Το Dante, ένα aperitivo bar ιταλικού στυλ στη Νέα Υόρκη, ανακηρύχτηκε από την επιτροπή των World’s 50 Best Bars ως το καλύτερο διεθνώς για την τρέχουσα χρονιά αλλά και το καλύτερο στη βόρεια Αμερική.

Στη φετινή απονομή, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου στο Roundhouse στο Λονδίνο, για μια ακόμα χρονιά έλαμψαν τα πιο λαμπρά αστέρια της διεθνούς bartending σκηνής, ανάμεσα στα οποία χειροκροτήθηκαν δυνατά ξανά και δύο ελληνικά, τα The Clumsies και Baba au Rum, γεγονός που επισφραγίζει τη δυναμική της ελληνικής bartending σκηνής.


Στη νέα εποχή του, το εμβληματικό «Dante» διατηρεί τον ταπεινό χαρακτήρα του. Φωτογραφία: Steve Freihon

Highlights και οι «μερίδες του λέοντος»
15 bars έκαναν το ντεμπούτο τους στη λίστα που περιλαμβάνει επιλογές από 26 πόλεις σε 21 χώρες. Η μερίδα του λέοντος ανήκει σε αυτά που βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα, σε 10 λονδρέζικα bars από την κορυφαία 50άδα εκ των οποίων το Lyaness (πρώην Dantelyan και περσινό Νο1) φιγουράρει στη νέα του βερσιόν ως new entry στο #39 μαζί με το Kwānt (#47), ένα ακόμα εθνικό hit, άρτι αφιχθέν στις επιλογές του θεσμού. Το Artesian επέστρεψε στη λίστα στο #48 ενώ το Connaught μπορεί να έχασε την πρωτιά και να είναι στο #2 αλλά ψηφίστηκε ως το καλύτερο bar της Ευρώπης (Best Bar in Europe). Το American Bar στο ξενοδοχείο The Savoy (#5) διακρίθηκε και στην κατηγορία «Legend of the List» που επιβραβεύει τη δυνατή παρουσία του στην ιστορία του θεσμού.


Το The Clumsies διανύει μια ακόμα δημιουργική χρονιά διατηρώντας παρουσία στην πρώτη δεκάδα της λίστας

Στην πρώτη δεκάδα ξανά το The Clumsies (#6) με την αεικίνητη πεντάδα των Λευτέρη Γεωργόπουλο, Βασίλη Κυρίτση, Νίκο Μπακούλη, Θάνο Τσουνάκα και Γιώργο Καίσαρη, που, μαζί με το Baba au Rum (#31) του Θάνου Προυναρούς και της ομάδας του έχουν τα τελευταία χρόνια σταθερή παρουσία στη λίστα.


Δημιουργικός οργασμός στην μπάρα του Baba au Rum 

Θυμίζουμε ότι τα World’s 50 Best Bars μαζί με τα Spirited Awards (που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Tales of the Cocktail στη Νέα Ορλεάνη) θεωρούνται αμφότερα ως όσκαρ του bartending και τα δύο bars έχουν σταθερή παρουσία και διακρίσεις σε αυτά.


To NoMad στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον Bar Director Leo Robitschek, φημίζεται για την προσέγγιση της λίστας των κοκτέιλ που περιλαμβάνει twists κλασικών σταθερών. Φωτογραφία: Daniel Krieger

Από τη Νέα Υόρκη για μία ακόμα χρονιά ξεχώρισαν τα NoMad (#4) και Attaboy (#.7) αλλά και το Katana Kitten (#14), που ήταν και η άφιξη της χρονιάς (Best New Opening). Σημειώνεται ότι η Αμερική μετρά 6 bars στη λίστα, 6 στη Νέα Υόρκη και 1 στο Σαν Φρανσίσκο (Trick Dog -No.42). Αίσθηση έκανε το Florería Atlántico στο Μπουένος Άιρες (#3) που σκαρφάλωσε 11 θέσεις. To Carnaval στο Περού, στο #13, εξασφάλισε το βραβείο της υψηλότερης νέας καταχώρησης (Highest New Entry), κάτι που ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί δεδομένου ότι η κριτική επιτροπή του είχε πέρυσι απονέμει το βραβείο «One to Watch» που υποδήλωνε ότι ήταν ήδη ανάμεσα στα φαβορί της τρέχουσας χρονιάς. Στην πρώτη δεκάδα συναντάμε το Licorería Limantour (#10) στο Μεξικό με τη δυναμική της Λατινικής Αμερικής να συμπληρώνεται από το Guilhotina στο Σάο Πάολο (#15). Άξιο μνείας είναι ότι φέτος, η Λατινική Αμερική μετρά 6 bars στη λίστα από τα οποία τα 4 είναι στην πρώτη 20άδα. Όπως και πέρυσι όμως, η Σιγκαπούρη συγκαταλέγεται στις πόλεις που διεκδικούν κυρίαρχο ρόλο στη λίστα με 6 bars.


Το επιβλητικό Atlas στη Σιγκαπούρη είναι στην πρώτη δεκάδα και ψηφίστηκε επίσης ως καλύτερο bar της Ασίας

Ο λόγος για το Atlas (#8 και Καλύτερο Μπαρ στην Ασία), το Manhattan (#11), το Operation Dagger #30), αλλά και new entries όπως το Jigger & Pony (#29), το The Old Man (#38) και το Native, που απέσπασε το «Sustainable Bar Award» για την ολιστική νοοτροπία που λανσάρει μέσω των προτάσεων που περνούν από την μπάρα του. Η ηχηρή ασιατική παρουσία στη λίστα συμπληρώνεται με τα Old Man (Χονγκ Κονγκ-#9), Speak Low (#35-Σαγκάη), High Five (#18-Τόκιο), SG Club (#24-Τόκιο) και Indulge Experimental Bistro (#21-Ταϊβάν).

Το «ιδιόρρυθμο» Salmón Gurú (#19) από τη Μαδρίτη ήταν αυτό που «σκαρφάλωσε» πιο ψηλά στην κατάταξη (28 θέσεις) αποσπώντας το «Highest Climber Award»

Οι ανερχόμενοι και ο θρύλος
Η ματιά της επιτροπής αυτή τη χρονιά στάθηκε στο Drink Kong στη Ρώμη (φετινό «One to Watch») που πιθανόν να είναι ένα από τα new entries της λίστας του 2020 που θα συζητηθούν. Το δε Salmón Gurú (#19) από τη Μαδρίτη ήταν αυτό που «σκαρφάλωσε» πιο ψηλά στην κατάταξη (28 θέσεις) αποσπώντας το «Highest Climber award». Από Ισπανία επίσης ξεχώρισαν τα Dr. Stravinsky (#25 και νέο στη λίστα) και Paradiso (#20) στη Βαρκελώνη. Στα «Βραβεία των Ηπείρων», πέρα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, το Maybe Sammy (#43) στο Σίδνεϋ αναδείχτηκε ως το καλύτερο bar της Αυστραλασίας και το Electric Bing Sutt (#46) του δραστήριου Jad Ballut ως το Καλύτερο bar σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Όσο για το βραβείο «Industry Icon», απονεμήθηκε στη θρυλική μορφή του bartending, Charles Schumann, ιδιοκτήτη του ομώνυμου bar στο Μόναχο, που αποτελεί πηγή έμπνευσης νέων αλλά και έμπειρων επαγγελματιών διεθνώς.

«Dante», Νέα Υόρκη: Ιταλική σχολή
Μπορεί να φιγουράρει πρώτο πλέον στη λίστα των World’s 50 Best Bars, ωστόσο ο ταπεινός χαρακτήρας του διατηρείται ανέπαφος. Η ιστορία του χώρου είναι μακρά αφού πρωτάνοιξε τις πόρτες του το 1915. Στα τραπέζια του έχει φιλοξενήσει εμβληματικές προσωπικότητες, όπως οι Ernest Hemingway, Al Pacino, Whoopi Goldberg, Bob Dylan, Patti Smith κ.ά., ενώ ήταν η επιτομή των απλούστερων καθημερινών απολαύσεων και στέκι πολλών Ιταλών μεταναστών και κατοίκων της περιοχής. Στη μετάβαση στη νέα εποχή του χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες του Linden Pride και Naren Young ως «ένα γράμμα αγάπης προς το αυθεντικό “Dante”», εκπέμποντας σύγχρονη αύρα, χωρίς όμως φιοριτούρες. Κινητήριος δύναμη της βραβευμένης μπάρας του είναι ο Young, από τα χέρια του οποίου παρελαύνουν κοκτέιλ παγκοσμίου κλάσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το επισκέπτονται όχι για ποτό, αλλά για να δοκιμάσουν την αυθεντική ιταλοαμερικανικής κατεύθυνσης κουζίνα του, που περιλαμβάνει comfort πιάτα όπως αγριογούρουνο ραγού με κόκκινο κρασί, φρέσκες παπαρδέλες και παρμεζάνα, αλλά και πολλές κλασικές επιλογές ιταλικών ορεκτικών, όπως buratta με πράσινα φασολάκια και σαλάτα μυρωδικών και λάδι βασιλικού αλλά και επιλογές αλλαντικών και τυριών.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr