Η 67η έκδοση του διεθνούς φεστιβάλ που προβάλλει μερικές από τις πιο αξιόλογες κινηματογραφικές παραγωγές με γαστρονομική θεματική πραγματοποιήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν το Σεπτέμβριο για μία ακόμη χρονιά.

Το Culinary Zinema αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και του φημισμένου Basque Culinary Center. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις μεγάλες οθόνες του φεστιβάλ την τιμητική τους είχαν ταινίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος, καθεμία από τις οποίες είχε διαφορετική, ενδιαφέρουσα θεματική. Ο τομέας του γαστρονομικού σινεμά συγκεντρώνει αξιόλογες ταινίες οι οποίες προβάλλονται όχι σε ανταγωνιστικό επίπεδο αλλά έχουν σκοπό να ενώσουν το σινεμά με τη γαστρονομία και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το φαγητό. Η προβολή κάθε επιλεγμένης ταινίας συνοδευόταν από θεματικό δείπνο: από την εναρκτήρια βραδιά με το The legend of Don Julio: meat and bones και τον σεφ Pablo Rivero του εστιατορίου Don Julio, στο Μπουένος Άιρες να μαγειρεύει στο Basque Culinary Center, μέχρι το Taste of Sky και τους σεφ Kenzo Hirose Velasco και Marsia Taha Mohamed Salas από το Gustu Restaurant/School στη Βολιβία να σερβίρουν το μενού τους στο LABe (Tabakalera) στο Σαν Σεμπαστιάν.

Δείτε τα trailers μερικών από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του φεστιβάλ

The legend of Don Julio: meat and bones
Σκηνοθεσία: Alfred Oliveri

H ταινία παρουσιάζει τη ζωή του σεφ Chef Pablo Rivero, ο οποίος είναι η τρίτη γενιά της οικογένειάς του που ασχολείται με το κρέας. Η πορεία του μοιάζει προδιαγεγραμμένη και εξιστορείται προβάλλοντας την ιστορία ενός άντρα που δούλεψε σκληρά από παιδική ηλικία μέχρι και σήμερα μετατρέποντας μια απλή ψησταριά της γειτονιάς σε ένα από τα καλύτερα steakhouses του κόσμου.

Bittor Arginzoniz: Living in silence
Σκηνοθεσία: IÑaki Arteta

O Bittor Arginzoniz στο Asador Etxebarri . Φωτογραφία: Mariano Herrera

Δείτε το trailer ΕΔΩ

Η ταινία παρουσιάζει την προσωπικότητα και τη ζωή του του Βάσκου Μάστορα της σχάρας Bittor Arginzoniz, σεφ-ιδιοκτήτη Asador Etxebarri, στην κοιλάδα του Atxondo, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου (World’s 50 Best Restaurants 2019). Τα πιάτα του, απλά και γευστικά, φτιάχνονται με φρέσκα υλικά και ψήνονται με αρχαίες τεχνικές μαγειρικής στη φωτιά, που άλλοτε τα γλύφει αμυδρά, άλλοτε τα αγκαλιάζει διαποτίζοντάς τα με ξεχωριστά καπνιστά αρώματα. Ο Arguinzoniz, ωστόσο, είναι αυτοδίδακτος και έχει εργαστεί μόνο σε μία επαγγελματική κουζίνα -τη δική του-, στην οποία σχεδίασε και έστησε τις περίφημες εγκαταστάσεις με τις ρυθμιζόμενου ύψους σχάρες. Λείπει από το εστιατόριο σπάνια, παρά μόνο για να φροντίσει τα ζώα της φάρμας του, από την οποία προμηθεύεται αρκετές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί στο μενού του, ενώ φημίζεται για τις γαρίδες από την Palamós, το ταρτάρ από τσορίθο, αλλά και τα επιδόρπια με την επίσης καπνιστή γεύση τους.

The taste of Pho
Σκηνοθεσία: Mariko Bobrik

Ένας Βιετναμέζος μάγειρας που μένει στη Βαρσοβία δίνει τη δική του μάχη σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή κουλτούρα την οποία η δεκάχρονη κόρη του έχει ήδη υιοθετήσει σαν δική της. Μια ιστορία για την αγάπη για το φαγητό και τον ενίοτε λάθος τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε.

Restaurant from the sky
Σκηνοθεσία: Yoshihiro Fukagawa

O Wataru είναι τυροκόμος που ζει ευτυχισμένα στην Σετάνα στο Χοκάιντο στην Ιαπωνία με τη σύζυγό του Kotoe και τη κόρη του Shiori. Μια μέρα, τα προϊόντα που παράγει ο ίδιος αλλά και φίλοι του προσελκύουν το ενδιαφέρον ενός διάσημου σεφ που τους βοηθά να στήσουν ένα εστιατόριο που θα παραμείνει ανοιχτό για μία μέρα με το οποίο θα μοιραστούν την παραγωγή τους με περισσότερο κόσμο.

Cocinar belleza
Σκηνοθεσία: Sergio Piera

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν κάποιος συνδυάσει τη γεύση με την ομορφιά σε ένα concept; Μπορεί μια γεύση να είναι όμορφη; Ένα debate που διαμορφώνεται από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Toni Segarra και τον βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin σεφ Κίκε ντακόστα.

The wandering chef
Σκηνοθεσία: Park Hye-Ryoung

Ο διάσημος σεφ Jiho Im, γνωστός και ως ο «περιπλανόμενος σεφ» ταξιδεύει από τη μία ως την άλλη άκρη της κορεάτικης χερσονήσου, σε αναζήτηση ξεχωριστών υλικών γνωστών για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η Μητέρα Φύση είναι ο καλύτερος σύμμαχός του σε αυτό το ταξίδι από τότε που έφυγε από το σπίτι του σε ηλικία 13 ετών. Μια μέρα γνωρίζει την Kim Soon-gyu,
που ζει σε χωριό του βουνού Jiri, που του σερβίρει μια σπιτική σούπα η οποία ξυπνά μνήμες από την παιδική του ηλικία.

A taste of sky
Σκηνοθεσία: Michael Lei

Στη βολιβιανή πρωτεύουσα Λα Παζ, ένα φιλόδοξο γαστρονομικό project που πραγματοποιείται περίπου 4.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ενώνει ανθρώπους με διαφορετικό υπόβαθρο αλλάζοντας τις ζωές τους για πάντα. Ο Kenzo, ένας κυνηγός που μεγάλωσε στο βολιβιανό Αμαζόνιο και η Maria Claudia, από τα Αλτιπλάνος, οροπέδια των Άνδεων, είναι μακριά από τον τόπο που μεγάλωσαν. Έφτασαν στην Λα Πλαζ χάρη στο Gustu, ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας και μαγειρική σχολή για τους άπορους νέους της χώρας. Η εξέλιξη επί της οθόνης…

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr