρώμα κίτρινο ή και κόκκινο. Είναι θρεπτικά, πλούσια σε κιρικό οξύ και βιταμίνες και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μαρμελάδων, στα σιρόπια και στους χυμούς αλλά τρώγονται και ωμά.

Φρανζιπάν (Frangipane)
Γαλλικός όρος για κρέμα ζαχαροπλαστικής που περιέχει κομμένη ή αλεσμένη αμυγδαλόψυχα. Χρησιμοποιείται σαν γέμιση σε τάρτες και τούρτες.

fraoules

Φράουλα
Καρπός της φραουλιάς η οποία ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών. Δροσιστικη και διεγερτική καθώς και ελαφριά στη γεύση η φράουλα έχει λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα αλλά και σε βιταμίνες Β ΡΡ, C. Σερβίρεται σαν επιδόρπιο σκέτη ή με ζάχαρη, σαντιγί ή κονιάκ, σε φρουτοσαλάτες αλλά και στην παρασκευή μαρμελάδων και γλυκών. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά φρούτα το οποίο όμως δεν έχει μεγάλη διάρκεια συντήρησης.

Φρέντς-ντρέσσιγκ (French dressing)
Το κλασσικό λαδόξυδο από λάδι, αλάτι, πιπέρι και ξύδι ή χυμό λεμονιού. Για όλες τις σαλάτες.

fritata

Φριτάτα (Frittata)
Ένα είδος ιταλικής ομελέτας που περιέχει λαχανικά, τυριά ή και ψιλοκομμένο κρέας ή ψάρι. Σερβίρεται κομμένη σε τρίγωνα.

Φρίτο μίστο (Fritto misto)
Ιταλική σπεσιαλιτέ από μικρά κομμάτια λαχανικών ή ψαριών που τυλίγονται με κουρκούτι (προαιρετικά) και τηγανίζονται σε μπόλικο καυτό λάδι σε τηγάνι ή σε φριτέζα.

Για να δείτε ολόκληρο το Λεξικό κουζίνας -από το Α ως το Ω- πατήστε ΕΔΩ

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr