Δεν αποτελεί είδηση ότι η vegan διατροφή είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις στο φαγητό την εποχή μας. Στο πλαίσιο αυτό τα άλλοτε «ταπεινά» φρούτα και λαχανικά να μεταμορφώνονται σε «φυτικό κρέας» και σε γκουρμέ πιάτα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές προσθήκες που μπορούν να γίνουν σε ένα vegan μενού, όπως το να εντάξουμε σ’αυτο ανθό μπανάνας (banana blossom).

Τι είναι ο ανθός μπανάνας;
Ο ανθός μπανάνας θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι το next big thing στη vegan διατροφή. Μάλιστα, στο εξωτερικό η χρήση του ανθού μπανάνας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, εν αντιθέσει, με την Ελλάδα που δεν χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως. Τη σημασία του έχει το γεγονός πως ο ανθός μπανάνας χρησιμοποιείται και για την vegan εκδοχή του fish & chips.

Όπως αναφέρει η Guardian, ήδη, από το 2019 ο ανθός μπανάνας (banana blossom) προέρχεται από τη  Νοτιοανατολική Ασία και μοιάζει με αγκινάρα. O άνθος της μπανάνας, είναι επίσης γνωστός ως «καρδιά της μπανάνας». Ουσιαστικά, πρόκειται για είναι ένα μοβ λουλούδι που έχει σχήμα σαν δάκρυ και το οποίο μεγαλώνει στο τέλος ενός τσαμπιού με μπανάνες.

Ο ανθός μπανάνας χρησιμοποιείται πολύ στην κουζίνα της Νοτιοανατολικής Ασίας και Ινδίας, μπορεί να καταναλωθεί ωμός, ενώ η τραγανιστή αλλά και πολύ λεπτή υφή του τον καθιστά ιδανικό υποκατάστατο των ψαριών για τους vegan. Ακριβώς για αυτό το λόγο θεωρείται η ιδανική εναλλακτική για ένα vegan για fish and chips και όχι μόνο. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να καταλάβει κάποιος ότι ο ανθός μπανάνας μαγειρεύεται πολύ και με πολλούς τρόπους στο εξωτερικό. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να δούμε και εμείς μια συνταγή με ανθό μπανάνας; Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μη γράψουμε την vegan εκδοχή του fish and chips.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plant-based Lion (@plantbasedlion)

Tη συνταγή την βρήκαμε στο www. allplants.com και είναι για 4 άτομα:
Υλικά:
2 κονσέρβες των 510γρ. Ανθού μπανάνας
20 ml λευκό κρασί
60ml σάλτσα σόγιας
60 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, σπασμένες
Κουρκούτι:
50γρ. + 100γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρισμένα
1 κουτ.της σούπας κορν φλάουερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
180ml μπύρα ή ανθρακούχο νερό
φυτικό λάδι, για τηγάνισμα

Πατάτες:
800 γρ. πατάτες
φυτικό λάδι, για τηγάνισμα
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα:
Σως ταρτάρ
Κέτσαπ
Φέτες λεμονιού


Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τον ανθό μπανάνας και ξεπλένουμε με κρύο νερό για 2-3 λεπτά. Μόλις ξεπλύνουμε τον μεταφέρουμε σε ένα ρηχό και φαρδύ ταψί.

Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μπολ το λευκό κρασί, τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά, δημιουργώντας μια μαρινάδα. Στη συνέχεια τη ρίχνουμε πάνω από τον ανθό μπανάνας και αφήνουμε τη μαρινάδα να καλύψει τον ανθό. Ο ανθός πρέπει να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όταν, πλέον, μαριναριστεί ο ανθός μπανάνας και είναι έτοιμος ξεκινάμε τις ετοιμασίες για τη μαγειρική. Βάζουμε τα 50 γραμμάρια αλεύρι σε ένα μικρό μπολ και παράλληλα, βγάζουμε ένα ταψί για να τοποθετήσουμε τα «φιλετάκια» μας.

Πιέζουμε τα μαριναρισμένα φιλετάκια ανθού μπανάνας για να βγάλουν τα περισσότερα υγρά τους και στη συνέχεια αλευρώνουμε το κάθε φιλέτο και τα τοποθετούμε στο ταψί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 100 γραμμάρια αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το κορν φλάουρ και το αλάτι και ανακατεύουμε. Έπειτα, προσθέτουμε και τη μπίρα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Βάζουμε ένα λίτρο ηλιελαίου ή φυτικού ελαίου σε μια βαθιά κατσαρόλα στους 190 °C. Μόλις το λάδι κάψει ξεκινάμε το τηγάνισμα. Βυθίζουμε τα αλευρωμένα φιλετάκια στο κουρκούτι μας και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μας. Τηγανίζουμε κάθε πλευρά για 3-4” μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα «φιλέτα».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PJ fulham (@peejfulfood)

Τηγανητές πατάτες
Κόβουμε τις πατάτες σε μακρόστενο σχήμα μαζί με τη φλούδα τους. Ζεσταίνουμε το ίδιο λάδι που τηγανίσαμε και τα άνθη μπανάνας. Χωρίζουμε σε δύο παρτίδες τις πατάτες και τηγανίζουμε για 12-15” μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Μόλις μαγειρευτούν, μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, που έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας.

Εναλλακτικά: Αν θέλετε να ψήσετε τις πατάτες στο φούρνο, τον βάζετε στους 180˚C. Τοποθετούμε τις φέτες πατάτας σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τις πατάτες και τις στεγνώνουμε ελαφρώς με το χαρτί κουζίνας. Μεταφέρουμε τα σε ένα ταψί και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και χρυσό.

Τέλος, σερβίρουμε δύο τηγανητά «φιλέτα» ανά άτομο, μαζί με τις πατάτες, τις αλοιφές και το λεμόνι.

Όσον αφορά, το που θα βρείτε ανθό μπανάνας μπορείτε να κοιτάξετε σε μαγαζιά με ανατολίτικα προϊόντα, όπως το Salamat.

Κορινθίας 24, Αμπελόκηποι – Αθήνα
Λεωφόρο Δημοκρατίας 3, Νέο Ψυχικό -Αθήνα

Δείτε επίσης:
Και εγένετο jackfruit!

Έρευνα: Οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κατάγματα

Το πρώτο vegan… κρεοπωλείο βρίσκεται στο Λονδίνο

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr