Ποιος είπε ότι σε ένα BBQ πρέπει οπωσδήποτε πρωταγωνιστής να είναι το κρέας; Σίγουρα υπάρχουν πολύ γευστικές εναλλακτικές προτάσεις και γι’ αυτούς που δεν το συμπεριλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους, κάνοντας ακόμα και τους πιο φανατικούς κρεοφάγους να θέλουν να δοκιμάσουν. Πάρ’ τε μια ιδέα!

Ψητές πατάτες στο αλουμινόχαρτο

Υλικά για 6 άτομα

  • 6 πατάτες μεσαίες
  • 2 σκελίδες σκόρδο μεσαίες
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 6 κομμάτια αλουμινόχαρτο

Διαδικασία

Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες αλλά δεν αφαιρείτε τη φλούδα τους. Αν οι πατατούλες είναι βιολογικές, ακόμα καλύτερα. Καθαρίζετε τις 2 σκελίδες σκόρδο και τις χτυπάτε στο μπλέντερ με το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και την ξερή ρίγανη μέχρι να πάρετε μια ωραία και λεία σάλτσα.

Βάζετε τις πατάτες σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο την καθεμιά, τις αλείφετε με το μίγμα χρησιμοποιώντας ένα πινελάκι και τις τυλίγετε καλά. Φροντίζετε η φωτιά σας να μην είναι πολύ δυνατή για να ψηθούν οι πατάτες σωστά. Τις γυρίζετε ανά διαστήματα για να μην σας καούν. Στα 45-50 λεπτά, ελέγχετε αν είναι έτοιμες τρυπώντας τες με ένα μυτερό μαχαιράκι ή ένα καλαμάκι για σουβλάκια.

Τις βγάζετε από τα αλουμινόχαρτα, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε σε πιατελίτσα διακοσμώντας γύρω γύρω με διάφορα δροσερά λαχανικά.

Tip: Μπορείτε επίσης να τις κάνετε και γεμιστές. Να φτιάξετε μια ωραία γέμιση με λαχανικά της επιλογής σας (πιπερίτσες, φρέσκο κρεμμυδάκι, μανιτάρια, πράσο κλπ), που πρώτα θα έχετε σοτάρει με λίγο κουκουνάρι και ελαιόλαδο σε ένα σαγανάκι. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, τις ανοίγετε προσεκτικά, τις γεμίζετε με το μίγμα λαχανικών που φτιάξατε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση. Σκέτη νοστιμιά!

shutterstock_134015141
Ψητά λαχανικά
Μπορείτε να επιλέξετε διάφορα λαχανικά για το BBQ, όπως πιπεριές, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μανιτάρια, ντομάτες, καλαμπόκι. Οι ντομάτες προτείνουμε να μην είναι πολύ ώριμες για να μην σας λιώσουν.

«Κόψε- ψήσε»

Οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια θα είναι καλύτερα να κοπούν σε χοντρές ροδέλες, γιατί με το ψήσιμο ο όγκος τους μειώνεται αρκετά, τα μανιτάρια αν είναι μικρούτσικα να τα ψήσετε ολόκληρα, ενώ αν είναι μεγάλα, τύπου Portobello, να τα κόψετε στα δύο ή και στα τρία. Τις πιπεριές θα τις κόψετε σε 2 ή τέσσερα κομμάτια την καθεμία και τις ντομάτες σε χοντρές ροδέλες. Οι ντομάτες θα ψηθούν λιγότερο από τα υπόλοιπα λαχανικά. Ίσα ίσα να μαλακώσουν. Οι πιπεριές «κέρατο» ψήνονται πολύ ωραία και ολόκληρες. Τα κρεμμύδια, τα κόβετε σε ροδέλες.

Τα λαχανικά γίνονται επίσης πολύ ωραία αν τα βάλετε και σε καλαμάκι για σουβλάκι, κομμένα σε μεγαλύτερα κομμάτια. Αν είναι μικρούτσικα, όπως, τα μανιτάρια, τα κοκκάρια, ή τα καλαμποκάκια baby, μπορείτε να τα βάλετε ολόκληρα.

Γυρίζετε τα λαχανικά σας ανά διαστήματα από την άλλη πλευρά για να μην σας στεγνώσουν και καούν. Είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν και πάρουν ελαφρά χρώμα.

Πιπεριές «κέρατο» γεμιστές με φυτικό τυρί και λαχανικά

Υλικά για 5 άτομα

  • 5 πιπερίτσες  «κέρατο»
  • 3 κρεμμυδάκι φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 5-6 μανιτάρια φρέσκα, μεσαία, ψιλοκομμένα
  • 1 ποτηράκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 150γρ. τυρί φυτικό, τριμμένο (τόφου από έθνικ παντοπωλεία)
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Πλένετε τις πιπεριές και τις ανοίγετε από την πάνω πλευρά, χωρίς να κόψετε τα καπάκια. Τις καθαρίζετε από τα σποράκια τους.

Σε ένα σαγανάκι, σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά.

Βάζετε το μίγμα με τα μανιτάρια σε ένα μπολ και προσθέτετε το μαϊντανό και το τυρί. Ρίχνετε και το πιπέρι και ανακατεύετε. Γεμίζετε με το μίγμα τις πιπεριές, όχι μέχρι πάνω για να μην ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο.

Ψήνετε τις γεμιστές πιπερίτσες σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τες ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν.

Σερβίρετε σε πιατελίτσα συνοδεία μιας δροσερής σαλάτας της επιλογής σας.

Άρωμα και γεύση

Οι αρωματικές σάλτσες δίνουν επιπλέον γεύση και άρωμα και κάνουν πάρα πολύ καλή παρέα με τα ψητά λαχανικά. Με λίγη φαντασία, οι επιλογές και οι συνδυασμοί των υλικών είναι άπειροι.

Αρωματική σάλτσα με βασιλικό, σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι

Υλικά

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ φύλλα από φρέσκο βασιλικό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Πολτοποιείτε τα υλικά στο μπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρετε ένα λείο μίγμα.
Όταν τα λαχανικά σας είναι έτοιμα, τα βάζετε σε μια πιατελίτσα όλα μαζί και τα πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο φρέσκο κόλιανδρο ή φρέσκα μυρωδικά της επιλογής σας. Συνοδεύετε με τη σάλτσα.

Tip: Μπορείτε επίσης να αλείψετε τα λαχανικά με λίγη σάλτσα, χρησιμοποιώντας ένα πινελάκι, πριν τα ψήσετε, ή και να τα μαρινάρετε σε αυτή λίγη ώρα πριν το ψήσιμο.

Καλή επιτυχία!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr