Εν όψει της πρώτης τελετής απονομής των επερχόμενων παγκόσμιων γαστρονομικών βραβείων The World Restaurant Awards, ο εμπνευστής τους, Joe Warwick και ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, Andrea Petrini, μιλούν αποκλειστικά στο olivemagazine.gr για το προφίλ της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο Παρίσι στις 18 Φεβρουαρίου.

Το Μάιο του 2018 η διεθνής εταιρεία IMG ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων πρωτοποριακών βραβείων προϊδεάζοντας για μια ενδιαφέρουσα αναταραχή στον κόσμο της γαστρονομίας. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του παγκόσμιου brand (IMG) με τους κ. Joe Warwick και Andrea Petrini, τα δημιουργικά μυαλά των πολυαναμενόμενων αυτών βραβείων. Τα World Restaurant Awards, που ανοίγουν αυλαία στις 18 Φεβρουαρίου στο Palais Brogniart στο Παρίσι, θα διοργανώνονται σε ετήσια βάση και είναι μια μεγάλη εκδήλωση που αναγνωρίζει και γιορτάζει την ποικιλομορφία της διεθνούς εστιατορικής σκηνής. Το γεγονός ότι εμπλέκονται η ομάδα της IMG, που -μεταξύ πολλών άλλων- φέρνει τα μεγάλα «Taste Festivals» σε 20 πόλεις ανά τον κόσμο, ο Petrini, που είναι ο ιθύνων νους πίσω από το περίφημο project Gelinaz και ο Warwick, που μαζί με τον Petrini ήταν τα βασικά μυαλά δημιουργίας και διαμόρφωσης των World’s 50 Best Restaurants, εξάπτει το ενδιαφέρον για το τι θα προκύψει από μια τέτοια διοργάνωση.


Οι Andrea Petrini και Joe Warwick, τα δημιουργικά μυαλά πίσω από τα επερχόμενα World Restaurant Awards

Τα νέα Όσκαρ της γαστρονομίας
Η 100μελής κριτική επιτροπή αποτελείται από την ελίτ της διεθνούς γαστρονομίας με ονόματα όπως ο Yannick Alléno, η Elena Arzak, ο Alex Atala, ο Massimo Bottura, ο David Chang, η Dominique Crenn, η Hélène Darroze, ο Daniel Humm, ο René Redzepi, η Ana Roš και η Clare Smyth καθώς και μερικούς από τους πιο ενημερωμένους εκπροσώπους του γαστρονομικού τύπου. Κάθε μέλος επιλέχθηκε βάσει των γαστρονομικών του γνώσεων καθώς και της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας προκειμένου να εξασφαλιστεί μια πλήρης εισαγωγή στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Άξιο ειδικής αναφοράς είναι ότι τα μέλη είναι ισάριθμα άντρες και γυναίκες, κάτι στο οποίο δόθηκε βάση και επιτυγχάνεται για πρώτη φορά σε βραβεία παγκοσμίου βεληνεκούς. Τα βραβεία απευθύνονται σε ταξιδιώτες που δεν αναζητούν γαστρονομικούς προορισμούς για να απολαύσουν αποκλειστικά την εμπειρία δείπνου σε γκουρμέ και πανάκριβα εστιατόρια ενώ η επιλογή των υποψήφιων στις κατηγορίες των βραβείων διαμορφώνει ένα πραγματικά δημοκρατικό σύστημα βραβεύσεων. «Επιθυμούμε να κάνουμε τα The World Restaurant Awards μια διοργάνωση αφιερωμένη στην ευχαρίστηση που μάς προσφέρει το φαγητό, το ποτό και τα ταξίδια προωθώντας παράλληλα όσα συνοδεύουν καθεμιά από όλες αυτές τις εμπειρίες. Δεν είναι τα “Βραβεία Νόμπελ” αλλά η δική μας οπτική για τα “Όσκαρ” του κόσμου της εστίασης με όλη την αίσθηση του zeitgeist και της αίγλης που αυτό περιλαμβάνει. Όταν μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία, διαμορφώσαμε μια longlist με τις βασικές υποψηφιότητες και στη συνέχεια μια shortlist με εστιατόρια που επισκέφθηκαν 20 επιθεωρητές μας. Είναι μια διαδικασία παρόμοια με αυτή των Oscar», λέει ο κ. Petrini.


Οι Massimo Bottura (Osteria Francescana), Daniel Humm (Eleven Madison Park) και Elena Arzak (Arzak) είναι ανάμεσα στα ονόματα της ελίτ της παγκόσμιας γαστρονομίας που συνθέτουν την κριτική επιτροπή

«Δεν είναι μία ακόμα λίστα»!
Σε τι όμως θα διαφέρουν τα The World Restaurant Awards από τα βραβεία και τις λίστες που ήδη υπάρχουν; «Σκοπός μας ήταν να βρούμε τους κατάλληλους υποστηρικτές μιας ιδέας που θα αντιμετώπιζε σφαιρικά το κομμάτι της βράβευσης στην εστίαση. Όπως επαναλαμβανόμενα λέμε με τον Joe, ΔΕΝ πρόκειται για μία ακόμα λίστα με ένα “ρεζουμέ” αριθμημένων εστιατορίων. Δεν περιλαμβάνει ένα ακόμα σίκουελ fine dining εστιατορίων εκτός αν, για κάποιο ειδικό λόγο, η επιτροπή θεωρήσει ότι πρέπει κάποια από αυτά να είναι υποψήφια, όπως για παράδειγμα αν κάποιος σεφ κάνει κάτι αχαρτογράφητο, και πραγματικά καινοτόμο. Θέλουμε να εστιάσουμε σε ανερχόμενες τοποθεσίες, δημιουργούς και στυλ κουζίνας προτείνοντας και πιο οικονομικά εστιατόρια. Ωστόσο, δεν συμφωνούσαμε όλοι αρχικά με τις υποψηφιότητες και τον τύπο των βραβείων. Για παράδειγμα, στο workshop που οργανώσαμε πέρυσι στο Παρίσι, προσπάθησα πολλές φορές να εξηγήσω στο Massimo Bottura τους λόγους που ένα εστιατόριο όπως το Osteria Francescana δεν θα μπορούσε να είναι στις επιλογές μας (συμπεριλάβαμε βέβαια το concept Food for Soul στην κατηγορία “Ethical thinking”). Θα μπορούσε ωστόσο να συμπεριλαμβάνεται το Noma γιατί είναι ένα νέο εγχείρημα που έχει κάτι διαφορετικό να πει. Είναι πλέον άλλο εστιατόριο, με διαφορετικό concept και μενού (το Noma είναι επίσης υποψήφιο στην κατηγορία της ηθικής στην κουζίνα). Βέβαια, έχουμε όλοι μας μια αίσθηση του χιούμορ, γι’ αυτό προσθέσαμε και λιγότερο “σοβαρά” βραβεία στις κατηγορίες μας όπως το “Σεφ χωρίς τατού” και “Σεφ που δεν χρησιμοποιεί τσιμπίδα”». Τα εστιατόρια, οι πρωτοβουλίες και οι άνθρωποι που θα βραβευτούν αντιπροσωπεύουν την “ελεγχόμενη” εικόνα που θέλουμε να έχουμε στο χώρο, είναι αυτά που εστιάζουν στην ουσία της φιλοξενίας», λέει ο Petrini. «Θέλουμε να αποδώσουμε μια οπτική αντιμετώπισης της βιομηχανίας της εστίασης εφάμιλλη με αυτή των τεχνών, της μουσικής και του κινηματογράφου. Να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που θα εστιάζει στο ευρύ κοινό και θα αποτελέσει μέσο συζήτησης για ό,τι αφορά τον κόσμο των εστιατορίων. Η κριτική επιτροπή μας αποτελείται από σεφ, εκδότες, κινηματογραφιστές και δημοσιογράφους που επενδύουν συλλογικά σε αυτή την εκδήλωση. Έχουμε μια ευρεία γκάμα εστιατορίων που συμπεριλαμβάνονται σε κατηγορίες που προέκυψαν μετά από αμέτρητα debates ωστόσο μην περιμένετε να δείτε ανάμεσά τους κάποια του τύπου “καλύτερη γυναίκα σεφ”, φροντίσαμε να καλύψουμε το κομμάτι των φύλλων εντάσσοντας στην κριτική επιτροπή ισόποσα άνδρες και γυναίκες. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη “καλύτερο” γιατί όλα είναι σχετικά. Δουλέψαμε πολύ στην αναζήτηση κατηγοριών όπως η «House Special» που εστιάζει σε χώρους που φημίζονται για ένα συγκεκριμένο πιάτο με τη λογική ότι εστιατόρια όπως το French Laundry (ΗΠΑ), το Tickets (Ισπανία) ή το Noma (Κοπεγχάγη) μπορεί να είναι υπέροχα αλλά για να πούμε την αλήθεια, οι περισσότεροι δειπνούν σε αυτά πολύ σπάνια, μία φορά στη ζωή τους ή και ποτέ. Θέλουμε να δώσουμε βάση στην τέχνη της μαγειρικής, την προσιτή κουζίνα και τη δημιουργικότητα», επισημαίνει ο Joe Warwick.

Οι διοργανωτές επίσης ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους απέναντι στην φιλανθρωπική οργάνωση «Perennial Farming», που εστιάζει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής υποστηρίζοντας και κινητοποιώντας δράσεις που ενισχύουν και ανανεώνουν τη γεωργία.

Το Olivemagazine.gr θα βρίσκεται στη μεγάλη τελετή απονομής στο Palais Brongniart.

Δείτε επίσης
Gelinaz!: Το project που ένωσε την τέχνη με το φαγητό

World’s 50 Best Restaurants 2018: Ο απόηχος της γιορτής της παγκόσμιας γαστρονομίας