Το λάχανο είναι ένα υλικό που έχει την εξαιρετική ιδιότητα να μεταμορφώνεται σε υφή και γεύση.

Μας αρέσει είτε δροσερό και τραγανό σε σαλάτες, είτε ζουμερό και τρυφερό σε μορφή λαχανοντολμά, Πώς αλλιώς όμως θα μπορούσε να μαγειρευτεί αυτό το υλικό για να αναδειχθεί;

Σε ένα προηγούμενο άρθρο σας ζητήσαμε να βάλετε το ρύζι στον φούρνο.

Αυτή τη φορά, σας λέμε να κάνετε το ίδιο και με το λάχανο. Έτσι όπως είναι, ολόκληρο. Και θα μας θυμηθείτε.

Θα χρειαστείτε μόνο μια γάστρα, έναν ζεστό φούρνο και μια πλούσια σε γεύση σάλτσα. Μαγειρεύοντας το λάχανο ολόκληρο θα καραμελώσει εξωτερικά και μέσα θα γίνει μαλακό και ζουμερό, αλλά όχι τόσο ώστε να λιώσει.

Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να φτιάξετε τη σάλτσα που σας προτείνουμε, μπορείτε απλά να το ραντίσετε καλά με ε.π. ελαιόλαδο και να αλατίσετε. Και πάλι, θα γίνει η δουλειά!

Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε και κόκκινο λάχανο, απλά θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι θέλει περισσότερη ώρα να μαγειρευτεί και μπορεί να σας καεί η σάλτσα αν δεν προσέξετε.

Προετοιμασία: 10΄ Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30΄

Για δύο άτομα (σαν κυρίως)

Υλικά
2 κουτ. σούπας βούτυρο χωρίς αλάτι, λιωμένο
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1/4 φλυτζανι πάστα λευκού μίσο
2 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
1 μικρό μέτριο πράσινο λάχανο
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το λευκό μίσο σε πάστα και τον χυμό λεμονιού.

Βάζουμε το λάχανο σε μία γάστρα και του κάνουμε μασάζ με το μείγμα. Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, καλύπτουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στον φούρνο.

Μετά από 30΄τσεκάρουμε το λάχανο, προσθέτουμε περισσότερο από το μείγμα, και αν χρειάζεται, προσθέτουμε και νερό.

Αφήνουμε το λάχανο να μαγειρευτεί για άλλα 30΄-60΄. Εξαρτάται από το μέγεθος. Εξωτερικά θα πρέπει να καραμελώσει, και εσωτερικά να είναι τόσο μαλακό, ώστε να κόβεται εύκολα με το μαχαίρι.

Σερβίρεται ζεστό, κομμένο σε κομμάτια. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε από πάνω ό,τι έμεινε από το μείγμα με την πάστα μίσο και το λεμόνι.

Δείτε επίσης:

Πώς να φτιάξετε «ψωμί μαϊμού» (monkey bread) με γεύση πίτσας!

Τραγανό μπέικον χωρίς να λερώσουμε όλη την κουζίνα

Τρεις εύκολες μαρινάδες για κάθε κρέας

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr