Τα ελληνικά φρέσκα τυριά δίνουν τα πιο επιτυχημένα cheesecake (τσίζκεϊκ) παρέα με ευφάνταστα υλικά, από φρούτα μέχρι σοκολάτα. Μπαίνουν στο ψυγείο ή στον φούρνο και αλλάζουν ευχάριστα τη γεύση μας μετά από ένα γεύμα με κρέας ή ψάρι.

Cheesecake φούρνου λεμόνι-βανίλια

1 ώρα και 10΄

Υλικά για 8-10 άτομα
1 μεγάλο παντεσπάνι έτοιμο, του εμπορίου
βούτυρο για το άλειμμα του σκεύους
220 γρ. ζάχαρη
3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
750 γρ. ανθότυρο ή γλυκιά φρέσκια μυζήθρα
2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
ξύσμα από 3 λεμόνιατα
σποράκια από 1 λοβό βανίλιας
250 ml ξινόκρεμα (creme fraiche)*

Για τη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού
1 λεμόνι
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση
Φλούδα λεμονιού: Παίρνουμε τη φλούδα με το ειδικό εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπίρτα (ζουλιέν). Ρίχνουμε τη φλούδα σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με 100 ml νερό και τη ζάχαρη. Μόλις πάρουν βράση, σιγοβράζουμε για 30 ́. Αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα στρογγυλή με αποσπώμενη βάση διαμ. 25 εκ. Στρώνουμε βάση και πλαϊνά με αλουμινόχαρτο για να μη χυθεί η γέμιση. Στρώνουμε το παντεσπάνι στη βάση του σκεύους.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορνφλάουρ. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε τα αβγά, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια την crème fraîche και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από το παντεσπάνι και ακουμπάμε τη φόρμα πάνω σε ένα ταψί. Ρίχνουμε καυτό νερό στη βάση του ταψιού ίσα να καλυφθεί και ψήνουμε για 50 ́-55 ́ ή μέχρι η γέμιση να σταθεροποιηθεί και η επιφάνεια να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό στη βάση κατά τη διάρκεια του ψήσιματος.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αν θέλουμε να έχει

Συμβουλή* Η crème fraîche είναι μια ξινούτσικη κρέμα που θυμίζει κρέμα γάλακτος. Τη βρήκαμε στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος.

Cheesecake ψυγείου καραμέλα-σοκολάτα

30΄ + αναμονή

Υλικά για 8 άτομα

Για τη βάση
8 μπισκότα τύπου digestive
25 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση
175 γρ. ζάχαρη
450 γρ. Κατίκι Δομοκού
1 λοβό βανίλιας, μόνο τα σποράκια
75 ml χυμό λεμονιού
175 γρ. ξινόκρεμα (crème fraîche)
475 ml κρέμα γάλακτος
Για το σχέδιο
150 γρ. κουβερτούρα
150 ml κρέμα γάλακτος
λίγο σιρόπι καραμέλα

Εκτέλεση
Βάση: Στο μούλτι θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε τη βάση ισιώνοντας την επιφάνεια. Αφήνουμε στο ψυγείο.

Γέμιση: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με το τυρί και τα σποράκια βανίλιας. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τον χυμό λεμονιού με την κρέμα γάλακτος και την crème fraîcheμέχρι το μείγμα να σχηματίζει σφιχτές κορυφές. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας καλά να ομογενοποιηθούν. Κρατάμε το μείγμα σε δροσερό μέρος, όχι στο ψυγείο.

Σχέδιο: Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρί (ρίχνουμε τα υλικά σε μια μεταλλική μπασίνα που ακουμπά στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει) ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Αποσύρουμε την μπασίνα από το σκεύος και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.

Απλώνουμε τη γέμιση στη βάση του τσίζκεϊκ. Περιχύνουμε σε συνεχή λεπτή ροή την κουβερτούρα ρίχνοντάς τη σε διάφορα σημεία. Επαναλαμβάνουμε με το σιρόπι καραμέλας. Με τη μύτη ενός μαχαιριού ή με μια οδοντογλυφίδα δημιουργούμε οχτάρια. Δεν ισιώνουμε την επιφάνεια. Τέλος, το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 5 ώρες προτού σερβίρουμε.

Cheesecake ψυγείου με φρούτα του δάσους και μαρσμέλοους

45΄ + αναμονή

Υλικά για 8 άτομα
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
200 γρ. μπισκότα τύπου digestive, θρυμματισμένα
185 ml φρέσκο γάλα
280 γρ. μαρσμέλοους (στα σούπερ μάρκετ)
500 γρ. ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα
1/2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
150 ml κρέμα γάλακτος, ελαφρά χτυπημένη
400 γρ. κόκκινα κατεψυγμένα φρούτα του δάσους, αποψυγμένα, στραγγισμένα (κρατάμε τυχόν χυμούς που θα βγάλουν)

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε τα μπισκότα με το βούτυρο και στρώνουμε τη βάση μιας στρογγυλής ταρτιέρας διαμ. 22 εκ. και 3,5 εκ. βάθους.

Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο ρίχνουμε το γάλα και τα μαρσμέλοους και λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα για να μην κολλήσουν. Προσοχή, μην καεί το μείγμα. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στο μεταξύ, χτυπάμε το τυρί με τη βανίλια με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα μαρσμέλοους και ομογενοποιούμε.

Μοιράζουμε τα μισά κόκκινα φρούτα του δάσους σε όλη τη βάση του τσίζκεϊκ. Αδειάζουμε τη γέμιση τυριού από πάνω κάνοντας το κέντρο πιο ψηλό από τις άκρες αντί να κάνουμε επίπεδη την επιφάνεια. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Στο μούλτι πολτοποιούμε τα υπόλοιπα φρούτα του δάσους μαζί με τυχόν χυμούς που έβγαλαν στην απόψυξη. Περνάμε τον πολτό από ένα σουρωτήρι με ψιλή σήτα που έχουμε στερεώσει σε ένα μπολ.

Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια περιχύνοντας με λίγο από τον πολτό κόκκινων φρούτων.

Freestyle cheesecake

30΄+ 12 ώρες αναμονή

Υλικά για 10 άτομα

Για το τσίζκεϊκ
200 γρ. μπισκότα τύπου digestive, θρυμματισμένα
125 γρ. βούτυρο, λιωμένο
300 γρ. λευκά μασρμέλοους
185 ml φρέσκο γάλα πλήρες
500 γρ. τυρί κρέμα
½ κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
150 ml κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής, ελαφρώς χτυπημένη
4 κουτ. σούπας σιρόπι καραμέλα

Για τη σος σοκολάτας
50 γρ. κουβερτούρα
2 κουτ. γλουκού μέλι ρευστό
1 κουτ. σούπας βούτυρο

Για τη διακόσμηση
200 γρ. μαρσμέλοους, σε διάφορα μεγέθη
8 αλατισμένα μικρά πρέτζελ, βουτηγμένα σε 25 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
8 σοκολατάκια γεμιστά με πραλίνα, κομμένα στη μέση
10 μίνι γκοφρετάκια

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τα μπισκότα. Ανακατεύουμε και στρώνουμε τη βάση μιας στρογγυλής ταρτιέρας διαμ. 20 εκ. Αφήνουμε στο ψυγείο για 20’.

Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο ρίχνουμε το γάλα και τα μαρσμέλοους και λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα για να μην κολλήσουν. Προσοχή, μην καεί το μείγμα. Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στο μεταξύ, χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη βανίλια με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα μαρσμέλοους και την ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Αδειάζουμε το μείγμα στη βάση ισιώσοντας την επιφάνεια. Αφήνουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.

Σος: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε μια μεταλλική μπασίνα που ακουμπά στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει) μαζί με το μέλι και το βούτυρο ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Αποσύρουμε την μπασίνα από το σκεύος και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.

Μεταφέρουμε προσεκτικά το τσίζκεϊκ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, διακοσμούμε με όλα τα υλικά της διακόσμησης και περιχύνουμε με το σιρόπι καραμέλα και τη σος σοκολάτας.

Cheesecake φούρνου με σοκολάτα

1 ώρα και 20΄ + αναμονή

Υλικά για 8 άτομα
400 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
180 γρ. ανθότυρο
250 γρ. ζάχαρη 2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
250 γρ. κουβερτούρα

Για τη βάση
125 γρ. βούτυρο ανάλατο
250 γρ. μπισκότα τύπου digestive

Εκτέλεση
Βάση: Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με τα τριμμένα μπισκότα. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη βάση μιας στρογγυλής φόρμας διαμ. 20 εκ. με αποσπώμενη βάση. Μεταφέρουμε το μείγμα στο σκεύος. Αφήνουμε στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Σε ένα μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα με το ανθότυρο και τη ζάχαρη με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αβγά και τη βανίλια χτυπώντας ελάχιστα να ομογενοποιηθούν. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε μια μεταλλική μπασίνα που ακουμπά στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει) ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Αποσύρουμε την μπασίνα από το σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Απλώνουμε το μισό μείγμα τυριού στη βάση του τσίζκεϊκ. Στρώνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα τυριού. Με τη μύτη ενός μαχαιριού ή μια οδοντογλυφίδα δημιουργούμε οχτάρια για να αναμειχθούν το τυρί και η σοκολάτα.

Ψήνουμε για 45 ́ ή μέχρι η γέμιση ίσα να σταθεροποιηθεί. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εκεί. Το αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα και σερβίρουμε την επομένη.

Cheesecake φούρνου βανίλια με σοκολατένια βάση

1 ώρα και 20΄+ αναμονή

Υλικά για 8 άτομα
Για τη βάση
400 γρ. μπισκότα τύπου oreo, θρυμματισμένα
160 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένo

Για τη γέμιση
500 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
200 γρ. φρέσκια μυζήθρα
250 γρ. ζάχαρη 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Βάση: Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με τα τριμμένα μπισκότα. Στρώνουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμ. 20 εκ., καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά του σκεύους. Αφήνουμε στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Σε ένα μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη φρέσκια μυζήθρα και τη ζάχαρη με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια χτυπώντας ελάχιστα να ομογενοποιηθούν. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε μια μεταλλική μπασίνα που ακουμπά στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει) ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρουμε την μπασίνα από το σκεύος και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Την ενσωματώνουμε στο μείγμα του τυριού.

Απλώνουμε τη γέμιση στη βάση του τσίζκεϊκ. Ψήνουμε για 45 ́ ή μέχρι η γέμιση ίσα να σταθεροποιηθεί. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εκεί. Μόλις κρυώσει το αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη που ρίχνουμε από σουρωτήρι.

Συνταγές: Gordon Ramsay, Jo Pratt, Janine Ratcliffe
Φωτογραφίες: Peter Cassidy, Gareth Morgans

 

Δείτε επίσης:

Τα υλικά που θα πάνε το cheesecake σου σε άλλο επίπεδο

Cheesecake μπακλαβά στο ποτήρι

Το τέλειο ισπανικό τσιζκέικ που σπάει όλους τους κανόνες