Οι Αμερικανοί το προτιμούν κατακόκκινο σαν το velvet cake, οι Σικελοί με ξερά φρούτα και οι Έλληνες με ελαιόλαδο και ούζο. Kανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι κέικ…

Mπορεί το κέικ να μην είναι αμιγώς ελληνική εφεύρεση -αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η βάση του είναι το γλυκό ψωμί με σταφίδες των αρχαίων ημών προγόνων- αλλά έχει καταχωρηθεί επίσημα σαν μια από τις εθνικές μας εξαρτήσεις.

Από το ραβανί της Βέροιας και του Γαλαξιδίου, που ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μέχρι το ουζάτο κέικ λαδιού στη Σκόπελο και το μλιτσινίκι, το ελληνικό τσιζκέικ, που φτιάχνουν οι τσοπάνηδες στις Σέρρες με φρέσκο πρόβειο βούτυρο.

Και επειδή ένα δεν είναι ποτέ αρκετό κάνουμε τον γύρο του κόσμου με μια φέτα κέικ. Με bonus έκπληξη τη συνταγή του μλιτσινίκι, που ποτέ δεν θα καταφέρουμε να πούμε σωστά το όνομά του!

Devil’s food cake: το αντίπαλο δέος του angel cake. Ένα αφράτο σοκολατένιο κέικ (από όπου η… κόλαση) με στρώσεις σοκολάτας. Οι Αμερικάνοι ορκίζονται στην παραλλαγή του red velvet, που μοιάζει με κόκκινο βελούδο και καλύπτεται με λευκό γλάσο.

Reine de Saba: η βασίλισσα του Σαβά, γαλλική συνταγή με κέικ αμυγδάλου-σοκολάτας και πλούσια επικάλυψη σοκολάτας που έκανε γνωστό στους Αμερικάνους η Julia Child.

Bibingka: κέικ ρυζιού από τις Φιλιππίνες (κάτι σαν τις δικές μας ρυζόπιτες) με γάλα καρύδας και καραμελωμένες μπανάνες.

Buccellato: το κέικ των Σικελών, γεμιστό με ξερά φρούτα και αμύγδαλα, φτιάχνεται από τους παππούδες σαν δώρο στα εγγόνια τη μέρα της βάφτισής τους.

Bundt cake: το εθνικό κέικ των Αμερικανών που οφείλει το όνομα στη φόρμα σαν δαχτυλίδι. Η καταγωγή του είναι από τους Εβραίους της Γερμανίας που ήρθαν μετανάστες στη Νέα Υόρκη αρχές του 20ου αιώνα.

Mιλτσινίκι Μελενικιτσίου: Το δικό μας κέικ, που βγαίνει σαν τζιζκέικ και φτιάχνουν οι τσοπάνηδες στις Σέρρες με φρέσκο πρόβειο βούτυρο: Χτυπάτε 10 αυγά με 1 ½ ποτήρι ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε 3 κουτ. σούπας αλεύρι, 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ, 20 γρ. μπέικιν πάουντερ, 3 βανίλιες, 2 κουτ. σούπας πρόβειο βούτυρο και 1 λίτρο πρόβειο γάλα. Τοποθετείτε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνετε 20 λεπτά.

Δείτε επίσης:

Πώς θα διατηρήσεις το κέικ σου φρέσκο;

Αρωματικό κέικ και γλάσο με τσάι του βουνού

Νηστίσιμο κέικ μπανάνα-σοκολάτα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr