Υπάρχει άραγε κουζίνα που να έχει επηρεάσει το παγκόσμιο τραπέζι περισσότερο από την κουζίνα των Γάλλων; Η απάντηση είναι όχι. Αν αγαπάτε τις εθνικές γεύσεις, αξίζει να της αφιερώσετε μερικές ώρες στην κουζίνα και θα ανταμειφθείτε ανάλογα…

Για τους Γάλλους το φαγητό κατέχει πρωτεύουσα θέση τόσο στην κουλτούρα, όσο και την καθημερινότητά τους – θα καθίσουν με τις ώρες στο τραπέζι, θα αναζητήσουν την εκλεπτυσμένη γεύση, ενώ η ίδια η μαγειρική είναι υψηλή τέχνη. Η γαλλική κουζίνα, που στηρίζεται όπως όλες στα υλικά που παράγει και προσφέρει ο τόπος, ωστόσο, γεννήθηκε και εξελίσσεται χάρη στους περίφημους σεφ της.

Η μαγειρική παράδοση της Γαλλίας, όμως, είπαμε: έχει επηρεάσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη την κουζίνα του κόσμου. Σκεφτείτε τα πιο απλά, τους πιο απλούς όρους που συνδέονται με το φαγητό και προέρχονται από τη γαλλική γλώσσα: Λέμε ρεστοράν, γκουρμέ, μενού ή σεφ παντού, η μπουγιαμπέσα κλείνει μέσα της την έννοια της ψαρόσουπας, αλλά και της Μεσογείου αφού συνδυάζει τα δώρα της θάλασσας και της γης: ντομάτα, σαφράν, μυρωδικά, σκόρδο και κρεμμύδι, λέμε κρουασάν σε όλο τον κόσμο και εννοούμε το ίδιο πράγμα, γευόμαστε διάφορες σως που η ληξιαρχική πράξη της γέννησής τους έχει υπογραφεί σε μια κουζίνα της Γαλλίας και βάζουμε στο τραπέζι μας προϊόντα που αποτελούν σήματα κατατεθέντα της κουζίνας και της χώρας.

Μοσχαράκι μπουργκινιόν
Το μοσχαράκι Βουργουνδίας είναι ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Θέλει το χρόνο του όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο και την αναμονή. Θυμηθείτε επίσης ότι τη δεύτερη μέρα το συγκεκριμένο πιάτο είναι ακόμα πιο νόστιμο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Fougasse, το γαλλικό ελιόψωμο
Ακολουθήστε βήμα βήμα τις οδηγίες μας για να ζυμώσετε και να ψήσετε μια fougasse με πράσινες ελιές, το παραδοσιακό γαλλικό ψωμί δηλαδή, που είναι σχετικά επίπεδο σαν την ιταλική φοκάτσια, με σχήμα φύλλου. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πατάτες Ντυσές
Λέγεται ότι επινοήθηκαν ειδικά για τη Δούκισσα του Μπέντφορντ. Στην ουσία όμως είναι ένας πουρές πατάτας ανακατεμένος με βούτυρο και κρόκο αβγού, φτιαγμένος σε διάφορα σχήματα, που χρησιμοποιούνται για γαρνίρισμα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Γαλλικές πατάτες ντοφίν
Δεν έχουν σχέση με τις πατάτες ντοφινουάζ. Οι ντοφίν μοιάζουν με λουκουμαδάκια και γαρνίρουν κρεατικά και λαχανικά. Γίνονται με ένα μέρος ζύμης για σου και δύο μέρη ζύμης ντυσές. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Κρέμα καραμελέ με σοκολάτα
Μια σοκολατένια κρέμα καραμελέ, για ένα ανατρεπτικό επιδόρπιο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Γαλλικό σουφλέ τυριού
Souffler στα γαλλικά σημαίνει «φυσάω, αναπνέω». Και το σουφλέ, έμπνευση γαλλική του 18ου αιώνα, είναι ένα σύννεφο λεπτεπίλεπτης και εύθραυστης νοστιμιάς… Το φτιάχνουμε λοιπόν με τυριά και το απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι καλό λευκό κρασί. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Κις Λορέν (Quiche Lorraine)
Η κις Λορέν σύμφωνα με την παράδοση, σερβίρεται την πρωτομαγιά στην περιοχή της πόλης πόλης Νανσύ της Λωρραίνης στο πλαίσιο του εορτασμού του ερχομού της άνοιξης. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Η γαλλική γαστρονομική κουλτούρα

Κολμάρ: Η γαλλική κωμόπολη της ευτυχίας

Μπεσαμέλ και βελουτέ, οι βασικές λευκές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr