Αν πριν λίγο καιρό μας έλεγε κάποιος ότι θα ενθουσιαζόμασταν με τα chips μήλου πιο πολύ κι απ’ ότι με τις σοκολάτες ή ότι θα λατρεύαμε τις ανάλατες ελιές, μάλλον θα τον κοιτούσαμε με καχυποψία. Βέβαια, τότε δεν είχαμε δοκιμάσει τα εξαιρετικά προϊόντα της εταιρείας “Γνήσιες Γεύσεις”, που έρχονται να επιβεβαιώσουν την άποψη ότι το φυσικό μπορεί να έχει πολλές εκδοχές.

gnisies-geuseis1

Ο Δημήτρης Τσαμπαρλής είναι ένας νέος άνθρωπος, με γνώσεις, φιλοδοξίες και στόχο να πετύχει. Όταν τελείωσε τις σπουδές του στα Οικονομικά, δεν τον περίμενε κάποια οικογενειακή επιχείρηση, αν και υπήρχε στις σκέψεις της οικογένειας του για περίπου 20 χρόνια. Αντιθέτως, ο Δημήτρης ήταν αυτός που ανέλαβε τη δημιουργία της, κάνοντας παράλληλα πραγματικότητα και το όνειρο του πατέρα του. Και κάπως έτσι, εγένετο η εταιρεία Γνήσιες Γεύσεις. Αλλά ας πιάσουμε την ιστορία τους από την αρχή.

Ο πατέρας του Δημήτρη, Dr. Μιχάλης Τσαμπαρλής, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Παν/μίου Αθηνών, στον τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής αντί να έχει μόνιμα στραμμένο το κεφάλι του στον ουρανό, αποφάσισε να κοιτάξει τη γη και συγκεκριμένα τους καρπούς της και πώς αυτοί θα μπορούσαν να διατηρηθούν. Η ξήρανση είναι η αρχαιότερη μέθοδος διατήρησης των τροφίμων, αλλά ένας γνήσιος επιστήμονας, όπως ο Dr. Μιχάλης Τσαμπαρλής δεν θα μπορούσε παρά να πάει τα πράγματα πολλά βήματα παραπέρα. Έτσι, από το 1992 ασχολήθηκε με την ξήρανση, δημιουργώντας μια δική του πρωτοποριακή τεχνική για τη βιολογική μεταποίηση.

gnisies-geuseis

Για να ξέρετε, η ξήρανση φρούτων βασίζεται στην αδυναμία των μικροοργανισμών να αναπτυχθούν σε μικρή ποσότητα νερού. Ανάλογα με τα τρόφιμα, η κατάλληλη περιεκτικότητα σε νερό είναι 5% έως 25%. Κατόπιν πολυετούς έρευνας και πειραματισμών, κατάφεραν να δημιουργήσουν τα ημίξερα προϊόντα ή αλλιώς μερικώς αποξηραμένα τρόφιμα, που έχουν περιεκτικότητα σε νερό από 25% έως 37%. συγκεκριμένα, τα ημίξερα προϊόντα τους είναι ένα στάδιο πριν την τελική τους αποξήρανση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι διατηρούν αναλλοίωτη τη γεύση. Επιπλέον, με τη μέθοδος συντήρησης που έχουν αναπτύξει, τα προϊόντα αυτά συντηρούνται ασφαλή από μικροοργανισμούς, ακόμα και ένα χρόνο μετά τη συσκευασία τους και μάλιστα χωρίς χημικά πρόσθετα! Και ενώ η πατέντα του ήταν απολύτως επιτυχημένη, δεν είχαν προχωρήσει στην εμπορική της εκμετάλλευση, μέχρι που ανέλαβε ο Δημήτρης.

gnisies-geuseis5gnisies-geuseis3

Η εταιρεία “Γνήσιες Γεύσεις”, λοιπόν, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013 και ειδικεύεται στη βιολογική αποξήρανση φρούτων και λαχανικών. Αφού προμηθευτούν την πρώτη ύλη από Έλληνες αγρότες (ελληνική επιχείρηση με τα όλα της δηλαδή), προχωρούν οι ίδιοι στην επεξεργασία και ξήρανση, μιας και διαθέτουν δικό τους σταθμό ξήρανσης και τέλος στη συσκευασία. Σημειώνεται δε ότι πρόκειται για πιστοποιημένη εταιρεία βιολογικής μεταποίησης από τον οργανισμό πιστοποίησης ΔΗΩ.

gnisies-geuseis4gnisies-geuseis6

Όσο για την πλούσια γκάμα τους, περιλαμβάνει βιολογικά προϊόντα, όπως ημίξερη ντομάτα -που ήταν και το τρόφιμο με το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία ξήρανσης ο Dr. Τσαμπαρλής-, ανάλατες ελιές παρασκευασμένες μόνο με ζεστό αέρα χωρίς κανένα πρόσθετο και χωρίς άλμη, ημίξερο σύκο και μαύρο σκόρδο. Επίσης, φτιάχνουν τα πιο υγιεινά σνακ ή αλλιώς chips κόκκινου και πράσινου μήλου, καθώς και αφράτες σταφίδες με το τσαμπί τους. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και η νέα τους ντελικατσία: σκόνη λιαστής ντομάτας, που αναμένεται να δίνει ξεχωριστή γεύση στα φαγητά και στις σαλάτες μας.

Πέρα από αυτά τα προϊόντα, που βρίσκουμε σε delicatessens, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και μέσω του e-shop τους, οι Γνήσιες Γεύσεις παρέχουν υπηρεσίες βιολογικής αποξήρανσης και συσκευασίας σε τρίτους, με ήδη δεκάδες ικανοποιημένους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, δίνουν τη δυνατότητα αποξήρανσης της σοδειάς σταφυλιών, σύκων, δαμάσκηνων, ντομάτας, βερίκοκων, μήλων, ελιάς, καθώς και αρώνιες και αρωματικά φυτά.

gnisies-geuseis2

info
Γνήσιες Γεύσεις, Θέση Αρκούδα, Κιάτο Μουλκίου, Κόρινθος, www.genuinetastes.com

Φωτογραφίες: Στέλιος Κρεβατόπουλος / αρχείο Γνήσιες Γεύσεις

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr