O βιγκανισμός είναι μια τάση που αφορά πολύ κόσμο. Ανεξαρτήτως όμως αν είστε vegan ή όχι, υπάρχουν κάποιες συνταγές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μη vegan εκδοχές τους. Παράλληλα, είναι πιο υγιεινές, με περισσότερα θρεπτικά συστατικά και μπορούμε να τις καταναλώσουμε με λιγότερες ενοχές.

Smoothie με φιστικοβούτυρο, βρώμη και σπόρους chia
Είναι ένας πολύ ωραίος και θρεπτικός τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας, καθώς σας προσφέρει ενέργεια.

Υλικά
½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1 κουτ. σούπας σπόροι Chia
2/3 φλιτζανιού φυτικό ρόφημα γάλακτος (αμυγδάλου, βρώμης…) χωρίς προσθήκη ζάχαρης
2 κουτ. σούπας βούτυρο αμυγδάλου (ή άλλο φυτικό βούτυρο)
1 κουτ. σούπας γκότζι μπέρις

Προαιρετικό γαρνίρισμα
Φέτες μπανάνας
Ηλιόσποροι
καρύδα
Σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε το μείγμα το βράδυ πριν τον ύπνο για να το καταναλώσετε το πρωί
σε ένα μπολ που μπορείτε να σκεπάσετε ρίξτε τις νιφάδες βρώμης, τα γκότζι μπέρι, τους σπόρους chia, το φυτικό γάλα και το αμυγδαλοβούτυρο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Το φυτικό βούτυρο δεν λιώνει εντελώς, οπότε θα υπάρξουν κομματάκια στο μείγμα σας. Μην σας προβληματίσει.
Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το όλη νύχτα στο ψυγείο
Το πρωί προσθέστε επιπλέον γάλα άμα κρίνετε απαραίτητο και έξτρα γαρνίρισμα από πάνω, εάν το επιθυμείτε. Αν θέλετε το smoothie να βγει πιο γλυκό, προσθέστε σιρόπι σφενδάμου.
Αν δεν έχετε χρόνο να το απολαύσετε στο σπίτι, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας και στη δουλειά.

Μαργαρίτα αγαύης
Είναι ένα ποτό γεμάτο αντιοξειδωτικά για να γεμίσει οξυγόνο το συκώτι σας. Η αγαύη είναι ό,τι πρέπει για να βγάλετε πέρα τη νύχτα σας ή την ημέρα σας.

Υλικά
3 λάιμ
1 μικρό πορτοκάλι κομμένο στα 4
½ φλιτζανιού τεκίλα
1 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης
παγάκια

Εκτέλεση
Τεμαχίστε 2 λάιμ και τοποθετήστε τα μαζί με τα πορτοκάλια σε ένα γυάλινο δοχείο ή σε ένα σέικερ για κοκτέιλ
Ανακατέψτε τα φρούτα μαζί με το σιρόπι αγαύης και την τεκίλα και αδειάστε το μείγμα σε ένα ποτήρι για κοκτέιλ
Αν θέλετε μπορείτε να σουρώσετε τις φλούδες από το πορτοκάλι ή το λάιμ, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Cold Brew Frappuccino
Ο Frappuccino είναι ένα αγαπημένο ρόφημα αλλά πλούσιο σε θερμίδες στη μη vegan εκδοχή του. Η vegan πρόταση είναι πολύ θρεπτική, πολύ νόστιμη αλλά και με πολύ λιγότερες θερμίδες. Μια υγιεινή λύση για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, ειδικά αν είστε λάτρεις του cold brew.

Υλικά
3 παγωμένες μπανάνες
1 φλιτζάνι Cold Brew
1,5 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
1 κουτ. σούπας κακάο
1 φλιτζάνι παγάκια

Αναμιγνύετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και έχετε το τέλειο πρωινό!

Σπαγγέτι με σπαράγγια και αβοκάντο
Είναι ένα γρήγορο γεύμα που χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά. Όσο βράζουν τα μακαρόνια, εσείς ετοιμάζετε τη σος. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ αβοκάντο με ζυμαρικά, θα δείτε πόσο ταιριάζουν καθώς το αβοκάντο δίνει μια κρεμώδη υφή στα μακαρόνια.

Υλικά για 3-4 άτομα
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2-3 μεγάλα και πλατιά φύλλα από σέσκουλα
227 γρ σπαράγγια
227 γρ σπαγγέτι
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
ξύσμα από μισό λεμόνι
ξυσμα από μισό λάιμ
½ κουτ. σούπας αλάτι
½ κουτ. σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι + λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα
1/8- ¼ κουτ. γλυκού μπούκοβο
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού + λίγο επιπλέον αν χρειαστεί
2 κουτ. γλυκού χυμό λάιμ + λίγο επιπλέον αν χρειαστεί
2 ώριμα αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους

Εκτέλεση
Γεμίστε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτοντας 3 κουτ. γλυκού αλάτι. Σκεπάστε τη με το καπάκι, βάλτε τη σε ψηλή φωτιά για να βράσει το νερό.
Όσο βράζει το νερό, αρχίστε να ετοιμάζετε τα λαχανικά.
Καθαρίστε τα σέσκουλα και ξεχωρίστε τα κοτσάνια από τα φύλλα τους. Καθαρίστε τα σπαράγγια. Κόψτε όλα τα λαχανικά σας σε κομμάτια περίπου 1 ίντσας.
Βάλτε σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι και όταν ζεσταθεί ρίξτε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και αφήστε τα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίξτε και τα σπαράγγια και μαγειρέψτε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν λίγο αλλά να είναι ακόμα αρκετά τραγανά (8-1-0 λεπτά).
Στο μεταξύ, μόλις ρίξετε στο τηγάνι τς σπαράγγια, αρχίστε να μαγειρεύετε τα σπαγγέτι, προσθέστε τα ζυμαρικά στο νερό που έχει βράσει και ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας, μαγειρεύοντάς τα για 9-11 λεπτά.
Όταν τα σπαράγγια αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ακόμη 1 λεπτό. Προσθέστε το λευκό κρασί, το ξύσμα λεμονιού και λάιμ, αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο. Συνεχίστε να μαγειρεύετε τα υλικά σας μέχρι το κρασί να μειωθεί περίπου στο μισό σε όγκο, δηλαδή 2-3 λεπτά. Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε τα φύλλα των σέσκουλων. Μαγειρέψτε τα μέχρι να μαλακώσουν για 1-2 λεπτά.
Μέχρι αυτό το σημείο, τα ζυμαρικά θα πρέπει να είναι έτοιμα. Σουρώστε τα μακαρόνια και ρίξτε τα σπαγγέτι μέσα στο τηγάνι με τα λαχανικά. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού και λάιμ και τα αβοκάντο. Ανακατέψτε για να αναμειχθούν τα υλικά και στη συνέχεια δοκιμάστε για να δείτε αν χρειάζεται αλάτι, πιπέρι ή περισσότερη οξύτητα.
Σερβίρετε ζεστά με πρόσθετα αβοκάντο σε κύβους και ψιλοκομμένο πιπέρι.

Παγωτό από Βούτυρο Ξηρών Καρπών και Ρεβίθια

Ένα διαφορετικό παγωτό με βάση τα ρεβίθια! Ναι, καλά ακούσατε! Δεν φαίνονται στη γεύση και ταιριάζουν αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά. Είναι απόλυτα vegan παγωτό και δεν υπάρχει προσθήκη ζάχαρης καθώς το γλυκό στοιχείο το αντλεί από τους χουρμάδες.

Υλικά
1 φλιτζάνι ρεβίθια, μουλιασμένα και στραγγισμένα (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κονσέρβα ρεβιθιών)
1 φλιτζάνι απύρηνους χουρμάδες
½ φλιτζάνι φιστικοβούτυρο
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 ½ φλιτζάνι φυτικό γάλα
Σταγόνες σοκολάτας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Επιπλέον φιστικοβούτυρο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Λιωμένη σοκολάτα για να το περιχύσετε από πάνω (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ υψηλής έντασης και αφήστε τα να αναμειχθούν για περίπου 30’’.
Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ ή ένα ταψί και βάλτε το στην κατάψυξη για περίπου 12 ώρες. Σερβίρετέ το με σοκολάτα και με φιστικοβούτυρο αν επιθυμείτε.

 

Δείτε επίσης:
H vegan συνταγή για μπέικον καρότου που έγινε viral

Νηστίσιμη και vegan πίτσα με σουσαμένια ζύμη

Κιριμπάθ: Το vegan ρυζόγαλο από τη Σρι Λάνκα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr