Αν θα θέλαμε να ορίσουμε ποια είναι η χώρα του κρύου καφέ, αναμφισβήτητα θα ήταν η Ελλάδα. Δεν είναι μόνο λόγω ζεστού κλίματος -και άλλες το διαθέτουν- αλλά και η αγάπη που δείχνουμε σε αυτού του είδους τον καφέ. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρουμε ότι τόσο ο freddo cappuccino όσο και ο freddo espresso είναι δύο ροφήματα που γνώρισαν και γνωρίζουν μεγάλες δόξες. Για να μη μιλήσουμε για τον παγωμένο στιγμιαίο, γνωστό ως «φραπέ», που είναι ο «εθνικός» μας καφές. Εδώ να προσθέσουμε ότι έγιναν και κάποιες προσπάθειες να κυκλοφορήσει και η κρύα εκδοχή του καφέ στο μπρίκι (ελληνικού), αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν αυτή που θα περίμενε κανείς.

Η καταγωγή του
Λογικά, λοιπόν, θα περίμενε κανείς ότι και η κρύα παρασκευή καφέ φίλτρου θα ήταν μια ακόμα ελληνική πατέντα. Ωστόσο, εδώ μάλλον μας πρόλαβαν οι Αμερικάνοι. Η κρύα, λοιπόν, παρασκευή που φέρει το όνομα Cold brew είναι μια νέα τάση που οι περισσότεροι τη γνωρίσαμε το περσινό καλοκαίρι. Ξεκίνησε την καριέρα του από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού πριν από περίπου 3 χρόνια. Οι ρίζες του, όμως, είναι πιο παλιές μιας και οι πρώτες αναφορές για τον Cold brew εντοπίζονται στον 15ο αιώνα στην περιοχή της Ιαπωνίας, με το όνομα καφές Kyoto. Ηταν ο τρόπος που είχαν βρει οι Ολλανδοί θαλασσοπόροι να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες έτοιμου καφέ από την Ινδονησία, τον οποίο στη συνέχεια είτε τον ξαναζέσταιναν είτε τον σέρβιραν κρύο.

Cold-Brew

Σπιτικός Cold brew
Το cold brew, όπως είπαμε, είναι μια μέθοδος καφέ φίλτρου, όπου ο καφές μουλιάζει σε νερό θερμοκρασίας δωματίου ή κρύο για περίπου 8 με 12 ώρες. Ο χρόνος του immersion, δηλαδή της παραμονής του καφέ μέσα στο νερό, είναι και αυτός που καθορίζει την τελική ένταση του ροφήματος. Γι’ αυτό και μερικοί επιλέγουν να επιμηκύνουν το χρόνο αυτής της διαδικασίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θέλουν να πάρουν. Δεν απαιτείται κάποιο ειδικό σκεύος αλλά ούτε και κάποιος εξειδικευμένος καφές φίλτρου γι’ αυτή τη διαδικασία και είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε εύκολα και στο σπίτι. Τοποθετούμε, λοιπόν, τον καφέ σε ένα γυάλινο δοχείο και συμπληρώνουμε με την αντίστοιχη ποσότητα νερού (200 γρ. καφέ για ένα λίτρο νερό είναι η βασική συνταγή). Στη συνέχεια, φιλτράρουμε το μείγμα αυτό ώστε να απομακρυνθεί ο αλεσμένος καφές και τον διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 3 μέρες.

Στα καφέ και στα μπαρ
Η μέθοδος του μουλιάσματος είναι η απλούστερη. Ομως υπάρχει και το εντυπωσιακό γυάλινο Cold Drip Tower, που συνήθως βλέπουμε να κοσμεί τις μπάρες πολλών μαγαζιών. Η διαφορά που έχει αυτή η συσκευή είναι ότι το νερό τοποθετείται στο πάνω μέρος του πύργου, ο καφές στο αμέσως επόμενο επίπεδο και στο μέσο ένα σταγονόμετρο, η ταχύτητα του οποίου ρυθμίζεται, που τον καταβρέχει και το τελικό αποτέλεσμα συλλέγεται στη βάση του.

Η αργή αυτή εκχείλιση μάς δίνει έναν καφέ χωρίς οξύτητες, γλυκό τις περισσότερες φορές, με γεμάτο σώμα και πλούσιο σε αρώματα και γεύση. Αυτό οφείλεται στο ότι το κρύο νερό διατηρεί τα ευαίσθητα γευστικά συστατικά του καφέ, ενώ παράλληλα δεν αφήνει να ελευθερωθούν τα έλαια και τα οξέα, κάτι που συμβαίνει κατά την απόσταξη σε πιο υψηλές θερμοκρασίες. Να αναφέρουμε εδώ ότι η προσθήκη ζάχαρης αλλά και γάλακτος στο συγκεκριμένο ρόφημα δεν συνιστώνται. Αντιθέτως, μπορούμε να του προσθέσουμε πάγο για να τον κάνουμε ακόμα πιο δροσερό. Άλλωστε, ένας τρόπος σερβιρίσματος στα μαγαζιά είναι με μια παγομπάλα.

Η δημοτικότητα του Cold brew συνεχώς αυξάνεται και έχει περάσει και στο χώρο του cocktail, μιας και χρησιμοποιείται από πολλούς bartenders ως υλικό για να φτιάξουν κάποιο signature ποτό.

Δείτε επίσης:
6 καφέδες που κλείνουν όμορφα ένα τραπέζι