Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν μαθαίνουμε ότι Έλληνες επαγγελματίες αξιοποιούν τη δυναμική τους σε φιλόδοξα εγχειρήματα εκτός χώρας αναδεικνύοντας την ελληνική δημιουργική κουζίνα. Όπως μια νέα γαστρονομική άφιξη σε κινέζικο έδαφος η οποία τιμά τις ελληνικές γεύσεις, στην οποία το μενού συνυπογράφει ο Αλέξης Ζόπας, σεφ που έχει παρουσιάσει δείγματα εξαιρετικής γαστρονομικής γραφής στο μυκονιάτικο Scorpios.

Πρόκειται για έναν προσεγμένο αισθητικά χώρο, στον 2ο όροφο του εμβληματικού κτιρίου «H QUEEN’S» που, όπως μάς επισημαίνουν οι δημιουργοί του, τιμά την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και θα την παρουσιάζει στη δημιουργική εκδοχή της. Ο κομψός σχεδιασμός του χώρου ανατέθηκε στις βραβευμένες αδερφές Sundukovy και συνδυάζει αρμονικά πέτρα, μάρμαρο και ξύλο.

Για τη δημιουργία του μενού συνεργάστηκαν ο Executive Chef Drew Andrade και ο σεφ Αλέξης Ζόπας, ο οποίος αποδίδει τη δική του ενδιαφέρουσα σύγχρονη ερμηνεία των ελληνικών παραδοσιακών συνταγών. «Το ΚEΙΑ ήταν μια πρόσκληση και ταυτόχρονα πρόκληση για μένα. Πρόσκληση από ένα παλιό συνεργάτη και φίλο (Μαρίνο Κοσμά) έναν από τους καλύτερους Έλληνες ζαχαροπλάστες που πλέον εδώ και χρόνια ζει στο εξωτερικό. Πρόκληση από την άλλη μεριά, να παρουσιάσω την άποψη μου για την ελληνική κουζίνα και το φαγητό των Κυκλάδων σε μια μητρόπολη όπως το Χονγκ Κονγκ. Πίσω από το KEIA είναι ένας παγκόσμιος όμιλος με τουλάχιστον 260 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο και αυτό λέει πολλά για το πώς βλέπουν οι μεγάλοι παίκτες της εστίασης την ελληνική κουζίνα. Εύχομαι και ελπίζω έστω και λίγο με αυτή την επιμέλεια του μενού να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι ώστε το εγχείρημα να πετύχει και το νέο ελληνικό φαγητό έτσι όπως το αγαπώ και το μαγειρεύω εγώ αλλά και άλλοι αξιόλογοι Έλληνες μάγειρες να γίνει ακόμα πιο αγαπητό παντού. Η κουζίνα του εστιατορίου δεν είναι σοφιστικέ αλλά comfort με έμφαση στα πολύ καλά υλικά και τις κορυφαίες ελληνικές πρώτες ύλες όπως το αβγοτάραχο,το ελαιόλαδο, το κρίταμο την κάππαρη ή και το χέλι του Γείτονα. Σε όλο τον πλανήτη είμαστε γνωστοί για το σουβλάκι και το μουσακά και δεν θα πω “δυστυχώς” απλά θα πω πως είμαστε γνωστοί και για την αλήθεια στην κουζίνα μας αλλά και την καθαρότητα τον υλικών μας. Αυτή την αλήθεια θα ήθελα να δείξω σε μια μεγαλούπολη όπως αυτή και να κερδίσω το στοίχημα που ήδη νιώθω ότι έχω κερδίσει φιλοξενώντας καθημερινά πάνω από 1.200 άτομα στο Scorpios κάθε καλοκαίρι. Αν κάποιος κάνει έστω και λίγο τον κόπο να δει το site του ΚΕΙΑ και το design του χώρου της σάλας θα καταλάβει πως είναι μια φρέσκια Ελλάδα, μια Ελλάδα όμορφη μοντέρνα και γουστόζικη. Κλείνοντας ήθελα να πω ότι δεν είναι μόνο το φαγητό αλλά η κουλτούρα και η φιλοσοφία που μάς κάνει να ξεχωρίζουμε. Αν θες να είσαι leader τότε μπορείς να γίνεις. Το ελληνικό φαγητό και η ελληνική φιλοξενία είναι βασικά όπλα για να γίνουμε σε κάτι ηγέτες παγκoσμίως και να πάψουμε να μιζεριάζουμε», μάς είπε ο Αλέξης Ζόπας.

Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν προτάσεις όπως ποικιλία φρέσκων ψαριών και θαλασσινών από το «Raw Bar», από τόνο και σολομό μέχρι σασίμι από φαγκρί και ελληνικό σεβίτσε ενώ το βασικό μενού θα περιλαμβάνει επιλογές σερβιρισμένες στη λογική του μοιράσματος. Κλασικά αλείμματα όπως τζατζίκι, πικάντικη φέτα, χούμους και πίτα, ψητά κεφτεδάκια, τυρί σαγανάκι με ούζο και αχλάδια φλαμπέ, baby καλαμάρι με αβγοτάραχο κ.ά. είναι μερικά από τα ορεκτικά ενώ τα κυρίως πιάτα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι απλά αλλά νόστιμα και χορταστικά. Στην κουζίνα το «παρών» δίνουν και μεσογειακές πινελιές, τα ζυμαρικά σερβίρονται σε πλούσιες μερίδες για 4 άτομα και οι προτάσεις περιέχουν επιλογές όπως ψητό ολόκληρο αστακό, σολομό, γαρίδες Μικρολίμανο, παραδοσιακά πιάτα με κρέας κ.ά. Στα επιδόρπια σερβίρουν από λουκουμάδες, καρυδόπιτα και ραβανί με λεμόνι μέχρι μους γιαουρτιού και τσουρέκι. Το soft opening του εστιατορίου έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου ενώ το εστιατόριο ανοίγει επίσημα στις 17 Ιανουαρίου.

info
Estiatorio KEIA, 2/F H Queen’s 80 Queen’s Road, Central, Χονγκ Κονγκ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr