Στις μαζώξεις με φίλους δε χρειάζεται να ετοιμάζεις κάθε φορά ένα πλήρες γεύμα. Κάποιες φορές με ένα μπολάκι με νόστιμες πάστες και αλείμματα δημιουργείς φοβερά μεζεδάκια για το κρασί και τη μπύρα, που αποκτούν φανατικούς οπαδούς. Δες μερικές νόστιμες συνταγές…

Υπάρχουν συνταγές που μπορεί να μην έχουν ατελείωτα και σπάνια υλικά, χρονοβόρες παρασκευές και ειδικά εργαλεία. Που μπορούν να φτιαχτούν με ένα κατσαρολάκι ή ένα μικρό μπλέντερ και σε ελάχιστο χρόνο. Είναι οι συνταγές που μας βγάζουν από τη δύσκολη θέση όταν πρέπει να ετοιμάσουμε γρήγορα μεζεδάκια για φίλους ή νοστιμίζουν τα φαγητά μας όταν προστεθούν σε μικρές ποσότητες. Ένα ψητό, ροδοκόκκινο κοτόπουλο παίρνει άλλη γεύση αν το αλείψουμε με κρέμα σκόρδου, και μια σύναξη στο μπαλκόνι για ουζάκι γίνεται γιορτή κανονική αν σερβίρουμε μπρουσκέτες με φρεσκοψημένο ψωμί και διάφορες πάστες – αλείμματα. Εσείς βάζετε τα ποτά… Εγώ βάζω τις ιδέες!

Σημειώστε ότι σχεδόν όλες οι πάστες και οι κρέμες διατηρούνται τουλάχιστον για 1 μήνα στο ψυγείο, αν απογεμίσετε το βάζο που θα της διατηρήσετε με ελαιόλαδο. Για 1 εβδομάδα διατηρούνται όσες από αυτές περιέχουν τυριά.

aleimata_139363331

Πάστα ελιάς
10 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά:
300γρ. ελιές θρούμπες, π.χ. καλής ποιότητας Θάσου, χωρίς κουκούτσια
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, καλά τριμμένη να γίνει σαν σκόνη
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
80-100ml ελαιόλαδο

* Βάζετε στο multi τις ελιές και όλα τα υπόλοιπα υλικά (τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού και το λάδι) και τα δουλεύετε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια πάστα λεία και απαλή.
* Η πάστα ελιάς διατηρείται για πολύ καιρό στο ψυγείο, σε μικρά βαζάκια, γεμισμένα μέχρι επάνω με ελαιόλαδο. Το λάδι «σφραγίζει» την πάστα, χωρίς να επιτρέπει να περνά αέρας ώστε να αλλοιώσει και να μουχλιάσει.

Πάστα λιαστής ντομάτας
10 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά:
150γρ. λιαστές ντομάτες από βαζάκι
½ φλιτζάνι λάδι από το βαζάκι τους
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη

* Βάζετε στο multi όλα τα υλικά και τα πολτοποιείτε. Έτοιμη!

aleima-piperias_129401597

Πάστα κόκκινης πιπεριάς
10 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά:
8 πομοντόρια, κομμένα στη μέση
2 σκελίδες σκόρδο
500γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
1 πιπερίτσα τσίλι
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας πάστα λιαστής ντομάτας

* Βάζετε στο multi όλα τα υλικά και τα πολτοποιείτε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα.

Πάστα μαϊντανού
15 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά:
2½ ματσάκια μαϊντανό (τα φύλλα), ψιλοκομμένα
½ σκελίδα σκόρδο
130γρ. κουκουνάρι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά
100γρ. παρμεζάνα τριμμένη
100ml ελαιόλαδο
100ml κρασί λευκό ξηρό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

* Χτυπάτε στο μπλέντερ το μαϊντανό, το σκόρδο, τα κουκουνάρια και την παρμεζάνα, μέχρι να φτιάξετε μια ομοιογενή και σφιχτή πάστα.
* Ρίχνετε σταδιακά το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Τέλος, ρίχνετε το κρασί, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι.

aleima-turiou_197827877

Πάστα φέτας
10 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά:
200γρ. φέτα σκληρή
150γρ. τυρί κρέμα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού μέλι
100ml γάλα
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

* Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός από το γάλα, και δουλεύετε για 2-3 λεπτά. Σταματάτε το μπλέντερ και ρίχνετε το μισό γάλα. Συνεχίζετε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα.
* Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία προσθέτοντας το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή πάστα.

Πάστα ρόκας
15 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά:
2 σκελίδες σκόρδο
100ml ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι πατικωμένο φύλλα ρόκας, χοντροκομμένα
⅓ φλιτζανιού ψίχα από φιστίκια Αιγίνης ανάλατη (ή από ασπρισμένα αμύγδαλα)
3 κουτ. σούπας παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ελάχιστη ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

* Πολτοποιείτε στο μπλέντερ (ή σε γουδί) το σκόρδο με το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτετε τη ρόκα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα φιστίκια (ή τα αμύγδαλα), το τριμμένο τυρί, το χυμό λεμονιού, ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε την πολτοποίηση μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια πάστα.
* Τη μεταφέρετε σε μπολάκι, σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε ή γεμίζετε ένα βάζο και καλύπτετε με ελαιόλαδο.

pesto-vasilikou_59240590

Πάστα βασιλικού
15 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά:
2 γεμάτες χούφτες φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, χοντροκομμένα
2 κουτ. σούπας κουκουνάρια καβουρδισμένα
1 σκελίδα σκόρδο
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας παρμεζάνα ή καλή γραβιέρα τριμμένη
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

* Πολτοποιείτε στο μπλέντερ (ή σε γουδί) το σκόρδο με το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κουκουνάρια, το τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε την πολτοποίηση μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια πάστα.

Πάστα αντζούγιας
10 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά:
1 φλιτζάνι μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
100γρ. φιλέτα αντζούγιας διατηρημένα στο λάδι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 κουτ. γλυκού κάππαρη
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

* Δουλεύετε στο μπλέντερ το σκόρδο με τις ελιές για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τις αντζούγιες, την κάππαρη, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα.

krema-skordou_256817542

Βασική κρέμα σκόρδου
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά:
ολόκληρα κεφάλια σκόρδου
ελαιόλαδο

Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτιάξετε την κρέμα σκόρδου:
1ος τρόπος: Βράζετε ολόκληρες σκελίδες (ή κεφάλια) σκόρδου σε νερό ή γάλα, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνετε τις σκελίδες να κρυώσουν και μετά πιέζετε ελαφρά την άκρη της κάθε σκελίδας βγάζοντας την κρέμα.

2ος τρόπος: Παίρνετε μερικά ολόκληρα κεφάλια σκόρδου (ώστε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα), τα βάζετε σε ένα μπολ με μπόλικο λάδι και τα ανακατεύετε καλά. Βάζετε τα κεφάλια και το λάδι σε ένα διπλό κομμάτι λαδόκολλας, τυλίγετε σφιχτά σε πακέτο και το ψήνετε για 1 ώρα, στους 180οC. Στο διάστημα αυτό η σκληρή και συμπαγής σάρκα του σκόρδου μαλακώνει τόσο ώστε γίνεται κρέμα, κλεισμένη στη φλούδα κάθε σκελίδας. Μόλις τα κεφάλια κρυώσουν πιέζετε ελαφρά στην άκρη κάθε σκελίδας πάνω από ένα μπολάκι και η κρέμα αδειάζει. Ωστόσο, το ψήσιμο σκέτου σκόρδου είναι αρκετά ενεργοβόρο αφού ο φούρνος καίει μια 1 ολόκληρη ώρα. Προτιμήστε να ετοιμάσετε το πακέτο με τα κεφάλια όταν πρόκειται να ψήσετε κάποιο φαγητό φούρνου ή πίτα (όχι γλυκό) που απαιτούν ανάλογη ώρα ψησίματος. Βάζετε το πακέτο σε μια άκρη της σχάρας και τα σκόρδα ψήνονται μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό.

Συντήρηση: Βάζετε την κρέμα σκόρδου σε γυάλινο βαζάκι, την καλύπτετε με ελαιόλαδο, κλείνετε καλά το βαζάκι με το καπάκι του και φυλάτε την κρέμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 μήνα.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr