Για περισσότερο από μια δεκαετία υπήρξε ο πιο πετυχημένος γιατρός στις ΗΠΑ, ο οποίος… «σέρβιρε» με ωραίο τρόπο το αμερικανικό όνειρο της καλής υγείας. Ο δρ Μεχμέτ Οζ αποτελεί, μετά από αναρίθμητες τηλεοπτικές εμφανίσεις και μπεστ σέλερ, ένα σύμβολο της ποπ κουλτούρας του αδυνατίσματος που κατάφερε να κερδίσει το κοινό που τον παρακολουθούσε φανατικά. Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ένας από τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Ο Dr Mehmet Oz (Μέχμετ Οζ) μπορεί να έχει αποφοιτήσει από την ιατρική σχολή του Harvard αλλά του άρεσε να προωθεί θεραπείες που δεν έχουν καμία σχέση με τη συμβατική ιατρική. Στην εκπομπή του, που ονομάζεται “The Dr. Oz Show”, ο Οζ γοητεύει το κοινό του μιλώντας για θέματα υγείας και διατροφής αλλά ορισμένες από τις συμβουλές που δίνει μοιάζουν αυθαίρετες. Ο ίδιος προωθεί τη δική του δίαιτα, τη δίαιτα του Dr Oz η οποία προτείνει διάφορα διατροφικά συμπληρώματα και φαίνεται να πιστεύει ότι οι συμβουλές του ανήκουν τόση στην συμβατική όσο και στην εναλλακτική ιατρική.

Το 2012, σε μια εκπομπή του που είχε αφιερώσει στις δίαιτες και την απώλεια βάρους, ο Μέχμετ Οζ παρουσίασε το raspberry ketone, ένα διατροφικό συμπλήρωμα το οποίο αποκάλεσε ως το «Νούμερο 1 θαύμα σε μπουκάλι που καίει λίπος». Αυτή και μόνο η δήλωση προκάλεσε «πανικό αγορών» καθώς οι Αμερικανοί έτρεξαν να εξαφανίσουν οτιδήποτε υπήρχε στα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής που περιείχε raspberry ketone. Ο Oz είπε στο κοινό του ότι το raspberry ketone ρυθμίζει την αντιπονεκτίνη, μια ορμόνη που βοηθάει να παραμένει το σώμα λεπτό. Αλλά οι σχετικές έρευνες που αφορούν το raspberry ketone έχουν γίνει σε ποντίκια και δεν υπάρχουν ακόμα κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Παρόμοια φρενίτιδα αγορών προκλήθηκε πριν λίγους μήνες, όταν ο Οζ αποκάλεσε «θαύμα» τον άφρυκτο καφέ (πράσινοι κόκκοι καφέ). Άφρυκτος καφές είναι o καφές σε κόκκους, αποφλοιωμένος, πριν από τη φρύξη. Ανακοίνωσε λοιπόν ο Οζ στους τηλεθεατές του ότι ο άφρυκτος καφές έχει την μαγική ιδιότητα να προκαλεί απώλεια βάρους για κάθε τύπο σώματος. Ο ισχυρισμός αυτός όμως δεν είναι απόλυτα ακριβής. Είναι γνωστό ότι ο άφρυκτος καφές περιέχει την φυτική ουσία chlorogenic acid (χλωρογενικό οξύ) που στον καβουρδισμένο καφέ δεν υπάρχει γιατί προηγουμένως έχει καταστραφεί. Οι έρευνες δείχνουν ότι το χλωρογενικό οξύ μειώνει την απορρόφηση γλυκόζης από το σώμα κάτι που θεωρητικά μπορεί να μεταφραστεί σε απώλεια βάρους. Ο Oz στηρίχθηκε σε μια μελέτη κατά την οποία οι ερευνητές ανέφεραν ότι 16 υπέρβαρα άτομα (άνδρες και γυναίκες) έχασαν κατά μέσο όρο 7-8 κιλά μέσα σε 22 εβδομάδες λαμβάνοντας άφρυκτο καφέ ως διατροφικό συμπλήρωμα. Αλλά ο Oz δεν ανέφερε ότι αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Applied Food Sciences η οποία μετατρέπει τους πράσινους κόκκους του καφέ σε διατροφικό συμπλήρωμα και άρα δεν επρόκειτο για ανεξάρτητη μελέτη.

Αρκετοί ισχυρισμοί του Οζ δεν υιοθετούνται από την ιατρική κοινότητα όμως ο γιατρός δεν είναι τυχαίος. Είναι ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς χειρουργούς. Οι συνάδελφοί του δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ασχολείται επί παντός ιατρικού επιστητού αλλά ο δρ Οζ λέει ότι θέλει να εξαφανίσει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ συμβατικής και εναλλακτικής ιατρικής. Όσον αφορά στην κατηγορία ότι αυτά που λέει δεν βασίζονται πάντα σε επιστημονικά δεδομένα, ο δρ Οζ απαντάει ότι οι ιατρικές μελέτες συχνά καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα. Δεν έχει άδικο. Όποιος γνωρίζει την ιστορία της διατροφικής επιστήμης δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχουν συμβεί τόσα λάθη. Πολλά από τα κατά καιρούς επίσημα δόγματα ήταν ουσιαστικά αυθαίρετα συμπεράσματα. Όμως ο δρ Οζ φαίνεται ότι συνειδητά επαναλαμβάνει αυτή την αυθαιρεσία. Είναι σε θέση να το κάνει διότι έχει το κύρος που του δίνει η καλή φήμη του ως καρδιοχειρουργού και η υποστήριξη της αυτοκρατορίας της Όπρα. Ο Oprah Winfrey ήταν αυτή που για πρώτη φορά το 2004 αναφέρθηκε στον Mehmet Oz αποκαλώντας τον «ο γιατρός της Αμερικής» σε μια από τις πρώτες του εμφανίζεις στην εκπομπή της. Έκτοτε η ετικέτα του έμεινε.

Ο δρ Οζ είναι ένα σπάνιο τηλεοπτικό είδος. Γνώστης πολλών θεμάτων γύρω από τη διατροφή, την υγεία και τις δίαιτες καθώς επίσης και διαποτισμένος με την τηλεοπτική κουλτούρα της Αμερικής. Συγχρόνως πρόκειται για γιατρό υψηλών προδιαγραφών. Οι συνάδελφοί του δεν έχουν να πουν παρά μόνο τα καλύτερα λόγια όσον αφορά στην ειδικότητά του ως καρδιοχειρουργός. Από την άλλη όμως εκπλήσσονται με τις κατά καιρούς συμβουλές του. Έχει πει στους τηλεθεατές του ακόμα και το πόσους οργασμούς πρέπει να έχουν το χρόνο: 200. Ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν αυτό που είπε για τα οφέλη του αυνανισμού τα οποία κατά τη γνώμη του δεν διαφέρουν από τα οφέλη της συνουσίας.

Ο Oz αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Harvard 1982 και τέσσερα χρόνια αργότερα συνέχισε τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Μετά πήγε στο Columbia και στο New York-Presbyterian Hospital όπου ως χειρουργός ειδικεύθηκε στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Μ’ αυτή την ειδικότητα έχει υπηρετήσει ως διευθυντής προγραμμάτων χειρουργικής για πάνω από 20 χρόνια.

Πηγή: Newmoney.gr

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr