Τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο και της γενικότερης στροφής προς την υγιεινή διατροφή, που παρατηρείται διεθνώς. Στη χώρα μας, μία από τις εταιρείες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο καρπών είναι τα Nutlers.

Τα ξεχωρίσαμε αρχικά για τη νοστιμιά τους και στη συνέχεια για όλη τη φιλοσοφία well being που κρύβουν στα βαζάκια τους. Αν έπρεπε να τα περιγράψουμε με μία λέξη, θα χαρακτηρίζαμε φίνο το κλασικό αμυγδαλοβούτυρο, ξεχωριστό το αμυγδαλοβούτυρο χωρίς φλούδα, λαχταριστό το αμυγδαλοβούτυρο με κακάο και πληθωρικό το βούτυρο κάσιους. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, οι καρποί που χρησιμοποιούν οι Nutlers είναι δύο -αμύγδαλα και κάσιους, αλλά οι συνδυασμοί περισσότεροι και πραγματικά αξίζει να τους δοκιμάσετε όλους. Βέβαια, όπως είπαμε ήδη, δεν μας αρέσουν μόνο για τη γεύση τους, αλλά και γιατί παράγονται από εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες. Μάλιστα τα αμύγδαλα προέρχονται αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς, ενώ στην παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, ζάχαρη και λιπαρά έλαια όπως το φοινικέλαιο, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή και για τα παιδιά.

Η ιστορία των Nutlers ξεκινάει το 2017 στο Βόλο, αλλά πίσω της κρύβει τουλάχιστον 30 χρόνια εμπειρίας. Ζητήσαμε από τον κ. Γιώργο Φώτου, έναν εκ των ιδιοκτητών της Nutlers να μας αφηγηθεί την ιστορία τους και τις διαδικασίες που ακολουθούν για να παράγουν τόσο ιδιαίτερα προϊόντα.

«Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και εμπορία ξηρών καρπών για περισσότερα από 30 χρόνια. Η επιχείρηση ξεκίνησε στο Βόλο, από τους γονείς μας Απόστολο και Αικατερίνη το 1984, με αντικείμενο το εμπόριο ξηρών καρπών. Με την πάροδο του χρόνου η επιχείρηση προχώρησε στη δημιουργία μιας παραγωγικής μονάδας, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας, που έχει ως στόχο την επεξεργασία των ξηρών καρπών. Όσο για τη Nutlers, ξεκινήσαμε να την αναπτύσσουμε τον χειμώνα του 2017 και έπειτα από πολλούς μήνες δουλειάς τα προϊόντα μας εμφανίστηκαν στα ράφια ελληνικών καταστημάτων το 2018», εξιστορεί ο κ. Φώτου.

Δεν ήταν όμως μόνο η γνώση του αντικειμένου που τους οδήγησε στην απόφαση να φτιάξουν τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, αλλά και η αφοσίωση προς αυτούς. Μάλιστα, όπως μας λέει το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τα συνθετικά «nut» και «butlers» καθώς θέλουν να τονίσουν την αγάπη τους στους ξηρούς καρπούς. Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας στην απόφαση τους ήταν και η ανάγκη δημιουργίας υγιεινών προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας, που ακολουθούν την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες που παρατηρείται διεθνώς και μπορούν να καταναλωθούν από κάθε ηλικία. Τι καλύτερο από τα αλείμματα ξηρών καρπών, που είναι προϊόντα νόστιμα, υγιεινά και μπορούν να συνδυαστούν με διάφορες γεύσεις συμβάλλοντας σε μια ισορροπημένη διατροφή. «Οι νέες, υγιεινές διατροφικές τάσεις σε συνδυασμό με την εμπειρία μας αλλά και την ανάγκη μας για δημιουργία αγνών προϊόντων οδήγησαν στην δημιουργία της Nutlers. Μέσα από τα προϊόντα μας προτείνουμε έναν νέο τρόπο κατανάλωσης ξηρών καρπών στο κοινό και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την θετική ανταπόκριση στα πολύχρωμα βαζάκια μας», μας εκμυστηρεύεται ο κ. Φώτου.

Η ομάδα των Nutlers λοιπόν είναι υπεύθυνη για όλα τα στάδια επεξεργασίας των προϊόντων, από την εύρεση και προμήθεια των πρώτων υλών, την επεξεργασία και την παραγωγή, που γίνεται στις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις τους στον Βόλο, έως και την διακίνηση στους πελάτες. Επιλέγουν την πρώτη ύλη με προσοχή και φροντίδα, με τα αμύγδαλα να προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία για την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή των καρπών, ενώ για το βούτυρο κάσιους χρησιμοποιούν καρπό εισαγωγής από επιλεγμένους παραγωγούς του εξωτερικού (βοηθάει πολύ σε αυτό η 30χρονη εμπειρία της οικογένειας). Στη συνέχεια, οι καρποί καβουρδίζονται ελαφρώς και πολτοποιούνται, πριν συσκευαστούν στα βαζάκια τους. Για να είναι σίγουρο ότι διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά των καρπών και στο τελικό προϊόν, φροντίζουν οι καρποί να υποστούν τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία: ελαφρύ καβούρδισμα και χωρίς υπερθέρμανση κατά τη διαδικασία της πολτοποίησης.

Όσο για την επιλογή των γεύσεων, όπως μας λέει ο κ. Φώτου, ήθελαν να κάνουν κάτι διαφορετικό και έτσι απέφυγαν το φυστικοβούτυρο, που είναι και το πιο διαδεδομένο βούτυρο ξηρών καρπών σε όλο τον κόσμο. «Τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό παρατηρείται θεαματικό ενδιαφέρον του κοινού για άλλα βούτυρα καρπών, όπως για παράδειγμα το αμυγδαλοβούτυρο, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες του κοινού για ολοένα νέες γεύσεις αλλά και τις ανάγκες μερίδας ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αλλεργίες σε συγκεκριμένους καρπούς όπως είναι το φυστίκι». Ο ίδιος μάλιστα παραδέχεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που συνάντησαν στο ξεκίνημα τους ήταν και ότι το αμυγδαλοβούτυρο και το βούτυρο από κάσιους δεν ήταν αρκετά διαδεδομένα στην Ελληνική αγορά σε σχέση με το φυστικοβούτυρο. «Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν η αποδοχή των νέων αυτών γεύσεων από το ελληνικό κοινό. Ο στόχος μας είναι η διάδοση αυτών των βουτύρων όχι μόνο σε συγκεκριμένες μερίδες κόσμου όπως σε χορτοφάγους ή σε ανθρώπους που γυμνάζονται αλλά και στο ευρύ κοινό».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το μέλλον της Nutlers είναι ότι μέσα σε λίγους μήνες έχουν καταφέρει να κερδίσουν μία θέση στα ράφια επιλεγμένων παντοπωλείων και καταστημάτων με ξηρούς καρπούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και να ξεκινήσουν εξαγωγές στη Σιγκαπούρη, στη Σουηδία, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σλοβακία και στο Ντουμπάι. Για τη νέα χρονιά, αλλά και για το μέλλον τους γενικά, στόχος είναι να προσθέσουν στη γκάμα τους νέες καινοτόμες γεύσεις και φυσικά, να συνεχίσουν να αναπτύσσουν το δίκτυο τους εντός και εκτός Ελλάδας.

info
Σέσκλο, Βόλος, τηλ. 24210 95388, www.thenutlers.com

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr