Η οικογένεια Αναγνωστόπουλου με παράδοση 120 και πλέον χρόνων στην καλλιέργεια ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, μας συστήνει το premium εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της.

Η αρχή έγινε το 1896, όταν ο πρόγονος τους, ο παπα-Αποστόλης, άνοιξε ελαιουργείο στο Τρίκορφο Μεσσηνίας, συνδέοντας την ιστορία της οικογένειας με την παραγωγή ελαιολάδου. Σήμερα, από κοινού η 4η και 5η γενιά της οικογένειας συνεχίζουν και παράλληλα εξελίσσουν την οικογενειακή επιχείρηση -τα ελαιοτριβεία είναι πλέον δύο, στο Τρίκορφο και στο Μάνεσι, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια τυποποιούν το δικού τους ελαιόλαδο, το One & Olive, το οποίο διαγράφει σταθερά ανοδική πορεία κερδίζοντας βραβεία σε διαγωνισμούς ελαιολάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επικοινωνήσαμε με τον Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, εκπρόσωπο της 5ης γενιάς και εμπνευστή του One & Olive, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διεθνή διαγωνισμού ελαιολάδου Athena 2019 στο Ναύπλιο, όπου ήταν το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο που κέρδισε μεγάλο χρυσό μετάλλιο και διακρίθηκε ως το καλύτερο ανά χώρα και ποικιλία (Κορωνέικη), προκειμένου να μας συστήσει την καινοτόμα διαδικασία παραγωγής τους.

«Η αγάπη για τη μεσσηνιακή γη και τα μυστικά του εκλεκτού ελαιολάδου είναι η κληρονομιά μας. Έτσι, ακόμη και όταν σπούδαζα στο τμήμα Μάρκετινγκ της ΑΣΟΕΕ ήξερα ότι θα επιστρέψω στη Μεσσηνία για να ασχοληθώ με την οικογενειακή επιχείρηση, που έχει εξελιχθεί σε προηγμένη μονάδα παραγωγής. Σήμερα, στην επιχείρηση απασχολούμαστε εγώ, ο πατέρας μου Απόστολος, η αδερφή μου Ιωάννα και η σύντροφος μου Μαρία, έχοντας αναλάβει ο καθένας διαφορετικό κομμάτι. Η καινοτομία μας ξεκινάει από τα κορυφαία μηχανήματα ελαιουργίας που διαθέτουμε, τα οποία εξασφαλίζουν ότι η επεξεργασία του καρπού της ελιάς γίνεται εντός μερικών ωρών από την συγκομιδή, ενώ το φρέσκο ελαιόλαδο είναι έτοιμο σε λιγότερο από 14 λεπτά και με ελάχιστη επαφή με το οξυγόνο. Έτσι, εξασφαλίζουμε ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, πλούσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία».

Ένα και μοναδικό ελαιόλαδο
Μπορεί η οικογένεια Αναγνωστόπουλου να παράγει ελαιόλαδο για 123 χρόνια, αλλά μόλις τα τελευταία 3 αποφάσισαν να προχωρήσουν στην τυποποίηση του δικού τους ελαιολάδου. Η τεχνογνωσία και οι υποδομές άλλωστε υπήρχαν και έτσι, εγένετο One & Olive. «Θέλαμε εξαρχής να δημιουργήσουμε ένα ποιοτικό προϊόν, σε τιμή προσιτή στο ελληνικό κοινό. Με καρπούς κυρίως από τους ιδιόκτητους ελαιώνες μας στη Μεσσηνία ή σε συνεργασία με επιλεγμένους παραγωγούς της περιοχής, με τους οποίους ακολουθούμε τα ίδια αυστηρά πρότυπα καλλιέργειας και έχουμε ακόμη και τους ίδιους γεωπόνους, παράγουμε ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, με γεμάτη, φρουτώδη και πιπεράτη γεύση. Η διαδικασία παραγωγής που ακολουθούμε δε, με την άμεση εκχύλιση και εμφιάλωση, εξασφαλίζει ότι το ελαιόλαδο μας διατηρεί τα γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά του», αναφέρει ο Δημήτρης.

Όσο για τις διακρίσεις που έχουν λάβει σε διαγωνισμούς, ο Δημήτρης τονίζει ότι τους δίνουν κίνητρο να προσπαθούν περισσότερο, ώστε χρονιά με τη χρονιά η ποιότητα να παραμένει σταθερή. «Είναι σαν κάποιος να σου λέει “μπράβο, προσπάθησε και άλλο”», σημειώνει. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος οραματίζεται τη σύσταση ομάδων ποιότητας παραγωγών, που σε συνεργασία με γεωπόνους και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα μπορούν από κοινού να δημιουργούν ξεχωριστά προϊόντα, αλλά και να διαχειρίζονται τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν στον κλάδο.

info
One & Olive, Μάνεσι, Μεσσηνία, τηλ. 27220 94354.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr