Εν όψει του παγκόσμιου τελικού του διαγωνισμού που φέτος συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της παγκόσμιας κοινότητας των μπαρ στο Σαν Φρανσίσκο, τρεις Έλληνες υποψήφιοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για τον εθνικό τελικό που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Μια παγκόσμια “κληρονομιά”
Ο διαγωνισμός Bacardi Legacy Global Cocktail Competition, που διανύει την 8η χρονιά του, δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει στο προσκήνιο μία νέα γενιά από cocktails που θα αντέξουν στο χρόνο κερδίζοντας μια θέση δίπλα σε εμβληματικά cocktails όπως daiquiri, mojito, Cuba libre κ.ά. Οι υποψήφιοι καλούνται να παρασκευάσουν μπροστά στους κριτές ένα κλασικό daiquiri εντός συγκεκριμένου χρόνου αλλά και να παρουσιάσουν και τη δική τους προσωπική συνταγή που πληροί τις προδιαγραφές ενός “Legacy” cocktail, δηλαδή να συνδυάζει στοιχεία όπως εύκολα συστατικά που θα ισορροπούν άψογα και διαχρονική γεύση, αποκαλύπτοντας παράλληλα την εμπνευσμένη ιστορία που οδήγησε στη δημιουργία του.

Franck-Dedieu
O νικητής του περσινού διαγωνισμού Franck Dedieu

Το χρονικό του Bacardi Legacy στην Ελλάδα
Τo 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που η Έλληνες mixologists κλήθηκαν να αφήσουν τη δική τους “κληρονομιά” δημιουργώντας πρωτότυπα cocktails με βάση το bacardi superior. Ο ελληνικός ημιτελικός ανέδειξε τους Βαγγέλη Σεργίνη, Στέλιο Παπαδόπουλο, Χρήστο Κωνσταντινίδη και Θωμά Κανδιλιάρη ενώ το εισιτήριο για τον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα πήρε το Φεβρουάριο ο Στέλιος Παπαδόπουλος με το “Elements”. Στον περσινό τελικό νικητήριο cocktail ανακηρύχθηκε το “Clandestino” του Χάρη Δάρρα που διαγωνίστηκε με τους Αλέξανδρο Γκικόπουλο, Ξαβιέ Μισαηλίδη και Μάριο Ηλιόπουλο, ενώ στον παγκόσμιο τελικό που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία το Μάιο της ίδιας χρονιάς ο Χάρης κατάφερε να φτάσει στην τελική οχτάδα. Την ερχόμενη Τρίτη οι Κωνσταντίνος Καπνιάρης, Γιώργος Μεγαλοκονόμος και Σταμάτης Σταματιάδης καλούνται να δώσουν το δικό τους στίγμα στην ιστορία του διαγωνισμού στον ελληνικό τελικό που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα.

Από τα πάνελ των κριτών του ελληνικού Bacardi Legacy έχουν περάσει ονόματα όπως o David Cordoba, Global Ambasador της Bacardi, ο Ιάπωνας bartender Shingo Gokan, νικητής του διαγωνισμού το 2012, ο Alex Cratena, (πρώην πλέον) head bartender του Artesian (καλύτερο bar στον κόσμο για 4 συνεχείς χρονιές), η Natalia Garcia Rodriguez (Ambassador του Bacardi για τη Νότια Ευρώπη), ο Ντίνος Κωνσταντινίδης (Lost and Found drinkery, Κύπρος), ο Δημήτρης Παπαζυμούρης (Cucina Caruso) ο καταξιωμένος Έλληνας bartender Γιάννης Κοροβέσης, η Elisaveta Evdokimova, νικήτρια του Bacardi Legacy 2013, καθώς και ο Philip Bischoff (head bartender του Amano bar στο Βερολίνο).

Οι φετινές ελληνικές υποψηφιότητες
Τα cocktails που οι διαγωνιζόμενοι δημιούργησαν με βάση το Bacardi carta blanca είναι ξεχωριστά ενώ συνοδεύονται και από ένα εξίσου ενδιαφέρον “storytelling”…

kapniaris

Το “Thimisis” του Κωνσταντίνου Καπνιάρη από το “Third Wave της Θεσσαλονίκης, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, δημιουργήθηκε με σκοπό να αφυπνίσει αναμνήσεις καθώς οι αισθήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξυπνήσεις μία ανάμνηση. Πρόκειται για ποτό με έντονο, μεσογειακό και αρωματικό χαρακτήρα με υλικά που συνδέονται με δικές του αναμνήσεις. Ένα από τα υλικά αυτά είναι το θυμάρι- εξού και το λογοπαίγνιο θυμάρι-θύμιση- που χρησιμοποιεί στη μορφή λικέρ. “Το θυμάρι αποτελούσε για τους αρχαίους Έλληνες σύμβολο για την ανθεκτικότητα και τη γενναιότητα και, καθώς η οικογένεια Bacardi έχει δείξει την ανθεκτικότητα της στις τεράστιες δυσκολίες που έχει ξεπεράσει, θεωρώ ότι είναι το απόλυτο συστατικό του “Thimisis, λέει χαρακτηριστικά. Επιλέγει να το γαρνίρει με ένα όμορφο λουλούδι, το οποίο μοιράζεται με κάποιο τρόπο το όνομα του ποτού του. Ο λόγος για το λουλούδι μυοσωτίς ή αλλιώς “μη με λησμόνει”.

stamatis
O Σταμάτης Σταματιάδης

Το cocktail του Σταμάτη Σταματιάδη ωστόσο εμπνέεται από τον κινηματογράφο και την ταινία “The Wanderers” του Philip Kaufman. Η διαφορετικότητα της ομώνυμη συμμορίας, το επαναστατικό πνεύμα των νέων, η επιμονή και η υποστήριξη που είχαν μεταξύ τους στην εν λόγω ταινία αντικατοπτρίζουν την ιδέα και το μήνυμα που ο ίδιος θέλει να περάσει σε όσους το δοκιμάσουν. Στο “Wanderer” λοιπόν προτείνει το δικό του “αντισυμβατικό” συνδυασμό της βάσης με γαλλικό απεριτίφ με γεύση πορτοκαλιού, ξύδι από μηλίτη και ένα σπιτικά φτιαγμένο σιρόπι λυκίσκου και εστραγκόν. Το σερβίρει σε παγωμένο ποτήρι κουπέ και γαρνίρει με ένα κλαράκι ρίγανης.

smyrnacocktail

Το “Smyrna cocktail” του Γιώργου Μεγαλοκονόμου είναι εμπνευσμένο από την Σμύρνη αλλά και τους Έλληνες που έζησαν εκεί έως το 1922. Έχει γλυκιά και πικρή γεύση και όλα τα συστατικά του, έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για το δημιουργό τους. Επέλεξε να δέσει το βασικό συστατικό με ένα φινετσάτο γαλλικό απεριτίφ, συνδυάζοντας την παρουσία του γαλλικού Στρατού στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922 με το cocktail, ένα ελληνικό και ιδιαίτερο λικέρ μαστίχας συμβολίζοντας τα δάκρυα που κύλησαν στα πρόσωπα την περίοδο εκείνη, σταγόνες γρεναδίνης, θέλοντας να αποδώσει φόρο τιμής σε όλους όσους δεν κατάφεραν να διαφύγουν και τέλος, λίγες σταγόνες bitters, με αρώματα από κανέλα και γαρύφαλλο, που δίνουν μια νότα από την περίφημη σμυρνέικη κουζίνα. Ήθελε να δώσει μια νότα από γλυκόπικρη γεύση, ακριβώς όπως αυτή που έχουμε όταν αφήνουμε τους αγαπημένους μας και τις αναμνήσεις μας πίσω. Το σερβίρει σε ένα βίντατζ ποτήρι κουπέ, με ένα φύλο δυόσμου.

Ο παγκόσμιος τελικός πραγματοποιείται στις 24 Απριλίου στο Σαν Φρανσίσκο και ο νικητής του ελληνικού τελικού θα διεκδικήσει τον πολυπόθητο τίτλο μαζί με 35 ακόμα υποψήφιους. Η κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από σημερινούς “θρύλους” της βιομηχανίας ποτού, αποδεικνύει μεταξύ άλλων το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης με τους Dale De Groff, Jim Mihan, Ian Barell και Julie Rainer να δίνουν φέτος το “παρών”.

Εμείς με τη σειρά μας τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr